JAWS 2 (1978) – Ajkula 2 i nije tako loš film, osim što se veći deo pravi kao da prvi deo ne postoji, uglavnom su svi isti fazoni ponovljeni i ovde, ali ostaje utisak da je sve urađeno samo zbog namicanja para. Kao i treći deo.

AMERIČKI PSIHO 2 (2002) – Naravno da je nastavak Američkog psiha u kome će umesto monstruoznog Kristijana Bejla glumiti slatka Mila Kunis bio odlična ideja (koja je nastala verovatno pod uticajem tri litra vodke i nekog opijata).

POVRATAK SEDMORICE (1966) – Nastavak kultnog vesterna „Sedmorica veličanstvenih) bio je apsolutno nepotreban, pogotovo zato što je hemiju (i postavu) originala bilo teško ponoviti.

NISKE STRASTI 2 (2006) – Da je film režirao Dejvid Kronenberg, a mušku ulogu tumačio Kurt Rasel kako je isprva bio planirano, možda bi od ovoga i ispalo nešto. Ovako je ispao zaboravljivi trilerčić koji je poslužio kao projekat taštine Šeron Stoun u momentu posustajanja njene karijere.

POLTERGEIST 2 (1986) – Agonija porodice Friman se u ovom filmu nastavlja, ispunjena misticizmom Indijanaca i čudnom figurom sveštenika koja je pozajmljena iz „Isterivanja đavola“. Apsolutno nepotrebno i izvetrivo iz sećanja.

BRAĆA BLUZ 2 (2000) – Smrću Džona Belušija original je trebalo ostaviti netaknutim delom američke filmske istorije, nastavak u kome inače odlični Džon Gudmen pokušava da odmeni pokojnika, naravno, niko nije ni gledao.

GREACE 2 (1982) – Nastavak popularnog mjuzikla „Briljantin“ koji je lansirao Džona Travoltu u stratosferu, doneo je Mišel Fajfer ukupno – ništa, te je za dalji razvoj svoje karijere morala da čeka druge naslove.

Slobodan Novokmet