fotografija dobijena ljubaznošću Radeta Preradovića Hogara

Motus Vita Est, veterani zagrebačkog HC punk zvuka, okreću još jednu važnu stranicu u svom životu. Naime, u novoj pesmi "Zdravo", koju prati i video spot Andreja Korovljeva, dotiču se zdravog načina života te kroz satiru i humor promišljaju o odbacivanju nekih loših navika i namirnica, što je i razumljivo s obzirom na godine prisustva na sceni. Naravno, da tranzicija ne ide sasvim glatko kako se čini na prvi pogled može se naslutiti u drugom delu pesme. Ali hajde da vidimo šta Rade Predadović Hograr, frontmen Motusa, u izjavi za naš sajt kaže:

- Pesma je nastala u kombiju nakon koncerta. Ponovila se tema razgovora sa prijateljem od prije neki dan. Čovek koji je inače trezvenjak je došao gadno mamuran na svoju probu. Pitao sam ga: "Kako si?" a odgovor je bio: "Zdravo!" Kad sam pitao svoje kako ste, trojica su znajući za taj događaj rekli: "Zdravo!" Malo su mi zazvučali kao jeka. [smeh].

Snimio sam na diktafon tekst u komadu a smeh saputnika mi je rekao da je to dobar materijal za pesmu pa sam kući prebacio tekst na papir i dao Zoranu da napravi muziku. Na idućoj probi je pesma odsvirana. Inače je pomalo i autobiografska a kaže moja kćer i proročanska. Normalno da svi nastojimo paziti na svoje zdravlje ali hedonizam nam udara kontru.

Zdravo
je snimljena zajedno s pesmom Stisnuta šaka pa smo odlučili da ćemo zajedno snimiti i video. Zašto ne, kad je već ekipa i oprema u dvorani a zajedno su i snimljene u studiju. Znači Zdravo govori o važnoj unutrašnjoj borbi za nešto važno a šta ćeš važnije od pažnje na svoje zdravlje i telo, zaključuje Preradović.


Motusi su bend koji rado slušaju tri generacije pankera i rokera, a njihove pesme se pevaju i na tulumima i na živim nastupima. Uz šest studijskih albuma i dalje su vrlo žestoka i punokrvna koncertna atrakcija, koja iza sebe ima i uspešne turneje po Evropi.