Bend Lavina, nastao je sredinom 2020. Ovaj progresiv metal sastav čine: Luka Aranđelović - vokal, Pavle Samardžić - gitara, Andrija Cvetanović - gitara, Nikola Petrović - bas, Pavle Aranđelović - klavijature i Bojan Ilić - bubnjevi. 

Većinu vremena nakon okupljanja članovi su proveli u pisanju i snimanju pesama sa albuma prvenca - ODYSSEY. Ovaj album  koji je na našim stranicama najavljen singlovima za pesme Id i Myopic i predstavlja "vrtlog" različitih ukusa, uticaja, emocija i životnih iskustava članova. Samim tim, pri pisanju pesama, bend je nastojao da stopi tvrđe osobine zvuka metala sa melodičnošću blažih žanrova i na momente dramatičnim nastupima orkestarskih instrumenata/horova.

Muzika koja se nalazi na albumu razrađivana je dugi niz godina. Album je obuhvatio jedan duži vremenski period života članova, i samim tim je pratio njihovo sazrevanje, kako muzičko tako i životno.

Za miks i master pesama bio je zadužen poljski audio inženjer Sebastian Has koji je, između ostalog, studio inženjer i ko-producent novijih izdanja benda Behemoth.

Album upravo danas, 18. novembra 2022. i zvanično izlazi a u nastavku imate priliku da sam album ODYSSEY poslušate uz komentare svake pesme, date od strane članova benda. Dajemo reč Lavini.

Lično smatramo da muziku ne treba konzumirati pasivno, jer ona može dobiti mnogo dublje značenje za slušaoca nakon razmišljanja o njenoj poruci i ponovnih slušanja. Lična iskustva i stanje uma onoga ko doživaljava pesmu čine veoma bitan deo slagalice koja, kada se složi, omogućava da neko stvarno prisvoji pesmu i učini je sebi posebnom.

1. ID
Pitanje koje smo probali da istražimo u ovoj pesmi je: koliko su potreba za nasiljem i mržnjom duboko ukorenjeni u ljudsku prirodu i da li je taj krug ljudske patnje moguće prekinuti? Vođeni tom tematikom, bilo nam je sasvim logično da pesmu simbolično nazovemo Id. Prema psihoanalitičkoj teoriji ličnosti, Id, jedan od tri dela ljudske ličnosti, predstavlja našu prirodu, nagone koji tvrdoglavo zahtevaju da se ispolje.

Tokom pisanja teksta pesme, počele su se javljati ideje kako bismo njenu problematiku mogli i slikovito da prikažemo. Tako smo odlučili da baš za nju napravimo prvi spot. Trudili smo se da na različite načine simbolično prikažemo nasilje i njegov uticaj na nekoga ko se lako prepušta svojim nagonima. Devojka koja pleše na kraju spota predstavlja prirodu koja, nakon žrtve prinesene u vidu nasilja, isplivava na površinu i ostavlja ljude u čudu.

2. MERCURIAL
Ova pesma govori o onome u ljudskoj duši što deluje kao nepokolebljivi gonič ka ispunjenju ambicija koje su u velikom broju slučajeva potisnute. Pritisak i nezadovoljstvo naše neispunjene ličnosti na razne načine isplivava na površinu. Da li ćeš pasti pod pritiskom? Ili se prepustiti talasima neispunjenih snova. Rizik postoji uvek, ali je nagrada nešto nepristupačno većini – večnost.

3. MYOPIC
Bavi se problematikom ljudskog života koji u današnjem vremenu ne dozvoljava čoveku da u potpunosti istraži sebe. Problemi svakodnevnice ne ostavljaju mnogo vremena da tražimo i “jurimo” za onim što nas istinski ispunjava u životu. Naše ambicije i snove stavljamo na stranu zarad komfornijeg života iz, naravno, sasvim opravdanih razloga. Pod pritiskom takvog života i društva gubimo ono “detinje” u nama, neki osećaj za pustolovinom u nepoznato. To je sasvim normalno, svi moramo da sazrimo i prihvatimo terete koji prate taj proces. Gde treba povući crtu? Da li je moguće naći balans? Pesma ostavlja prostor za ponovno pronalaženje tog “deteta” koje u nama leži zatrpano obavezama, poslovima, novcem, i preživljavanjem bolova nanetih od strane teške i surove realnosti.

4. ATTRITION
Tematika pesme, a i spota, vezana je za čin preljube i kako ona utiče na čoveka. Glavni lik priče – kralj, naizgled ima sve ono za čime bi neko mogao da žudi: bogatstvo, ugled, moć, kraljicu... No, naravno, to za njega nije dovoljno i on se prepušta svojim nagonima. Hteli smo simbolično da prikažemo kako čovek dozvoljavajući da bude zaveden, „seje“ delove svoje duše koja je u spotu javlja u vidu dragulja na ogrlici. Veliku ulogu u njegovim postupcima igra njegova „savest“ koja je prikazana kao čovek u kostimu sa simboličnom zmijskom maskom. Na kraju spota smo želeli da prikažemo i fizičke posledice olakog „davanja“ tela velikom broju ljudi. Dolazi do gubitka intime. Naše intimne fizičke strane postaju nešto „već viđeno“ i samim tim gube svoju pravu vrednost. Kralj ostaje nag i sam, a osoba, odnosno predmet njegovog besa, se ispostavlja da nije niko drugi nego on sam. Nema više sile koja nas tera da činimo nemoralne postupke, mi sami smo odgovorni za prepuštanje zlu koje čuči u svakom čoveku.

5. PARAGON

Paragon govori o potencijalu nadarenog čoveka. O bremenu koje obdarenost nosi sa sobom za osobu koja ne želi da je koristi, ili bar ne na način koji se to od nje očekuje. Nekada jednostavno ne želimo da idemo putem za koji se smatra da nam je predodređen, što ne znači da taj isti dar/talenat ne možemo iskoristiti u druge svrhe i kreirati svoju jedinstvenu priču. Protagonista pokleče pod težinom nametnutih vrednosti i očekivanja i propada sa vrha planine u metaforičko i bukvalno podzemlje. Tu napokon shvata da mu je zapravo mesto u dubinama zemlje, a ne na vrhovima planina, a talenat i snaga koju je stekao nošenjem tereta mu postaju oružje koje koristi da zavlada svojim novim okruženjem.

6. TENACITY
Kao što i sam naziv nalaže, govori o ljudskoj izdržljivosti pri suočavanju sa fizičkim/psihičkim bolom. U ovom slučaju, u pitanju je borba sa neizlečivom bolešću i način na koji ta dijagnoza utiče na obolelu osobu i ljude oko nje. Kako se nositi sa nečim što nas izjeda spolja i iznutra? Kolika snaga volje je potrebna da se ta zver ukroti kako ne bi progutala i naše bližnje? Možda je neke poteškoće u životu bolje "prećutati" i istrpeti, čime se izgrađuje karakter. Takođe, podrazumeva se da ne treba da se bojimo da potražimo pomoć. U slučaju prikazanom u pesmi, osoba je, iz različitih razloga, do samog kraja trpela u tišini dok je to nije odvelo u propast. Da je na vreme progovorila, da li je takav ishod bilo moguće sprečiti? Da li bi taj čin nepovratno ugrozio ljude bliske osobi?

7. WHIRLPOOL WALTZ
Proučava tip čoveka koji ima preteranu želju za nečim, ali ne i strpljenje koje je neophodno da se ta želja realizuje. On je užurban i površan, a očekuje da mu stvari budu servirane bez ulaganja odgovarajućeg truda. Dodatno, sto je viši cilj to je više vremena i napora potrebno da se on ostvari. Na kraju, ni to nije presudni faktor koji odlučuje da li će se rad isplatiti. Niko od nas ne polaže pravo ni na šta. Život nije uvek fer, ne postoji neka kosmička sila koja će nagraditi veći napor. Univerzum nije zainteresovan za želje i prohteve jednog malog čoveka na jednoj maloj planeti. Nekada se stvari jednostavno događaju bez ikakvog razloga, bile one pozitivne ili negativne. Kada imate želju za nečim, treba se sa tim stvarima pomiriti što pre i nastaviti dalje, u suprotnom je neizbežan pad u vrtlog dubokog očajanja.

8. CORONATION
Tematika ove pesme je blisko povezana sa onom iz pesme Paragon. Ove dve pesme možemo posmatrati kao dve strane novčića. Coronation posmatra i tačku gledišta onog ko vrši pritisak, te je, samim tim, priču bilo najzgodnije provući kroz metaforu života plemstva. Protiagonista je princ, rođen da vlada, bez ikakvog izbora bačen na taj položaj. On je nespreman, nesiguran, ali ima veliku strast da se probije do vrha. Pravi puno grešaka, ne polazi mu sve za rukom. Dodatno na njega vrši pritisak porodica koja se ni ne trudi da razume psihičke probleme mlade osobe pod tolikim pritiskom. Možda su i oni morali na isti način da se izbore sa takvim poteškoćama u mladosti? Figura oca, kralja u priči, princa goni, krivi i nameće mu svoje nerealne zahteve, koje sin ne uspeva da ispuni, a zatim te neuspehe nemilosrdno osuđuje. Princ, međutim, poseduje neverovatnu snagu volje i vremenom uspeva da se izbori sa očevim očekivanjima. Zapravo ih odbacuje u potpunosti, i svojim putem ojačanim neuspesima i padovima, uzdiže se i zauzima svoje mesto na prestolu.