Bend Lavina, nastao je sredinom 2020. godine. Ovaj progresiv metal sastav čine: Luka Aranđelović - vokal, Pavle Samardžić - gitara, Andrija Cvetanović - gitara, Nikola Petrović - bas, Pavle Aranđelović - klavijature i Bojan Ilić - bubnjevi.

Većinu vremena nakon okupljanja članovi su proveli u pisanju i snimanju pesama sa albuma prvenca - ODYSSEY, koji izlazi 26. novembra. Ovaj album predstavlja jedan "vrtlog" različitih ukusa, uticaja, emocija i životnih iskustava članova. Samim tim, pri pisanju pesama, bend je nastojao da stopi tvrđe osobine zvuka metala sa melodičnošću blažih žanrova i na momente dramatičnim nastupima orkestarskih instrumenata/horova. 

Nedavno je Lavina izbacila prvi singl i spot pod nazivom “Id” sa predstojećeg albuma ODYSSEY. Miks i master pesme, kao i ostalih sa albuma, radio je poljski audio inženjer Sebastian Has koji je, između ostalog, studio inženjer i ko-producent novijih izdanja benda Behemoth.. Scenario za spot je pisao bend, dok je za snimanje bio zadužen Stefan Krečmar Krstić.

- Interesantno je da je dobar deo ove pesme nastao prvi put kada se bend sastao i zasvirao zajedno. Iako se dosta razlikuje od ostalih pesama na albumu, hteli smo da njome otpočne album, jer ujedno predstavlja i početak postojanja benda. Karakterističnim ritmom 7/8 se oslanjamo na muzičku tradiciju ovih prostora kome dalje dodajemo savremenije elemente i zvuk našeg benda, kaže u izjavi za naš sajt Luka Aranđelović, vokal benda koga smo zamolili da nam malo približi čitavu numeru i ideju koja stoji iza nje.

- Što se teksta pesme tiče, zastupnici smo ideje da je slušalac taj koji odlučuje o njegovom značenju. Lično smatramo da muziku ne treba konzumirati pasivno, jer ona može dobiti mnogo dublje značenje za slušaoca nakon razmišljanja o njenoj poruci i ponovnih slušanja. Lična iskustva i stanje uma onoga ko doživaljava pesmu čine veoma bitan deo slagalice koja, kada se složi, omogućava da neko stvarno prisvoji pesmu i učini je sebi posebnom.

Ono što vam možemo otkriti o pesmi jesu elementi koji su nas inspirisali tokom njenog stvaranja. Pitanje koje smo probali da istražimo je: koliko su potreba za nasiljem i mržnjom duboko ukorenjeni u ljudskoj prirodi i da li je taj krug ljudske patnje moguće prekinuti? Vođeni tom tematikom, bilo nam je sasvim logično da pesmu simbolično nazovemo Id. Prema psihoanalitičkoj teoriji ličnosti, Id, jedan od tri dela ljudske ličnosti, predstavlja našu prirodu, nagone koji tvrdoglavo zahtevaju da se ispolje.

Ovu pesmu prati i spot koji se savršeno nadovezuje svojom estetikom, likovima i radnjom te nam Luka dodatno pojašnjava i sam video.

- Tokom pisanja teksta pesme, počele su se javljati ideje kako bismo njenu problematiku mogli i slikovito da prikažemo. Tako smo odlučili da baš za nju napravimo prvi spot. Trudili smo se da na različite načine simbolično prikažemo nasilje i njegov uticaj na nekoga ko se lako prepušta svojim nagonima. Devojka koja pleše na kraju spota predstavlja prirodu koja, nakon žrtve prinesene u vidu nasilja, isplivava na površinu i ostavlja ljude u čudu.

A sada, gledamo spot:

Na kraju, interesovalo nas je da li ova pesma i u kojoj meri predstavlja ceo album, da li je upravo možda zbog toga odabrana kao prvi spot-singl i šta možemo očekivati od albuma.

- Album se sastoji iz 8 pesama gde svaka predstavlja zasebnu celinu sa unikatnom pričom i atmosferom. Iz tog razloga ne možemo reći da neka od pesama bolje predstavlja celokupan album od ostalih. Međutim, ono što možete očekivati od svake pesme je isti nivo produkcije, vokalne melodije sa puno pratećih vokala, poigravanje neparnim ritmovima i mnoštvo tekstura dodatih orkestrom, horovima i klavijaturama.