Pogledajte rani italijanski film po motivima kratke horor priče E. A. PoaSviđa ti se? Javi ostalima!

Edgar Alan Po, Feliks Valoton

Dvojica italijanskih reditelja Magnaghi i Hoepli su 1936. adaptirali i ekranizovali „Činjenice o slučaju g. Valdemara“, kratku priču Edgara Alana Poa iz 1845. godine. 

Ovaj film nije prikazivan javno jer su u vreme fašističke Italije horor filmovi bili skrajnuti ako ne i zabranjeni. Čak i danas je ovaj film poznatiji van Italije iako i dalje ostaje u domenu opskurnog.

A o čemu se zapravo radi? Kako Dangerous Mind piše a Glif prenosi, jednim podmuklim potezom, Po je predstavio priču kao istinitu i neko vreme pustio ljude da veruju da se ona zaista dogodila, da bi tek onda konačno priznao da je u pitanju varka. U priči Ernest Valdemar umire od tuberkuloze. Na samrti, traži da ga njegov prijatelj (narator, hipnotizer) hipnotiše. Narator dovodi Valdemara u trans i obznanjuje da je on mrtav. Sedam meseci Valdemar leži mrtav, ali se ne raspada. Narator na kraju budi svog izmučenog pacijenta, a Valdemar tada ubrzano počinje da truli.

Obratite pažnju na sam kraj filma i kako je prikazan Valdemar. Čak i danas deluje prilično zastrašujuće a možete li da zamislite kakav je tek utisak ostavljao na ljude u godinama kada je nastao i kako su reagovali na ovakav kraj?

Pogledajte Il caso Valdemar... 
Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

Stiže prvo zvanično reizdanje albuma "Nuklearne olimpijske igre" Satana Panonskog

"Rijetko kada se na domaćoj sceni pojavi tako osebujan lik kao sto je to bio Ivica Čuljak. Znan i kao Kečer II a još poznatiji kao Sata...

10 najčitanijih

Arhiva