The Smile - A Light For Attracting AttentionSviđa ti se? Javi ostalima!

Bend The Smile formiran u vreme pandemije, sa dvojicom kolega iz benda Radiohead, Tom Yorke i izuzetni kompozitor Jonny Greenwood-om uz džez bubnjara iz Sons Of Kemet, Tom Skinner-om, verovatno su bili najuzbudljivija fokusna tačka tog događaja Glasto-koji-nikada-nije-bio, pokazujući melodičnije, energičnije i slobodnije - tečnije iteracije partnerstva York-Greenwood. Posle niza obećavajućih singlova, nekoliko priznatih nastupa uživo i najava turneja, debi album art-rokera ubrzo je postao jedno od najiščekivanijih izdanja 2022. godine.

Ime The Smile odabrali su prema naslovu pesme Teda Hughes-a, a Thom Yorke je objasnio da se ne radi o "ahh" osmehu nego više onom podmuklom, nekog tipa koji te svakodnevno laže.


Ovo nije Radiohead bend niti je A Light For Attracting Attention Radiohead album – jedina dodirna tačka je Yorkova paranoična melanholija kao zaštitni znak. Uz Grinwood-ov dodir za dinamične i duboke tonove, i džeming tempo Skinerovih bubnjeva stvaraju se zanimljive spore pesme, koje su daleko od ostvarenja Radioheada.

Dok pesma „Pana-Vision“ ima onu Yorke bujnu orkestarsku sumornost kao što se čuje na Suspiria, na drugim mestima, kao „The Smoke“ puzi zajedno sa suptilnom đavolskom pretnjom koja žubori, a „Free In The Knowledge“ je jedna od Yorke-ovih najuticajnijih akustično vođenih balada. Zasluga leži, naravno, na Skinner-ovim, opuštenim bubnjevima, živog džez stila, koji usredsređuju i pokreću album – posebno na pesmi 'Thin Thing', omamljućoj čudnosti 'The Opposite' i hi-hat majstorstvu 'A Hairdyer' .

Taj prvi singl 'You Will Never Work In Television Again' došao je uz post punk nalet dok je York bezdušno pljuvao:

Fear not my love
He’s a fat fucking mist

Young bones spit out
Girls slitting their wrists

(„Ne boj se, ljubavi moja – on je debela jebena magla / Mlade kosti se ispljunu, devojke seku vene“).

Ali sa stihovima pesme „Open The Floodgates“,dragulju albuma, Yorke ističe:

don’t bore us
get to the chorus

(„Nemojte nam dosađivati – dođite do refrena“)

we want the good bits
without your bullshit
and no heartaches

(„Želimo dobre delove / bez sranja / i bez bola u srcu“)

I čine se kao preterana samokritika i konačno zatvaranje jednog ranog poglavlja. Samim tim se ispostavlja da The Smile nije sporedni projekat iz senke jednog legendarnog benda, već novo, uzbuđujuće poglavlje vrhunskih i iskusnih umetnika od kojih ćemo i te kako imati šta da čujemo.Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

Stiže prvo zvanično reizdanje albuma "Nuklearne olimpijske igre" Satana Panonskog

"Rijetko kada se na domaćoj sceni pojavi tako osebujan lik kao sto je to bio Ivica Čuljak. Znan i kao Kečer II a još poznatiji kao Sata...

10 najčitanijih

Arhiva