„Iron Maiden“ priredili koncert za pamćenje u rasprodatoj Štark Areni (VIDEO)Sviđa ti se? Javi ostalima!

Jedan od najvećih i najznačajnijih heavy metal bendova svih vremena, legendarni „Iron Maiden“, nastupio je u utorak (24. maja) uveče u prepunoj i rasprodatoj Štark Areni u Beogradu pred više od 15.000 fanova pristiglih iz cele Srbije, ali i regiona i sveta, i održao koncert za pamćenje.

Veče koje će se prepričavati otvorili su nemački gotik metalci „Lord of the lost“, koji su se sa 10 pesama predstavili domaćoj publici i dobrim nastupom otvorili sebi vrata za možda novi celovečernji koncert u Srbiji.

Odmah nakon njih, sa razglasa smo upijali hard-rock zvuke „Whitesnake”-a, „Guns N' Roses”-a, „Scorpions”-a i drugih i čekali ono glavno, a nivo uzbuđenja podizalo je i prikazivanje promo videa igrice „Legacy of the beast“. Ipak, kada smo čuli prve note kultne “UFO” pesme „Doctor, Doctor“, krenuli su i leptirići u stomaku, jer svi fanovi „Iron Maiden”-a znaju da nakon ove pesme počinje koncert.

foto: Nemanja Đorđević za Charm Music
Skoro dvočasovno putovanje antologijom heavy metala započeto je nešto pre 21 sat prodornim odzvanjajućim bubnjevima koji nas uvode u pesmu „Senjutsy“ sa istiomenog poslednjeg studijskog albuma „Iron Maiden”-a inspirisanog Japanom, samurajima i ratom. Nivo adrenalina u krvi dodatno podiže i maskota Eddie koja od 1980. godine menja svoj izgled od albuma do albuma u zavisnosti od tematike, a sada je naravno bio samuraj visok skoro 3 metra, koji juri po bini Brucea Dickinsona. Tradiciju izvođenja nekoliko novih pesama sa poslednjeg studijskog albuma „Iron Maiden“ nisu zaobišli ni ovog puta, tako da su sa pomenutog albuma usledile i „Stratego“ i „The writing on the wall“, koju je publika horski pevala.

Sledi plejada hitova: „Revelations“, „Blood Brothers“ (posvećena svim fanovima heavy metala na planeti), a zatim i epska „Sign of the cross“ sa albuma „The X Factor“ tokom čijeg izvođenja je Bruce Dickinson obučen u crnu odoru animirao publiku velikim svetlećim krstom. Atmosferu dodatno podgrejava sjajna „Flight of Icarus“, ali i pevač Bruce Dickinson koji bacačima plamena ispaljuje vatru na bini na kojoj se nalazi i ogromna stilizovana figura mitskog Ikara tokom izvođenja ove pesme. Vrhunac dosadašnjeg dela koncerta dostiže se sa prvim tonovima pesme „Fear of the dark“, koju je publika, kao i na svakom „Iron Maiden“ koncertu, naravno, horski pevala. Do kraja regularnog dela usledili su provereni hitovi sa početka karijere: „Hallowed be thy name“, „The number of the beast“ i „Iron Maiden“. Iako je publika već u samom startu bila „kupljena“, Bruce Dickinson ni ovog puta nije propustio da izusti legendarno: „Scream for me, Belgrade!“ i na taj način izazove, naravno, totalnu euforiju, delirijum i erupciju emocija kod fanova željnih velikih koncertata i velikih bendova - kod fanova željnih „Iron Maiden-a“. Regularan deo koncerta je završen ovom pesmom, svetla se gase, a bend se vraća na bis čak dva puta.

Prepoznatljiva scenografija i Bruce Dickinson obučen u ratnu uniformu sa zastavom u ruci, kao i Eddie sa kojim se Dickinson mačuje, jasan su znak da kreće furiozna „The trooper“, a za njom „The Clansman“ i „Run to the hills“ koje zatvaraju prvi bis.

Publika željna britanskog heavy metala ne napušta Arenu, a sa razglasa se čuje Čerčilov govor sa početka Drugog svetskog rata, koji nas uvodi u „Aces high“, tokom čijeg izvođenja se iznad bine pojavljuje ogromna replika spitfajer britanskog lovačkog aviona iz istog perioda. Iako jedna od najzahtevnijih pesama, Bruce Dickinson je imao dovoljno hrabrosti i samopouzdanja da je otpeva na samom kraju ne gubeći dah ni jednog trenutka tokom celog koncerta i dokazujući time da mu nema ravnog.

Bend se poklanja publici, Nicko McBrain baca palice u masu i bend odlazi sa scene, a sa razglasa idu dobro poznati stihovi pesme „Always look on the bright side of life“. Spektakl je završen, a „Iron Maiden“ su još jednom pokazali zašto su najveći heavy metal bend na planeti.

foto: Nemanja Đorđević za Charm Music
Iako već 47 godina na sceni, bend i dalje nastupa sa žarom, entuzijazmom i energijom klinaca željnih uspeha i dokazivanja, klinaca koji ne priznaju nijedan drugi ishod kao moguć, osim onog da budu na samom vrhu, a tu i jesu još odavno i nema ni naznake da će odatle uskoro sići. Nama jedino ostaje nada da nećemo čekati još 8 dugih godina do sledećeg nastupa omiljenog nam benda, a ako je suditi po rasprodatoj Areni, sjajnoj atmosferi na koncertu i reakcijama publike – najverovatnije i da nećemo.

Na kraju moramo pomenuti odličnu organizaciju agencije „Charm Music”, kao i to da su koncertu prisustvovale bukvalno sve generacije, od 7 do 77. „Iron Maiden” nas je ujedinio u jedinstvenom muzičko-scensko-vizuelnom spektaklu koji ćemo još dugo, dugo pamtiti. Napunili smo srca i duše pozitivnom energijom, i to će nas držati mesecima. Svi članovi benda su pokazali maksimalnu posvećenost, profesionalnost i ljubav prema onome što rade, neverovatnu snagu, izdržljivost, ali i želju da dokažu da su godine samo broj. I dokazali su!

Ipak, ne možemo završiti ovaj izveštaj a da ne pomenemo jedinstvenog i nesalomljivog frontmena benda, Brucea Dickinsona, čoveka čelične volje i harizme, suverenog vladara bine, koji na svojim leđima sigurno i beskompromisno nosi barem 50% koncerta. Iako je pre 7 godina pobedio rak grla, a ove godine puni 63, on ne samo da se ne predaje, već izgleda kao da je za njega vreme stalo, da je neuništiv, da sve može i da granice za njega ne postoje. Iz pesme u pesmu je nepogrešivo menjao uloge, pevao iz sve snage, trčao, skakao, glumio i nije se štedeo. Pokazao je još jednom kako treba da izgleda čelični frontmen čeličnog benda.

Živi bili, i do sledećeg koncerta - UP THE IRONS!

Nikola Jovanović


Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

Stiže prvo zvanično reizdanje albuma "Nuklearne olimpijske igre" Satana Panonskog

"Rijetko kada se na domaćoj sceni pojavi tako osebujan lik kao sto je to bio Ivica Čuljak. Znan i kao Kečer II a još poznatiji kao Sata...

10 najčitanijih

Arhiva