Često za nas Novosađane kažu da smo razmaženi, pomalo lenji, “od šećera” i da znamo da zakeramo i kad nemamo razloga zato. Upravo se to dokazalo sinoć u Omladinskom centru “CK13” na koncertu jednog fenomenalnog benda koji bi u idealnim uslovima svirao na stadionima a ne pred tridesetak gledalaca (to što su ti uslovi – da se vratimo u zlatne sedamdesete prošlog veka, da ne živimo u ovoj rupetini od države u kojoj su sve kulturne vrednosti postavljene naopako i da nema ove dosadne boleštine kojoj se ne vidi kraj – naučna fantastika, koga boli ćošak).

Dakle, katolički Božić, dosadna kiša, kovid propusnice, su samo neki od razloga zašto je poseta sinoćnjoj svirci zakazala, ali su i pored toga momci iz benda Gerecki svoju verziju muzike sedamdesetih začinjene alternativnim rokom, uplivima psihodelije i popa, odsvirali profesionalno, tačno, kvalitetno, jednom rečju – svetski. 

Gerecki je bend iz Novog Sada (objašnjenje za one sa jeftinijim kartama i za one koji stanuju u zabačenijim krajevima naše lepe zemlje i nisu čuli za ovaj bend) koji ničim izazvan svira muziku koju su sedamdesetih prezentirale grupe kao što su Steely Dan, Wishbone Ash, Allman Brothers Band pa i Elton John i Queen. Naravno da se pitate: “Ko to još sluša?”. Pa, eto, sinoć nas tridesetak fanova i sudeći po broju pregleda na njihovom YT kanalu još oko stotinak ljudi. Za mene je to poražavajući i tužan podatak jer je ovo bend koji ima svetski kvalitet. Verovatno mislite da debelo preterujem, ali ja stojim iza svake izgovorene i napisane reči o ovom bendu, a to su uglavnom superlative što možete proveriti i u recenziji njihovog debi albuma.

Sat i po svirke (bez predgrupe), i nekih 14 pesama + bis bio je dovoljan da potvrdi sve što sam i ranije znao o “Gereckom”. Odličan, usviran, kvalitetan bend prepun pravog, dobrog vajba i hemije koja je neophodna da grupa zvuči tako kako zvuči – nestvarno dobro za ove prostore.

Redom , od prve “Beat That Drum” preko “Borrow One Pear”, “Such A Doll”, “That Guy” (meni lično vrhunac sinoćnjeg koncerta) pa do poslednje “Your Love And Your Smile” bend je dokazao da bez obzira na relativno malu popularnost ima kvalitet za prvu ligu bendova, ne samo Srbije. Ali, to je jedna tužna priča koju svi znamo pa je možda bolje da GERECKI buda neka vrsta benda za elitu koja prepoznaje prave vrednosti. Znam da ovo zvuči vrlo prepotentno i pretenciozno, ali zabole me. Već sam rekao “da sam u godinama kada sve teže uvlačim stomak…a i jezik”.

Ponovo odsvirana na bis “I Know You Would” bila je samo šlag na tortu sinoćnje večeri gde je bend predstavio svoj debi album koji možete čuti (a i kupiti ako želite) na bandcamp stranici benda a usput i odsvirao četiri nove stvari koje će biti na novom, drugom albumu koji bend namerava da snimi i izda tokom sledećem godine.

Ljudi, probajte da čujete GERECKI, možda vam se i svidi. Tačnije, trebalo bi da vam se svidi, ako ste retro tip, ako se razumete u muziku, ako tražite nešto drugačije na srpskoj muzičkoj sceni…

Zoran Popnovakov