Sada ipak vidim da nije bilo uzalud
i da se nakon svega isplatio taj trud.
Jedinstvo, prijateljstvo, snaga

Upravo ovi stihovi benda „Razlog za“ mi prvi padaju na pamet svaki put kada bih se u mislima osvrnuo na ono što obeležavamo 2021. - 18 godina Helly Cherry-ja. Da, tačno 18 godina ili ako više volite - 216 meseci, 939 nedelja, 6576 dana i 12.000+ priloga. Zapravo i više jer se HC pojavio 20. maja 2003. kao jedan od prvih sajtova u regionu posvećenih (alternativnoj i andergraund) kulturi.

Brojne obaveze su nas sprečile da ovaj datum obeležimo baš 20. maja na način kako smo želeli i kako HC verovatno i zaslužuje, ali smo se valjda do sada navikli na vanredne okolnosti. I uprkos (ne samo njima) i dalje trajemo.

Gladni dobre priče, žderemo kulturu. Njuškamo po bespućima interneta i zadimljenim klubovima, listamo stripove, fanzine i knjige, bindžujemo serije i filmove i obilazimo razna dešavanja.

Zašto? Jednostavno, i dalje nas to vozi, napisao sam prošle godine.

Siguran sam da je nekima možda i teško to da shvate, ali mi i dalje osećamo uzbuđenje dok sve to radimo. To je, prosto, potreba čoveka da u ovim turbulentnim vremenima nađe neki smisao, mir ali i sebi slične ljude; da oseti da nije usamljen u svojoj potrebi da život ispuni još nečim; da doda još jednu dimenziju i vrednost životu.

U svakom slučaju, tu smo. I punoletni smo! Zeznute su to godine, još uvek si mlad i besan ali je vreme i da preuzmeš odgovornost za sebe i svoj život. Mislim da je Alice Cooper to najbolje opisao u ovoj pesmi i verujem da će se većina vas prepoznati u rečima koje slede (ne pominjem je tek tako). Poslušajte:

***

Šta se sve izdešavalo svih ovih godina? Zaista puno doga. Objavili smo nekoliko knjiga i stripova u elektronskom obliku, napravili pozadine za vaše android telefone, bili inspiracija za epizodu stripa („Aj hejt“), bili smo i lik u stripu Darka Macana, dobili strip maskote (Heli i Čeri) koje su rasle zajedno sa nama, bili predmet seminarskog rada jedne od čitateljki,... Čak smo bili meta i hakerskog napada. Siguran sam da sam nešto i zaboravio. Baš zato i služi „Iza scene“, segment sajta koji je tu da zabeleži one momente koji se odnose baš na nas. Da kojim slučajem postoji nekakav „Muzej Helly Cherry-ja“, imao bi čime da bude ispunjen.

Kako se osećam(o) posle svih ovih godina? Verovali ili ne, rasterećeno! Lep je osećaj kada nadmašiš sva očekivanja (i svoja i drugih ljudi), kada ne duguješ nikome ništa, kada ne moraš nikome više da se dokazuješ pa možeš da nastaviš da radiš ono što voliš bez stresa. Valjda je i to deo sazrevanja. A sazreli smo. I kao magazin i kao ljudi. 

Koliko smo se svi samo promenili za 18 godina... Setite se i zapitajte se kakvi (i gde) ste bili tada. Menjali smo se a menjaćemo se i dalje. Jer to i jeste poenta. 

Dok god nas ovo i dalje radi, dok god nam pričinjava zadovoljstvo, dok god bude izvor zabave pa i neka vrsta eskapizma od svakodnevnice - Helly Cherry će trajati. A ono što ga pokreće biće uvek jedinstvo, prijateljstvo i snaga

Sada vam je možda jasno zašto sve vreme imam na umu stihove i pesmu sa početka teksta. I zato vas pozivam da svi zajedno glasno poslušamo ovu stvar jer deo nje je i povik „Za nas!“ jer..., za sve nas ovo i radimo!


***

Na kraju ovog rođendanskog uvodnika pitao bih vas: da li znate gde ste bili 20.5.2003. i šta ste radili?

Kada nas (to) budu pitali, znamo šta ćemo odgovoriti - napravili smo Helly Cherry!


Nenad Popović, osnivač i urednik