18 godina Helly Cherry-ja: Jedinstvo, prijateljstvo, snaga!Sviđa ti se? Javi ostalima!

Sada ipak vidim da nije bilo uzalud
i da se nakon svega isplatio taj trud.
Jedinstvo, prijateljstvo, snaga

Upravo ovi stihovi benda „Razlog za“ mi prvi padaju na pamet svaki put kada bih se u mislima osvrnuo na ono što obeležavamo 2021. - 18 godina Helly Cherry-ja. Da, tačno 18 godina ili ako više volite - 216 meseci, 939 nedelja, 6576 dana i 12.000+ priloga. Zapravo i više jer se HC pojavio 20. maja 2003. kao jedan od prvih sajtova u regionu posvećenih (alternativnoj i andergraund) kulturi.

Brojne obaveze su nas sprečile da ovaj datum obeležimo baš 20. maja na način kako smo želeli i kako HC verovatno i zaslužuje, ali smo se valjda do sada navikli na vanredne okolnosti. I uprkos (ne samo njima) i dalje trajemo.

Gladni dobre priče, žderemo kulturu. Njuškamo po bespućima interneta i zadimljenim klubovima, listamo stripove, fanzine i knjige, bindžujemo serije i filmove i obilazimo razna dešavanja.

Zašto? Jednostavno, i dalje nas to vozi, napisao sam prošle godine.

Siguran sam da je nekima možda i teško to da shvate, ali mi i dalje osećamo uzbuđenje dok sve to radimo. To je, prosto, potreba čoveka da u ovim turbulentnim vremenima nađe neki smisao, mir ali i sebi slične ljude; da oseti da nije usamljen u svojoj potrebi da život ispuni još nečim; da doda još jednu dimenziju i vrednost životu.

U svakom slučaju, tu smo. I punoletni smo! Zeznute su to godine, još uvek si mlad i besan ali je vreme i da preuzmeš odgovornost za sebe i svoj život. Mislim da je Alice Cooper to najbolje opisao u ovoj pesmi i verujem da će se većina vas prepoznati u rečima koje slede (ne pominjem je tek tako). Poslušajte:

***

Šta se sve izdešavalo svih ovih godina? Zaista puno doga. Objavili smo nekoliko knjiga i stripova u elektronskom obliku, napravili pozadine za vaše android telefone, bili inspiracija za epizodu stripa („Aj hejt“), bili smo i lik u stripu Darka Macana, dobili strip maskote (Heli i Čeri) koje su rasle zajedno sa nama, bili predmet seminarskog rada jedne od čitateljki,... Čak smo bili meta i hakerskog napada. Siguran sam da sam nešto i zaboravio. Baš zato i služi „Iza scene“, segment sajta koji je tu da zabeleži one momente koji se odnose baš na nas. Da kojim slučajem postoji nekakav „Muzej Helly Cherry-ja“, imao bi čime da bude ispunjen.

Kako se osećam(o) posle svih ovih godina? Verovali ili ne, rasterećeno! Lep je osećaj kada nadmašiš sva očekivanja (i svoja i drugih ljudi), kada ne duguješ nikome ništa, kada ne moraš nikome više da se dokazuješ pa možeš da nastaviš da radiš ono što voliš bez stresa. Valjda je i to deo sazrevanja. A sazreli smo. I kao magazin i kao ljudi. 

Koliko smo se svi samo promenili za 18 godina... Setite se i zapitajte se kakvi (i gde) ste bili tada. Menjali smo se a menjaćemo se i dalje. Jer to i jeste poenta. 

Dok god nas ovo i dalje radi, dok god nam pričinjava zadovoljstvo, dok god bude izvor zabave pa i neka vrsta eskapizma od svakodnevnice - Helly Cherry će trajati. A ono što ga pokreće biće uvek jedinstvo, prijateljstvo i snaga

Sada vam je možda jasno zašto sve vreme imam na umu stihove i pesmu sa početka teksta. I zato vas pozivam da svi zajedno glasno poslušamo ovu stvar jer deo nje je i povik „Za nas!“ jer..., za sve nas ovo i radimo!


***

Na kraju ovog rođendanskog uvodnika pitao bih vas: da li znate gde ste bili 20.5.2003. i šta ste radili?

Kada nas (to) budu pitali, znamo šta ćemo odgovoriti - napravili smo Helly Cherry!


Nenad Popović, osnivač i urednikSviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

Stiže prvo zvanično reizdanje albuma "Nuklearne olimpijske igre" Satana Panonskog

"Rijetko kada se na domaćoj sceni pojavi tako osebujan lik kao sto je to bio Ivica Čuljak. Znan i kao Kečer II a još poznatiji kao Sata...

10 najčitanijih

Arhiva