Da, 16 godina. Ili ako vam je lakše to je: 192 meseca, 835 nedelja ili 5845 dana.

Uobičajen dan u redakciji
Nedavno sam u intervjuu za sajt eXXXperiment pomenuo da pre 16 godina, kada je ova priča počinjala, zaista nisam imao predstavu koliko bi mogla da traje. Vremenom, Helly Cherry je svima nama (i redakciji i čitaocima) postao svakodnevnica. Nešto što se podrazumeva. Nešto što je jednostavno tu.

Pomenuti intervju me je iscimao da se prisetim vremena kada smo počinjali rad na, u to vreme, još jednom fanzinu. Sa jednom razlikom. Od dotadašnjih andergraund glasila, ovaj se razlikovao po tome što je distribuiran na internetu koji je tek bio u povoju. Ipak, naslutili smo da je to "sledeća velika stvar", da nam sledi "internet revolucija", da nas čeka "seoba čitalaca na internet".

Dokazano: web fanzini se mogu čitati i u WC-u!
Glavna tadašnja zamerka scenskih konzervativaca je bila kako za razliku od papirnih fanzina, sajt "ne može da se čita u WC-u". Ako vam papirni fanzin za to služi, i ako je to jedina prednost papira onda... Ali, vremenom smo zahvaljujući lap topovima i pametnim telefonima i taj mit razbili.

Bilo je to i vreme dial-up-a. Danas nas čitaju generacije koje se i ne sećaju pištanja modema, zauzete linije fiksnog telefona i astronomskih telefonskih računa. Internet nije bio tako masovan, brz i dinamičan. Razmenjivali smo i dalje diskove jer tada nije sve bilo na "klik" udaljeno. Nije bilo pametnih telefona, društvenih mreža, fejsbuka, jutjuba.

Pokušajte sada da se setite, ili da zamislite vreme bez svega toga. Pokušajte sada da živite bez svih ovih stvari koje su nam u samo par godina postale svakodnevnica. Eto koliko se brzo svet promenio a sa njim i naše navike.

I stao bih ovde sa prisećanjem jer brate, sad kad čitam prethodne redove, stvarno se osećam matoro. Čoveče, pa mi danas imamo čitaoce mlađe od Helly Cherry-ja. Zato, bek tu d fjučr da otvorimo rođendanski poklon.

Malopre sam pomenuo pametne telefone. Statistika je jasna kada kaže da nas veliki broj čitalaca prati putem andrioda. Pa mi je ove godine palo na pamet da vas obradujemo pozadinama za mobilne telefone i tablete. Kao i obično, tu upada Kostja Ribnik koji je početnu ideju realizovao u osam varijanti. Helly i Cherry su sada likovi kultnih stripova, filmova i muzičkih albuma. Skinite ih odavde, isprobajte i odaberite svoje favorite. Pošaljite nam i fotke svojih telefona sa našim pozadinama. Možemo ih objaviti u posebnoj galeriji.


Prošli put smo napisali da bi bilo zanimljivo vratiti se godinu dana unazad i videti šta se kod nas značajno desilo u prethodnom periodu. Ovoga puta imamo dva majlstouna (što bi rekli ovi sa fejsbuka).

Otvorili smo instagram nalog
. Iako se mediji poput našeg se ne oslanjaju previše na ovu društvenu mrežu, iskoristili smo priliku i pretvorili ga u mesto gde se možemo opustiti i postavljati neke "instant" objave, memove, grafite, zanimljivosti, koncertne mini galerije, i slično. Ako niste, zapratite nas i tamo.

Drugi majlstoun je - pre par meseci smo prešli cifru od 10.000 objavljenih priloga na sajtu. Lep, okrugao, petocifreni broj.


Enivej, vreme je da počnemo sa slavljem. Bio je ovo uvodnik u, što bi Ameri rekli, sweet sixteen ili coming of age celebration party. Sledeći majlstoun koji sa nestrpljenjem čekamo je onaj kada ćemo proslaviti punoletstvo. Do tada, pojačajte zvučnike jer...



Nenad Popović, urednik sajta

KICK IT!