"Odabrane priče" su jedna od najboljih edicija srpsko-hrvatskog strip-izdavaštva i ako nešto zakeram Veselom četvrtku onda je to što ovakvu ediciju nije ponudio i za ostale svoje junake - premda bi za neke to bilo teško izvodljivo, ili u potpunosti neizvodljivo, ali mislim da bi Teks i Mister No bili odličan izbor za svoje odabrane priče.

No, bilo kako bilo, Zagorove odabrane priče pružile su mi priliku da se upoznam s jednim od ikoničkih, kako se to sada već kaže u svakom srpskom selu, Zagorovih dušmana, Kolinom Randalom - odnosno Skalom, a još odnosnije "Lobanjom". Kao klinac sam čitao samo poslednju svesku ove dvoipodelne epizode, u Dnevnikovom izdanju objavljene pod naslovom "Zlatna udica" i relativno dugo patio za prve dve.

Desetak godina nakon što sam celu priču nabavio u izdanju VČ, nakanio sam se da je i pročitam.

Nažalost, razočarao sam se.

Čitaoci Zagorovih pustolovina mogu se podeliti na dve grupe - oni koji beskrajno mrze Zagorove izlete u fantastiku i one kojima to ne smeta. Što se mene tiče, bio sam u pretpostavljam izuzetno maloj grupi koju su nervirali čisto vestern aspekti Zagorovih storija a radovao sam se fantastici. Tako sam i pristupio čitanju ove priče, sve gledajući kako će scenarista pomiriti X-mene i Zagora, ali ispostaviće se da to i nije bilo previše uspešno.

Elementi fantastike su ovde tek katalizator epizode i premda Skal jeste glavni negativac i sve se vrti oko krajnjeg obračuna između njega i Zagora, njegov plejtajm je zapravo minoran u odnosu na ukupan broj stranica. Više se pažnje posvećuje Čikovim marifetlucima u potrazi za pečenim piletom. Scenaristi je očigledno bilo zanimljivije da se bavi Zagorovom cirkuskom karijerom, koja vodi u pljačkanje banke i akrobacije nego da zaista promisli o svim mogućim i nemogućim aspektima telepate-negativca u Zagorovom svetu.

Iz ove perspektive, "Zasedu mutanta" doživljavam kao ogromnu propuštenu priliku i pomalo se pitam šta li bi Sklavi ili Kasteli uradili s tim.

Unatoč relativno jakom "klasičnom" početku u prvoj svesci, za celu priču ipak 3*.

Ivan Jovanović Nightflier