FX je odobrio snimanje serije o čuvenom pank bendu – Sex Pistols.

Serija će imati ograničen broj epizoda, a zasnovana je na memoarima koje je 2018. godine objavio Stiv Džons – “Lonely Boy: Tales from a Sex Pistol“, javlja sajt The Playlist.

Reditelj i izvršni producent biće oskarovac Deni Bojl, koji je 2018. godne za istu kuću režirao i TV seriju “Trust”, što je još jedan dokaz za tvrdnju da nas očekuje nešto zaista inspirativno.

Naziv serije biće “Pistol“, a u njoj će likove tumačiti: Tobi Valas kao Stiv Džons, Anson Bun kao Džon Lajdon a.k.a Džoni Roten, Lous Partridž kao Sid Višiz, Džejkob Slejter kao Pol Kuk, Fabijen Frankel kao Glen Metlok, Dilan Levelin kao Voli Najtniglel, Sindo Čendler kao Krisi Hajd, Ema Eplton kao Nensi Spungen… 

Nastup u Trondhejmu 1977.;
Riksarkivet (National Archives of Norway) Foto: Billedbladet NÅ/Arne S. Nielsen
Šestodelna serija počinje dolaskom članova benda u zloglasnu prodavnicu Sex u ulici Kings Road, koju su držali Vivijen Vestvud i Malkolom Meklaren. Njihovo druženje dovodi do nastanka benda Sex Pistols, slede prvi koncerti, izazivanje brojnih skandala, proboj na svetsku scenu, izdavanje ploče “Never Mind the Bollocks“, koja se često navodi kao jedan od najuticajnijih albuma svih vremena.

Bojl, koji je režiser i izvršni producent, opisao je proboj Pistolsa kao trenutak kada su se britansko društvo i kultura zauvek promjenili.

– Zamislite da sa svojim uličnim prijateljima provalite u svet serija ‘The Crown’ i ‘Downton Abbey’ i vrištite im u lice sav svoj bes i frustraciju. To je mesto detonacije za britansku uličnu kulturu. Trenutak gde su obični mladi ljudi imali scenu i iskalili svoj bes i svoju modu i svi su morali da gledaju i slušaju i svi su ih se bojali ili su ih pratili. U njenom središtu bio je mladi šarmantni nepismeni kleptoman – heroj vremena – Stiv Džons, koji j postao 94. najveći gitarista svih vremena. Ovo je priča kako je stigao tamo.