Uvek kad pomislite da srpski Sijetl ne može da vas prijatno iznenadi novim zvukom, on kao da se baš dobro potrudi da vas iz inata razuveri u to. Grad Bjesova ima novu muzičku atrakciju i ponovo daje ogroman doprinos muzičkoj sceni u ovom delu Srbije. Tim povodom, predstavljamo vam staru i dobro poznatu ekipu, a u isto vreme novi milanovački bend, Mark My Words! Razgovaramo sa Vladimirom, Markom i Budimirom.


HC: Mark My Words! je nov bend na sceni ali ljudi u njemu i te kako imaju iskustva. Svirali ste i svirate u bendovima The Brushalters, Soulcage, No Way Back, Anti-Dogma, Hit By Pain, Strah od Džeki Čena, Yox... Pa nam na počektu možete reći kako je sve krenulo i po čemu se MMW razlikuje od vaših dosadašnjih bendova?

MMW: Budimir i ja smo u više navrata pokušavali da osnujemo bend koji bi svirao metalcore, bilo je tu raznih ideja i postava, živimo u malom gradu i samim tim smo bili ograničeni na par ljudi. Počeli smo da radimo na pesmama, ali smo ubrzo shvatili da pored nas dvojice niko u tadašnjoj postavi nije imao volje i elana da tu priču održimo i uozbiljimo. Jedno vreme smo čak svirali samo nas dvojica, džemovali, radili na muzici i aranžmanima. Falio nam je basista, setio sam drugara iz Čačka, Vlada Rašića, pozvao sam ga, bio je jako zainteresovan, odradili smo probu kao trio i to je bilo to, brzo smo zazvučali kao da smo svirali mesecima zajedno. Svaki bend je poseban na svoj način, mora da poseduje svoj neki šmek i priču, isto tako nezahvalno je porediti se sa drugima, pogotovo u bendovima u kojima smo svirali ili sviramo. Ali i te kako imamo šta novo da ponudimo što je najbitnije, a bilo bi apsurdno svirati u više bendova isti žanr, ne vidim poentu. Pored muzike, energije i aranžmana, mi smo jedan od retkih bendova koji ovaj žanr muzike svira kao trio.

HC: Kada smo se poslednji put videli, pomenuo si Killswitch Engage kao jednu od referenci. Da li se nešto u međuvremenu promenilo i čiji još zvuk bi mogli da dovedete u vezu sa vašim bendom?

MMW: U suštini, Killswitch Engage, Parkway Drive, As I Lay Dying, Caliban i slični bendovi su nam neke reference kako bismo želeli da zvučimo. Trudićemo se da eksperimentišemo dovoljno da obuhvatimo različite pravce, a da opet ostanemo u okvirima metalcore pravca. Eksperimentisanje nas je i spojilo u ovaj bend, jer smo se u jednom trenutku osetili ograničeni pravcima koje smo svirali, a to je uglavnom bio hardcore i punk.

HC: Bend je upravo objavio svoj prvi spot-singl za pesmu Through my eyes i to prilično iznenada. Zapravo, tek dan pred objavu ste i napravili fejsbuk stranicu. Da li je taj „iznenadni pristup“ planski urađen?

MMW: U suštini jeste odrađeno planski. Bend već neko vreme ima stranicu na instagramu, tu smo izbacili par fotki sa snimanja, i u planu je bilo još par fotki dok se ne završe pesma i spot, međutim te fotke nisu urađene zbog nekih drugh okolnosti (posao, Korona, obaveze), pa nismo hteli da žurimo sa stranicom na fejsu dok se ne završe spot i pesma.

HC: Zašto ste se baš za ovu numeru odlučili? Da li ona možda najbolje predstavlja bend? I, iskoristite priliku i predstavite samu pesmu, o čemu govori...

MMW: Ovo je pesma koju smo prvo napravili i odjednom nam se svidela, dugo smo radili na njoj i nekako nam je prirasla srcu. I hteli smo da je snimimo odmah, jer toliko dugo se znamo, dobri smo drugari i sviramo toliko dugo godina, a nismo nikad ništa snimili zajedno. Tekst pesme je napisao Filip Mijatović koji je prvobitno bio vokal u bendu, ali je zbog posla otišao preko grane, i mi ga ovom prilikom puno pozdravljamo.

HC: Na fejsbuk stranici možemo videti fotke iz studija. Koliko je pesama snimljeno i šta dalje imate u planu, da izbacujete pesmu po pesmu ili EP, album? Kakvi su vam planovi za dalje?

MMW: Trenutno je snimljena jedna pesma za koju smo snimili i spot. Pesma je snimljena u studiju "Piranha" u Kruševcu, a za spot je zadužen "Studio C47" iz Lazarevca u saradnji sa našim drugarom Andrijom Jovanovićem. Što se tiče daljih planova, rad na novom materijalu je prioritet, da li ćemo izbacivati pesmu po pesmu, to ne znamo još uvek, ali ćemo definitivno gledati da skoro svaku pesmu isprati spot, jer nažalost izgubila se ta kultura preslušavanja albuma kao nekada, sad je situacija došla do te mere da bend jednostavno mora da izbaci što više spotova da bi na taj način zainteresovao publiku i skrenuo pažnju na svoj rad. U pripremi je i kompilacija koja će predstaviti mnoge underground bendove iz Srbije, a na kojoj ćemo i mi učestvovati. Ali više o tome nekom drugom prilikom. Za sada, uživajte u našem prvom singlu.