Debitovali su u četiri broja Politikinog zabavnika. Od tada do danas svetlost svetske strip scene ugledalo je 10 albuma ovog sjajanog serijala.

Vekovnike je na početku ovog veka stvorio jedan od najvećih domaćih strip trudbenika u novijoj istoriji, Marko Stojanović. Godinama ovaj Leskovčanin okuplja oko sebe elitu crtača iz okruženja čiji talenti čine gradivni materijal dugovečnog serijala. Ne tražeći nadoknadu za table koje crtaju po Markovim notama oni pored Vekovnika oslikavaju i večnu materijalnu nemaštinu u Srba koja se kombinuje sa beskonačnim potencijalima talenta.


Vekovnici su priča koja kombinuje elemenate istorijskih činjenica i legendi iz svih krajeva sveta koje je Stojanović povezao u svoj čarobni narativ. Glavni likovi su vampir Čen i besmrtnik (u stilu kultnog "Gorštaka") Marko Kraljević. Njihove avanture kroz prostor-vreme obogatiće još brojni mitološki, književni i istorijski likovi i ista takva mesta i predmeti.

Sva dobro osmišljena radnja, a Vekovnicima toga sigurno ne manjka, ne vredi mnogo bez realizacije. Stojanović kombinuje dve škole stripa u svom stvaralaštvu - američku i francusku. Poput Amera kroz monologe daje dubinu i upoznaje nas sa nijansama svog sveta, a sve to u brzom i preciznom francuskom ritmu.

Do sada, Vekovnici su se objavljivali u albumima i revijama, ali konačno je došlo vreme za prvi integral koji sadrži dorađenu prvu epizodu "Rekvijem" na kojoj su crtački briljirali Nikolić i Nenadov, drugi stepenik, takođe dopunjen, "Pasije živote" gde su svoje crtačko znanje demonstrirali Aleksić, Čelanović, Sotirovski, Grbić, Izgarević i Dupanović i dve kratke propratne priče. Sve to na 134 strane uz obilje eseja i propratnih materijala u tvrdom povezu i sa naslovnicom Dalibora Talajića i Velibora Stanojevića.

Nikola Tasković