Jun 1984: Ozbiljna svetska informativna agencija poslala je 26. maja vest iz našeg glavnog grada:

"Juče je u Beogradu, Jugoslavija, održan do sada najveći ovogodišnji rock koncert u Evropi. Povod je bio Dan mladosti. Koncert održan pred 90.000 posetilaca uz učešće ukupno 12 grupa".

Jasno da će do kraja godine na ovom Kontinentu biti neuporedivo većih i mnogo boljih koncerata (i besplatnih i onih drugih), ali je od neprocenjivog značaja činjenica da je sada, prvi put najdraži datum mladih ove zemlje proslavljen na jedan drugačiji način i to na najvećem beogradskom trgu, te je tako upotpunjena slika o nizu programa koji su zvanično zaokružili Majske praznike.

U situaciji kada domaća rock scena prolazi kroz najveća iskušenja i kada svi na koje se računalo, nisu mogli ili, jednostavno, nisu hteli da se pojave (Bijelo dugme, Riblja čorba, Azra, Atomsko sklonište, Buldožer, Leb i sol, Prljavo kazalište, Pankrti...) onda je odziv publike (bez obzira što je to bio besplatan koncert) za ponuđen program: Delta 9, Beta Kentauri, Dorian Gray, U škripcu, Električni orgazam, Film, Divlje jagode, Zabranjeno pušenje, D’Boys, Disciplina kičme, Kerber i Drugi način (uz Partybreakers, Balaševića, Stijene i Point Blank koji nisu stigli na red) iznad najoptimističkijeg očekivanja.

Bez namere da ulazimo u diskusiju oko broja prisutnih (jer ih je manje od 150.000, a sigurno mnogo više od 30.000) bilo je uzbuđujuće videti razdraganu i raspevanu mladost, pogotovo u onom neponovljivom horu koji je tokom nastupa grupe Film otpevao refren pesme "Mi nismo sami".

Nadamo se da će Maj Rok nastaviti da živi na istom mestu i postati tradicija koju posle BOOM festivala domaći rock nema.

Još je nešto značajno: ovaj spektakl košta gotovo beznačajno u odnosu na ostale manifestacije vezane za Dan mladosti. I taj podatak valja u ovim danima imati na umu.

D. R. (snimio: Ratko Radetić, Rock 1984.), obrada Yugopapir