Dan mladosti '84: Na Trgu Marksa i Engelsa u Beogradu održan najveći ovogodišnji rock koncert u EvropiSviđa ti se? Javi ostalima!

Jun 1984: Ozbiljna svetska informativna agencija poslala je 26. maja vest iz našeg glavnog grada:

"Juče je u Beogradu, Jugoslavija, održan do sada najveći ovogodišnji rock koncert u Evropi. Povod je bio Dan mladosti. Koncert održan pred 90.000 posetilaca uz učešće ukupno 12 grupa".

Jasno da će do kraja godine na ovom Kontinentu biti neuporedivo većih i mnogo boljih koncerata (i besplatnih i onih drugih), ali je od neprocenjivog značaja činjenica da je sada, prvi put najdraži datum mladih ove zemlje proslavljen na jedan drugačiji način i to na najvećem beogradskom trgu, te je tako upotpunjena slika o nizu programa koji su zvanično zaokružili Majske praznike.

U situaciji kada domaća rock scena prolazi kroz najveća iskušenja i kada svi na koje se računalo, nisu mogli ili, jednostavno, nisu hteli da se pojave (Bijelo dugme, Riblja čorba, Azra, Atomsko sklonište, Buldožer, Leb i sol, Prljavo kazalište, Pankrti...) onda je odziv publike (bez obzira što je to bio besplatan koncert) za ponuđen program: Delta 9, Beta Kentauri, Dorian Gray, U škripcu, Električni orgazam, Film, Divlje jagode, Zabranjeno pušenje, D’Boys, Disciplina kičme, Kerber i Drugi način (uz Partybreakers, Balaševića, Stijene i Point Blank koji nisu stigli na red) iznad najoptimističkijeg očekivanja.

Bez namere da ulazimo u diskusiju oko broja prisutnih (jer ih je manje od 150.000, a sigurno mnogo više od 30.000) bilo je uzbuđujuće videti razdraganu i raspevanu mladost, pogotovo u onom neponovljivom horu koji je tokom nastupa grupe Film otpevao refren pesme "Mi nismo sami".

Nadamo se da će Maj Rok nastaviti da živi na istom mestu i postati tradicija koju posle BOOM festivala domaći rock nema.

Još je nešto značajno: ovaj spektakl košta gotovo beznačajno u odnosu na ostale manifestacije vezane za Dan mladosti. I taj podatak valja u ovim danima imati na umu.

D. R. (snimio: Ratko Radetić, Rock 1984.), obrada YugopapirSviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

Stiže prvo zvanično reizdanje albuma "Nuklearne olimpijske igre" Satana Panonskog

"Rijetko kada se na domaćoj sceni pojavi tako osebujan lik kao sto je to bio Ivica Čuljak. Znan i kao Kečer II a još poznatiji kao Sata...

10 najčitanijih

Arhiva