Bio jednom jedan Hi-men, osamdesetih možda najpopularniji brend što igračaka što crtanih filmova i ostalih zezalica za decu. Danas deo samo čudne nostalgije i koncept koji čeka da ga neko vaskrsne u novom ruhu i novom milenijumu. Ali ima li mesta za Gospodare univerzuma u svetu koji strogo kontroliše Mavrel? Ovo je jedan sadržajan dokumentarac o genezi brenda „Gospodari univerzuma“ koji se začeo kao potreba da čuveni proizvođač igračaka Matel odgovori na zahteve tržišta koje je težilo novitetu u industriji zabave.


Vukući korene iz ideje „Star wars-a“ da se stvori jedan autentičan univerzum koji bi, slično Konanu, bio mešavina robusne srednjovekovne akcije i, slično „Ratovima zvezda“, „haj-tek“ naučne fantastike – stvoren je Hi-men, njegov nemezis Skeletor i razičiti drugi likovi – Tila, Čovek oružje, Orko, Hordak i sl. Nastavši, pre svega, kao igračka za maloletnu decu željnu maštanja o avanturi, Hi-men se vremnom usložnjavao i rastao, kreirajući oko sebe jedan kompleksan univerzum pun likova i zapleta, stvarajući autentičnu mitologiju koja je kombinovala u sebi nasleđa što Konana što Fleša Gordona, postajući u jednom treunutku nesumnjivo najpopularnij dečji brend na svetu. Dokumentarac ispituje ključne igrače u kreiranju ovog kosmosa, od dizajnera i scenarista do inženjera i producenata, koji su bezimenoj igrački morali da daju priču, kontekst i dušu – stvarajući oko nje i ultrapopularnu crtanu seriju i nešto manje popularan film.

Za sve one koje zanima kojim spletom čudnih, neplaniranih, ponekad čak i naivnih okolnosti nastaje jedan globalan brend, onda je ovo film za vas. Možda je njegova najtužnija konkluzija ona koja se tiče činjenice u vezi sa gašenjem ove franšize, koju je, zapravo, ugasila pohlepa i megalomanska težnja za širenjem i usložnjavanjem, koja je dovela do pucanja svih kreativnih šavova, a samim tim vodila i u besmisao.

Slobodan Novokmet