Premijerom spota za kompoziciju „Heartbeat“ muzički sastav EYOT najavio je peti album pod nazivom „557799“ koji će 23. oktobra 2020. izaći za američku izdavačku kuću „Ropeadope“.

Ovaj naziv albuma predstavlja ritmičku šemu u taktovima pet, sedam i devet osmina koji su na neki način osnova tradicionalne muzike na Balkanu, ali i više od toga, jer predstavlja oličenje života i istorije koja je uvek bila burna u ovom delu sveta, uz zaključak rečima: „To je ritam našeg srca.“

foto: Zoran Radosavljević
Muzički spot za kompoziciju „Heartbeat“ imao je premijeru na “YouTube” kanalu sastava EYOT, a zatim i na portalu „National Geographic Srbija“, gde glavni i odgovorni urednik Igor Rill između ostalog kaže: „U osam minuta moguće je preleteti Niš, otići u divljinu, a mnogo duže traje muzikom inspirisana zapitanost nad prirodom i našim mestom u njoj.”

Režiju spota potpisuju Emil Keser i Dejan Ilijić, postprodukciju, snimanje dronom i kamerom Miroslav Mitić i Vanja Keser uz izvršnu produkciju Dalibora Popovića Popa.

O radu na spotu i njegovom konačnom obliku frontmen grupe Dejan Ilijić kaže:

„Pored svih problema i ograničenja koje smo imali zbog trenutne situacije izuzetno smo zadovoljni kako spot na kraju izgleda, a i sudeći po reakcijama, uradili smo dobar posao. U neku ruku nadovezujemo se na naš „Koncert za prirodu“- prikazali smo određenu vrstu igre, preplitanja, sukoba prirode i civilizacije i na kraju povratak prirodi i ritmu života koja nam ona sama određuje, na koji smo možda i zaboravili. Nastavićemo da snimamo i plan je da uradimo video zapise za sve kompozicije sa albuma.“


Najznačajnija Spotify džez lista


Nakon objavljivanja prvog singla njihovog novog álbuma našli su se i na najznačajnoj džez plejlisti digitalnog servisa za slušanje muzike „Spotify“, koji je odnedavno dostupan i za korisnike u Srbiji.

„Spotify možda ima lošu reputaciju zbog nepovoljnih isplata autorima ali je u smislu promocije neprikosnoven. Plejlista „State of Jazz“ na kojoj smo se našli broji skoro pola miliona slušalaca iz celog sveta i interesovanje za našu muziku je naglo poraslo. Takođe, tu listu delimo sa velikim imenima svetske scene, a nije lako postati deo nje i svakako će nam biti od koristi prilikom ugovaranja nastupa na festivalima i u klubovima.“

Horizonti naglašene osećajnosti


Biografija grupe EYOT spada u izuzetne priče za bilo koje vreme i za bilo koji deo sveta. Objavili su do sada četiri albuma – sve za inostrane izdavačke kuće – i nastupili u više od 20 zemalja širom sveta, što je neverovatno dostignuće za bilo koji sastav, a posebno onaj koji svira džez. Sjajno prihvaćeni od publike i muzičke kritike gde god da dođu, stekli su reputaciju jednog od najzanimljivijih evropskih instrumentalnih bendova u poslednjoj deceniji. Njihovi koncerti izuzetan su doživljaji: uvek ispunjeni posebnom energijom koja slušaoca vodi daleko po horizontima naglašene osećajnosti.