Pesmu ‘Bez lica’ snimila je obnovljena postava banda nastavivši na mestu gde su stali kad su realizovali poslednju studijski snimak, pesmu ‘Metalci’ namenjenu istoimenom dokumentarnom filmu.


U međuvremenu je Paraf prestao s delovanjem (1987.), no nikada se nije raspao. Originalna postava u devedesetima se okupila na festivalima Ri Rock u Rijeci i Fiju briju u Zagrebu, dok je kombinovana postava, s Vim Colom i Valterom Kocijančićem nastupila 2008. godine u oba grada na promociji box-seta neobjavljenih snimaka riječkih bandova Riječki novi val. Sporadično, band je nastupio još nekoliko puta u neformalnijim prilikama, održavajući vatru legende da tinja.

Velika tribina Proljeće s Parafima održana je 22. marta 2018., na dan kad je pre 40 godina bend održao prvi nastup i to na istom mestu – u prostorijama zajednice Talijana u Rijeci – Circolo. Pritom je ad-hoc oformljeni band Perspektiva s Valterom Kocijančićem izveo set pjesama iz inicijalnog razdoblja banda. Perspektiva je nastupila još u nekoliko navrata, a objavila je i singl Goli otok, prvu studijsku verziju kultne pesme Parafa zaživele u narodu uglavnom usmenom predajom.

Krajem prošle godine Dallas Records objavio je bogati CD box-set Sabrana djela 1976.-1987. koji uključuje sva tri studijska albuma, dva singla, ali i neobjavljeni live album te mnogobrojne neobjavljene, demo i alternativne snimke, kao i zapise uživo. Na promociji tog box-seta 7. marta ove godine u Rijeci nastupila je Perspektiva, ali i Paraf s Vim Colom za mikrofonom. Na kraju je i Valter Kocijančić zasvirao s tom postavom Parafa.

Upravo takva, kombinovana postava Parafa kreće u decembru na turneju, a zasad su potvrđeni nastupi u Novom Sadu i Beogradu u decembru te u Ljubljani i Zagrebu u februaru, u sklopu manifestacije AntiValentinovo.

Istovremeno, objavljeno je i specijalno vinilno izdanje zaključnog im studijskog albuma Zastave s originalnim miksom i dodatnom pesmom Metalci. I tu je mesto gdje su Parafi pre 33 i po godine stali, a u autorskom smislu danas idu dalje.

Pesma “Bez lica” ima prepoznatljiv sound druge postave Parafa, no produkcijski je prilagođena današnjim standardima. Pesma govori o ljudima koji odluče govoriti istinu, a društvo ih odbacuje i izoluje, niko ih više ne vidi niti čuje.

Snimili su je Vim Cola, Zdravko Čabrijan, Raoul Varlen, Iva Močibob, Vlado Simcich Vava i Alen Tibljaš, a u stvaranju pesme sudelovao je još jedan originalni član Parafa – Dušan Ladavac Pjer. Singl je snimljen u G.I.S. studiju u Kastvu, a producent je Matej Zec.

Singl “Bez lica” ima i svoju web-stranicu bezlica.com, čime je postao prvi singl u Hrvatskoj i regiji sa svojim websiteom.


Pročitajte i: