Poslušajte novi singl Parafa, prvi nakon više od 33 godineSviđa ti se? Javi ostalima!

Pesmu ‘Bez lica’ snimila je obnovljena postava banda nastavivši na mestu gde su stali kad su realizovali poslednju studijski snimak, pesmu ‘Metalci’ namenjenu istoimenom dokumentarnom filmu.


U međuvremenu je Paraf prestao s delovanjem (1987.), no nikada se nije raspao. Originalna postava u devedesetima se okupila na festivalima Ri Rock u Rijeci i Fiju briju u Zagrebu, dok je kombinovana postava, s Vim Colom i Valterom Kocijančićem nastupila 2008. godine u oba grada na promociji box-seta neobjavljenih snimaka riječkih bandova Riječki novi val. Sporadično, band je nastupio još nekoliko puta u neformalnijim prilikama, održavajući vatru legende da tinja.

Velika tribina Proljeće s Parafima održana je 22. marta 2018., na dan kad je pre 40 godina bend održao prvi nastup i to na istom mestu – u prostorijama zajednice Talijana u Rijeci – Circolo. Pritom je ad-hoc oformljeni band Perspektiva s Valterom Kocijančićem izveo set pjesama iz inicijalnog razdoblja banda. Perspektiva je nastupila još u nekoliko navrata, a objavila je i singl Goli otok, prvu studijsku verziju kultne pesme Parafa zaživele u narodu uglavnom usmenom predajom.

Krajem prošle godine Dallas Records objavio je bogati CD box-set Sabrana djela 1976.-1987. koji uključuje sva tri studijska albuma, dva singla, ali i neobjavljeni live album te mnogobrojne neobjavljene, demo i alternativne snimke, kao i zapise uživo. Na promociji tog box-seta 7. marta ove godine u Rijeci nastupila je Perspektiva, ali i Paraf s Vim Colom za mikrofonom. Na kraju je i Valter Kocijančić zasvirao s tom postavom Parafa.

Upravo takva, kombinovana postava Parafa kreće u decembru na turneju, a zasad su potvrđeni nastupi u Novom Sadu i Beogradu u decembru te u Ljubljani i Zagrebu u februaru, u sklopu manifestacije AntiValentinovo.

Istovremeno, objavljeno je i specijalno vinilno izdanje zaključnog im studijskog albuma Zastave s originalnim miksom i dodatnom pesmom Metalci. I tu je mesto gdje su Parafi pre 33 i po godine stali, a u autorskom smislu danas idu dalje.

Pesma “Bez lica” ima prepoznatljiv sound druge postave Parafa, no produkcijski je prilagođena današnjim standardima. Pesma govori o ljudima koji odluče govoriti istinu, a društvo ih odbacuje i izoluje, niko ih više ne vidi niti čuje.

Snimili su je Vim Cola, Zdravko Čabrijan, Raoul Varlen, Iva Močibob, Vlado Simcich Vava i Alen Tibljaš, a u stvaranju pesme sudelovao je još jedan originalni član Parafa – Dušan Ladavac Pjer. Singl je snimljen u G.I.S. studiju u Kastvu, a producent je Matej Zec.

Singl “Bez lica” ima i svoju web-stranicu bezlica.com, čime je postao prvi singl u Hrvatskoj i regiji sa svojim websiteom.


Pročitajte i:
Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva