Izložbom fotografija na panoima na riječkom Korzu 9. marta počelo je obilježavanje 40 godina od prvog službenog koncertnog nastupa hrvatskog punk banda Paraf iz Rijeke.


U Hrvatskoj su krajem 1970-ih godina u Rijeci djelovali Paraf i Termiti, a 22. marta 1978. godine u riječkoj dvorani Zajednice Talijana Circolo održan je službeni rock koncert nekolicine mladih riječkih rock sastava. Među njima posebno je bio upečatljiv nastup bučnog i energičnog sastava Paraf. Ovaj datum muzičkii hroničari najčešće uzimaju kao prvi službeni nastup Parafa, a time i prvi pravi, odnosno službeni (prijavljen i evidentiran) punk koncert u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji.

Obilježavanje je pokrenula ‘neformalna entuzijastička skupina’, među kojima riječki novinar i publicist Velid Đekić, glazbenik i književnik Vlado Simčić Vava, predstavnici gradskog Odjela za kulturu i još neki pojedinci kako bi obilježiti važnu obljetnicu grupe Paraf, ali i 40 godina djelovanja Ri Rock Festivala.

Paraf je prvi put svirao na službenom nastupu, zajedno s još nekim riječkim bendovima, 22. marta 1978. u prostorijama Zajednice Talijana “Circolo”. Parafu to nije bio prvi nastup, jer su godinu ranije nenajavljeno, ‘gotovo gerilski’, svirali u tadašnjem Parku Vladimira Nazora, a danas Parku Nikole Hosta.

Nastup Parafa u Circolu 1978. je bio važan za riječku rock i punk scenu, jer su nakon njega mnogi koji su bili na koncertu, osnovali svoje bendove.

Za sam dan obilježavanja 40 godina prvog službenog Parafovog koncerta, 22. marta, planira se predstavljanje obnovljenog grafita ” Paraf Punk”, kojeg su članovi grupe ispisali na stubama od Kozale prema Parku Nikole Hosta na početku svoje karijere. Podsetimo se, 2016. ovaj grafit je proglašen kao kulturno dobro.

Održaće se i tribina o tome što je punk značio nekad, što znači danas te ima li danas pojava koje bi se mogle usporediti s punkom. Održaće se i koncert na kojem će se izvoditi Parafove pjesme, no, rečeno je na konferenciji, ostaje tajna koja će postava nastupiti.

Na izložbi fotografija na Korzu prikazaće se najznačajniji trenuci 10-godišnjeg djelovanja Parafa. U pripremi je izložba omota i plakata riječkog rocka autora Mladena Stipanovića, od 90-tih godina do danas.