Pesma po pesma: Rammstein - Rammstein (2019)



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Od poslednjeg albuma "Liebe Ist Fur Alle Da" prošlo je 10 godina, iako smo dobili u međuvremenu par singlova, kompilacija i live izdanja, album je bio preko potreban.

Jedini bend iz Nemačke koji će ti uho pretvoriti u oko i pokazati da biti stranac za njihovu muziku, nije loše, budući da će načiniti lutku od tebe i pružati ti pravi eargasm. Ono što volim kod ovog albuma je to što je pravi dragi kamen koji je bio tako blizu, a opet tako daleko. Album koji prodire do krvi! Vreme je da vam predstavim sedmi studijski album grupe Rammstein.


Rammstein - Rammstein (2019)

Pokušaću da vam opišem pesmu po pesmu bez većih spojlera, ali da, UPOZORENJE, SPOILERS!

01 - Deutschland!
Prva numera na beizmenom albumu grupe Rammstein je otvorila sezonu i sasekla duboko u koren svu sumnju za kvalitet ovog benda. Iako smo već govorili u prethodnoj recenziji za singl Deutschland, vredi ponoviti opet. Synth je fenomenalan kao i arpeđo koji se prožima kroz pesmu. Jasno kao dan, ovo je uvod kakav se očekivao.

02 - Radio
Druga numera koja se takođe takođe našla na singlu više vuče ka starom Rammstein zvuku, s tim da nikako ne gubi kvalitet, već modernizacijom razbija barikade dok je produkcija čini čarobnom pesmom.

03 - Zeig Dich
Početak numere definitivno nisam zamišljao ovako. Definitivno iznenađenje, pozitivno. Malo drugačija, malo mračnija sa senzibilitetom i šmekom starijih albuma. Stim da se uklapa u Sehnsucht-Mutter generaciju. I totalno bih je mogao zamisliti uživo u tom nekom periodu.

04 - Auslander
Znatno drugačija od kompletnog rada benda do sada. Lindemanovo kriveljenje govori mnogo o samom tekstu i konceptu pesme. Ovde se Rammstein služi melodijama i prilično uspevaju da pridobiju drugačiji zvuk. Pesma nikako ne umanjuje vrednost albumu, šta više, otvara nova vrata i pomera granice.

05 - Sex
Definitivno se vidi Ričardov (Emigrate) uticaj, ali bih mogao lagano da kažem da je ovo apdejtovani Emigrate 2.0. Osveženje je dostupno i u ovoj numeri, prava stvar za ljubitelje Hard Rock zvuka sa Rammstein primesama i Flake instrumentalizacijom. Svaka pohvala!

06 - Puppe
Okej, pesma diže jezivost od samog početka, Bizarnost nikako ne manjka, što je očekivano u potpunosti. Ova doza je prekopotrebna, mislim da se ovo najviše čekalo. Rammstein je u prethodnim albumima uvek imao makar jednu prilično bizarnu pesmu koja se kroz njihovu vokalizaciju/instumentalizaciju iskazivala. Ovde je Lindemann poveo priču sa najjačim storitelingom do sada, i to tako savršeno da se ne može rečima opisati! Veliko hvala!

07 - Was Ich Liebe
Ova pesma mi je najviše ulivala strah na albumu. Naziv koji je prethodno bio test verzija za "Pussy". Budući da svi veoma dobro znamo kakva je odskočna daska za njih bila ta pesma, imamo mali prekid filma. Totalno drugačiji koncept pesme, sem teksta koji je generalno ostao isti. Drago mi je što se situacija odigrala ovako, zato što se tekst totalno uklapa uz novu instrumentalizaciju. Iako bi se uklopila na albumu Rosenrot, ovde je doprinela savršen spoj umetnosti.

08 - Diamant
Jedina tragedija koja je snašla album. Naravno, "tragedija" je zbog dužine pesme. Od svih izdanja do sada, ovo je najkraća njihova numera ikada. Ako se uzme savršeno razlaganje ovo je pesma epskih proporcija, Lindemann je još jednom pokazao zašto je njegov vokal toliko specifičan. Dragi kamen na albumu. Samo da je malo duža (jedno 35 minuta duža).

09 - Weit Weg
Opet Flake pokazuje kakav je synth-zanatlija. Pesma koja fantastično opisuje doživljaj benda kao i doživljaj slušaoca. Fantazija slušanja numere "Weit Weg" je besprekorna! Očaravajući solo, uvod, izlaz, tekst. Rammstein udara u plafon svom snagom.

10 - Tattoo!
Posle udaranja u plafon i probijanja kroz isti, prelaze granicu i vraćaju nas u prošlost još jednom. Jedan slap from the past je taman ono što je potrebno da začini sedmi album!

11 - Hallomann
Vreme je da pozdravimo novi album pesmom Hallomann. Numera kao da je pravljena da bude outro, ceo spektar emocija se širi kroz pesmu. Odjava može da počne, čekanje se definitivno isplatilo, maksimalno.

Istorijski album je savršena mašinerija, ako izuzmemo da je tek peti mesec u tekućoj godini, mogu ga slobodno nazvati najboljim albumom u ovoj godini. Iako nemam neki kredibilitet da komentarišem, budući da sam odrastao na ovom bendu i da sam sve ove godine čekao ovaj trenutak, snovi su se ostvarili.

Od starih prizvuka sintova, uzavrelih rifova, klasičnih Rammstein ritmova, Tilovih vokala do modernizacije sa spektrom melodija, arpeđa. Kroz suze i radost mogu da kažem da će ostaviti veliki trag na sceni. Veseli tonovi, pevljivi delovi, delovi za ples, pa kroz najmračnije dubine, Rammstein je još jednom pokazao zašto su baš oni taj Rammstein. Najveća snaga se iskazuje srcem, a ovaj album je definitivno tako i kreiran!

Da li smem da ocenim album sa 10 od 10? Ne? Rammstein, Rammstein 10/10

Miloš Antić



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva