Posle osam godina, dočekujemo novi Rammstein na velika vrata. Ali oni ne bi bili oni da ne upadaju kroz veliki prozor, razbijajući staklo koje ti upada u oči.


Imajući u vidu da je prethodni album (Liebe ist Fur Alle Da) izašao pre 10 godina, fanovima ovog kultnog benda je bilo potrebno bilo šta, a verujem da niko od nas nije očekivao mini film koji je usledio umesto klasičnog spota. Iako smo navikli da Rammstein ima veliku priču u njihovim spotovima, mogu da kažem da su nas ipak iznenadili sa spotom za pesmu "Deutchland". Ako se istorija Nemačke razbije na komade i prepričava, sastaviće se jedna mračna ali takođe i epska priča.

"Film" počinje 16. godine nove ere, gde članovi benda predstavljaju Rimsko carstvo koje biva zaskočeno od strane Germanskih plemena. Tu upoznajemo Ruby Commey koja u ovom slučaju drži odrubljenu Lindemanovu glavu.

Nedugo nakon toga, članovi benda se pojavljuju kao astronauti koji nose kovčeg, dok se u pozadini vidi Nemačka podmornica koja je korišćena u I i II svetskom ratu. Zatim upadamo u deo boks meča koji nas vraća u period između 1918-1933, koji je bio poznat po političkoj nestabilnosti.

Sledeći je prelaz na bivšu istočnu Nemačku, gde se u pozadini vidi kosmonaut Sigmund Jähn, poznatiji kao prvi Nemac u svemiru. Kulminira sa scenom srednjovekovnih kaluđera koji imaju gozbu nad Germanijinim telom (Ruby). Kadrovi iz zatvora predstavljaju koliko istorijsku toliko i današnju Nemačku (ili ceo svet).

Naravno, ono što je izazvalo najviše kontroverzi je referenca na Holokaust i nacistički period. Četiri člana benda su na vešalima, i dok iščekuju svoju sudbinu, imamo dobar pogled na Germaniju koja ima povez na desnom pa na levom oku. I ne, to nije greška u spotu, već referenca na Kausa Staufenberga koji je izbubio levo oko i desnu ruku. Iako je Jevrejska zajednica reagovala zbog prethodno najvljenog tizera za spot gde se vide prugasta odela, Jevreji na vešalima i trivijalizacija Holokausta, mislim da su dosta promenili spektar gledanja cele priče nakon celog "filma".

Pristunost scene Katastrofe Hindenburga sa cepelinom koji je odneo mnogo života ne manjka. Međutim, istorijski gledano, to je situacija koja je zavšila eru Cepelina.

Prikazuje se nacistički period paljenja knjiga, religioznih fanatika i paljenja veštica. I naravno, čuvena priča o RAF-u (red army faction), gde bend, "uredno" prerušen u kriminalce pljačka banku (nije kao da se nije desilo u prethodnim spotovima). Još jedna interesantna stvar je da je u ovom slučaju bend kao bend prerušen u "alternativni Rammstein-Emigrate-Lindeman svet".

Na samom kraju filma imamo raspad kompletne Nemačke u svakom pogledu. Kriticizam u filmu je prilično jak, budući da je cela istorija Nemačke pretrpela jaku katastrofu u svakom pogledu.
Pored velike prošlosti imamo pogled i na haos iz budućnosti..

Rammstein ovim prikazom nemačke istorije ne manjka da uđe u muzičku istoriju kao najkontroverzniji bend. Naprotiv, usudili su se da diraju ono što niko ne bi dirao. Savršeno delo Nemačke mašinerije, pravo remek-delo, pravi kultni film.


Easter eggs: Naravno, Rammstein ne bi bio Rammstein da ne časti svoje fanove. Ljudi koji prvi put upozanju Rammstein sa ovim spotom nemaju dve blage veze šta se krije u spotu. Podeliću sliku koja će objasniti sve reference iz prethodnih Rammstein doba (MHB, Mein Teil, Engel, Amerika, Sonne, Praise Abort...).


Svaka pohvala za sam bend, ali naravno i za Specter ekipu koja je omogućila ovo remek-delo.
Posebna pohvala za Ruby Commey koja u ovom slučaju sa ulogom Germanije otvara novo poglavlje u svojoj karijeri. Lično se nadam da ću se nagledati nje u životu.

A sad mali osvrt na sam singl. Iako sam očekivao da će izaći 12.4. kao što je bilo najvljivano na pojedinim sajtovima, singl je eksplodirao istog dana kada i spot. Singl sadrži dve numere.

01 - Deutchland
Posle dugogodišnje pauze stvaranja novih pesama (ne računajući pesmu Ramm4-Rammvier), Rammstein nam pruža osveženje pesmom Deutchland. Na prvo slušanje, činilo mi se da sam očekivao nešto sasvim drugačije od njih, međutim, očekivao sam baš ovo. Rammstein je moderan bend, tako da im modernizacija ne manjka. Synth koji se prožima pesmom je i više nego savršen, pravi Rammstein. Rifovi su kratki i jasni, dobili ste ono što ste tražili. Jedino što pruža čudniji osećaj je Richardov (Emigrate) vokal, na koji nismo navikli do sada u Ramm pesmama.

Easter Egg: Prva strofa počinje sa Du Hast, dok druga strofa sa Ich Will.

02 - Deutchland (RZK remix)
Iako odličan transparent muzike, Richard je uzeo Rammstein, izbacio ostale članove i napravio sopstveni remix sa samim sobom. Robotizovano Deutchland i njegovi vokali u celoj pesmi su okej, ali treba naglasiti da je ovo Rammstein a ne Emigrate. U svakom slučaju, Remix je odličan, samo su potrebniji malo više Lindemannovi vokali.

Miloš Antić