Neću čekati završnicu ovog teksta kako bih rekla sledeće: sinoćnji koncert švedskog sastava Hammerfall bio je jedan od najboljih kojima sam prisustvovala. Iako jesam očekivala da u Fabrici vlada sjajna atmosfera, ono čemu sam svedočila je nadmašilo sva moja očekivanja.

foto: Alek Stokić, obrada: Goran Stepančev
No, da krenemo hronološki, jer Hammerfall nije bio jedini bend koji je nastupio ove večeri. Uvertiru je napravio bend Armored Dawn, koji je ovom prilikom promovisao album Barbarians in Black

Ovaj brazilski power metal sastav svojom muzikom i tematikom pesama odaje utisak kao da je kao da je germanskog ili skandinavskog, a ne južnoameričkog porekla. Armored Dawn ima sve bitne elemente power metala - refrene koji zvuče poput himni, fantazijske tekstove, melodičnost sa daškom symphonic zvuka. Njihovo prisustvo na sceni jednako je moćno kao njihova muzika. 

Bend je odsvirao kratak set od, ako se ne varam, osam pesama, koje je publika prilično dobro prihvatila i na kraju nastupa su ispraćeni ovacijama prisutnih.

Nakon dvadesetominutne pauze, Fabrika je bila puna i svi su željno iščekivali izlazak Hammerfall-a na binu. Kada se taj izlarak konačno dogodio, bend je otvorio koncert pesmom Hector's Hymn. Prema reakcijama publike, istog momenta je bilo jasno da će ovo da bude koncert za pamćenje. 
Nikada nisam bila preterano oduševljena zvukom u Fabrici, te sam unapred bila pomalo skeptična, međutim, kvalitet zvuka je bio odličan, a publika bila glasnija nego na mnogim koncertima kojima sam prisustvovala. Interakcija benda i slušalaca bila je za svaku pohvalu i to je bio glavni razlog zbog kojeg je sve bilo dobro koliko je bilo.

Iako su sve pesme prilično dobro prihvaćene, prva koja se istakla i koja je ispraćena horskim pevanjem bila je Renegade. Ova pesma pokrenula je lavinu sjajnih reakcija publike, koje su kasnije ispratile i pesme Crimson Thunder, Theshold, Last Man Standing. Publika je zaista bila za poželeti, što je sjajno, jer ovaj bend nije zaslužio ništa manje.

foto: Alek Stokić, obrada: Goran Stepančev
Ono što je doprinelo sjajnoj koncertnoj atmosferi je i to koliko je Joakim Hans interesantna osoba, spremna da animira publiku kako tokom pesama, tako i između njih. Njegove priče i najave pesama pune su anegdota, ali i sjajnih životnih situacija. Njegov vedar duh i spremnost na šalu posebno su se istakli kada je pesmu Built To Last, sa istoimenog albuma, posvetio baš osobi iz publike koja se vrlo glasno izjasnila o tome da ne voli spomenuti album. Publika je ove večeri takođe imala smisla za humor, pa se, zbog porekla ritam gitariste ovog benda, Oskara Dronjka, između pesama neretko moglo čuti skandiranje Oskare, Srbine!

Nakon setliste od petnaest pesama, bend se povukao sa bine, ali ga je publika ubrzo dozvala nazad. Koncert su zatvorili bisom od tri pesme - Hammer High, Bushido i, naravno, Hearts on Fire.

Bend je sišao sa bine vidno oduševljen reakcijama publike, uz obećanje da će se vratiti u Novi Sad, a publika je prostor napuštala opijena onim čemu je prisustvovala.

Ono što je posle ovog koncerta ostalo, osim sjajnih utisaka i mnogo toga za pamćenje, su i informacije da ovaj sastav početkom naredne godine ulazi u studio. Joakim je otkrio i da će u aprilu snimiti spot u Srbiji, a da u avgustu publika može da očekuje novi album. Uz to obećanje ostaje i nada da će se Hammerfall, u okviru turneje tokom koje će promovisati album, vratiti u Srbiju.

Jelena Ostojić