Originalno, opčinjavajuće i beskrajno maštovito! – kada vam tim rečima blurbuje knjigu Džordž R. R. Martin, neko u čije tvorevine mašte godinama sa nestrpljivim iščekivanjem zaranjaju milioni, to je preporuka za sebe. Kada je pisac Nil Gejman, opet je izvesno to željno iščekivanje čitalaca da zarone u njegove snolike kreacije. A Gejmanove već kultne “Američke bogove” poklonicima devete umetnosti približili su i u slike odnosno stripovske table pretočili P. Krejg Rasel i Skot Hempton. Sve to, u albumu “Senke”, sada čitamo na srpskom i gledamo na svim jezicima, zahvaljujući izdavaču “Dibidus”, čiji je ovo prvi veliki izdavački poduhvat. Istovremeno kad i u Americi, “Dibidus” je kod nas objavio integral sa devet epizoda “Američkih bogova”, stripovske adaptacije remek-dela koje je preneto prilično verno, otprilike u meri u kojoj je romanu verna i na njemu zasnovana serija - pišu Večernje novosti.

Tako se opet među stripadžije “vratio” ovaj pisac koji se na tron i uzdigao zahvaljujući pre svega “Sendmenu” odnosno stripu – koji je, opet, “pretvorio” u književnost, odnosno čijem je uzdizanju među forme od velike literarne vrednosti doprineo više no iko. Jer Gejman se uvek pre svega čita, čak i kada je praćen najfascinantnijim crtežom. Njegove reči uvek su, pre svega i iznad svega, čista literatura. Lepa književnost. Koja, čak i kada je izlomljena po pravilima stripovskog scenarija i “popakovana” u oblačiće – pretenduje na najviša književna priznanja, formalna i neformalna, ravnopravno sa “pravom”, “čistom” literaturom. A bogami ih se i nadobijao – tih književnih nagrada, pre Gejmana rezervisanih samo za “prave” pisce, dakle nikako za stripadžije, pa još fanatične poklonike žanra fantastike.

Krejg Rasel nagrađivani je autor (četiri priznanja sa imenom velikog Kirbija) koji je radio na herojima među kojima su Doktor Strejndž, Betmen, Sendmen, Konan, Helboj, Elrik od Melibona, Zvezdani ratovi, Bafi ubica vampira, ali i na strip-adaptacijama “Prstena Nibelunga” i “Čarobne frule”. Skot Hampton radio je na serijalima Betmen, Sendmen, Crna udovica, ilustrovao knjige poznatih pisaca fantastike.

Zahvaljujući ovom dvojcu koji je (počesto i genijalnim) crtežom dopunio i “domaštao” Gejmana, koji je upravo u “Američkim bogovima” po mnogima dostigao sopstveni kreativni vrhunac, ovaj njegov višestruko nagrađivani roman, koji je “istog časa postao klasik”, kažu kritičari – dobio je stripovsku adaptaciju kakvu zaslužuje.