Da nije "Crowd Pleasera", Out of the darkness bi bio verovatno jedini hcpunk fanzin u Srbiji. "Spala knjiga na dva slova", i pitanje je koliko danas ima bilo kakvih fanzina u Srbiji. U stvari, sada sam se setio i Vasinog "Oprem dobro" koji se još uvek ne da, ali nisam siguran da još uvek izlazi u papirnoj varijanti. Ne verujem da je danas aktivno više od deset papirnih andergraund glasila. Čini se da papirna izdanja lagano nažalost ipak odlaze u istoriju. Nekada smo na stranicama HC-a predstavljali četiri fanzina mesečno. Danas smo srećni ako ih toliko predstavimo godišnje.


"Out of the darkness" je još jedan od trzaja (i to dobrih) koji daju neku nadu. Ali treba imati u vidu da su autori ovog glasila ipak "veterani" (fanzinaške i hcpank) scene. Dobro je što i pored svega nemaju nameru da odustanu ali da nove snage fale priznaju (direkno i indirektno) i sami autori ali i intervjuisani izvođači, kolumnisti isl. Nedostatak klinaca na sceni, nezainteresovanost, gubitak strasti prema bilo čemu je globalni problem. U takvoj atmosferi jasno je koliko je ovakva jedna priča značajna.

Za one koji ne znaju OOTD je krenuo kao sajt koji je i danas aktivan. Pokrenula ga je iskusna ekipa na čelu sa Zgroom i, kako je Voja to lepo primetio, razvijao se u kontra smeru - od struje ka papiru. Fanzin je na tragu nekadašnjih "Tri drugara" i "Last breath". Koliko je ekipa ozbiljna u svojoj nameri da stvari malo pomeri sa (gotovo) mrtve tačke govori i činjenica da je za godinu dana objavljeno tri broja i "da je četvorka sada već vrlo izvesna" kako stoji u uvodniku.

Naslovnu krasi rad Neše (Doomsday graphics) sa prepoznatljivom estetikom. U razgovoru sa njim govorilo se o domaćoj i regionalnoj hcpank sceni 90-ih i ranih 00-ih. Od domaćih bendova razgovaralo se sa trenutno vrlo aktivnim Shoplifters-ima, Poronom i bendom Sentence. Od stranaca tu su Vitamin X, Wonk Unit, Bluesbreaker i Night Fever. Nemanja nam donosi i tour diary (forma karakteristična upravo za hcpank fanzine) sa Vitamin X i Night Fever.
Čitajući Vojin osvrt na prvi broj, vidim da je zamerio nedostatak kolumni. Trojka u dobroj meri to ispravlja. I ovo je meni lično najdraži deo bilo kog fanzina. Tekstovi koji možda i najviše motivišu jer donose priče iz prvog lica i (indirektno) postavljaju neka pitanja. Broj zatvaraju recenzije izdanja, fanzina i koncerata.

Na kraju, raduje činjenica da je četvorka već izvesna, a da bi došla i petica, ostaviću vam ovde kontakt. Podržite ekipu i potražite svoj primerak. E da, za "book sniffere" - fanzin odlično miriše. :)

Nenad