Izdavač: KSS Inc, 2000.
Režija: Ryuhei Kitamura
Scenarij: Ryuhei Kitamura, Yudai Yamaguchi
Gl. uloge: Tak Sakaguchi, Chieko Misaka
Tagline: Witness a battle no one has ever seen

Radnja:


Dvoje odbjeglih zatvorenika sastaju se s grupom mafijaša u šumi. U međusobnoj prepirci jedan mafijaš pogiba. Ono što je počelo kao obračun bandi završava užasnim otkrićem da svi ubijeni u šumi postaju zombiji, a otkriće postaje još užasnije kad se Yakuze sjete da su ovdje pokopali sve ljude koje su do tada ubili...

Osvrt:


Horrori koji se bave tematikom zombija imaju svoje počasno mjesto u šarolikom svijetu trash kinematografije: od Romerovih filmova preko "Zombie Flesh Eatersa" i "Zombie Holocausta", zombiji su izgradili svoje mjesto u trash muzeju. Japanski film "Versus" iz 2000. godine djelomično ulazi u kategoriju zombie filmova, ali istoliko i izlazi iz nje.

Ono što "Versus" razlikuje od njegovih zombie prethodnika je činjenica da je riječ o japanskom filmu, a takvih u ovom subžanru horrora baš i nema na bacanje. Kvalitetna kamera, montaža i glazba definitivan su plus filmu i odmak od svih njegovih prethodnika, ali veliki minus je sam scenario koji je totalno predividiv do mjere da je gledatelju već u dvadesetoj minuti jasno da će svjedočiti tipičnoj borbi dobra i zla na kraju filma. Tako se na kraju i dešava, a u sve to upletena je i ljigava ljubavno/filozofska priča zbog koje cijeli film pleše na rubu više žanrova bez da do kraja uđe u jedan. Upečatljive gore i splatter scene prekinute filozofsko/teozofskim pitanjima i s malo Takeshi Kitanovskog humora, gledatelja tjeraju da se upita: "Za koga je sniman ovaj film??". Eksterijer koji podsjeća na "Blair Witch Project" (kompletan film snimljen je u šumi), gore/splatter scene, ljubavna priča, duhovna tematika, crni humor... Pridodajte svemu tome martial arts borbe između zombija i mafijaša snimane u matrixovskom stilu i evo nas duboko u kategoriji trasha. No, to nije zabavan trash, već dosadan, jer u onom trenutku kad gledatelj u sceni borbe pomisli da je namjera redatelja bila da snimi parodiju, ovaj ga razuvjerava sa 10 minuta najdosadnijih dijaloga kakvih se ne bi posramila ni najlošija hrvatska psihološka drama. Veliki minus ide i trajanju filma koje malo prelazi 2 puna sata što je definitivno previše za tako dosadan scenario, koliko god dobro snimljen bio. Preporuka samo za one koje vole japanski film, ostali ga mogu slobodno zaobići.

Highlightovi:


    Scena u kojoj zombie policajac (ubijen na početku filma) traži od glavnog junaka da mu vrati šaku koju je ovaj otpilio kako bi mogao pobjeći jer je bio vezan lisicama za njega.
    Sve scene tučnjave.
 
Tomac