Nišville 2017. zvanično počeo!



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Sinoć je i zvanično je otvoren ovogodišnji Nišville Jazz Festival. Ovo veče na glavnoj bini obeležilo je šest izvođača: Patti Austin (USA), Csaba Toth Bagi Balkan Union ft. Mike Stern (SRB/USA), Vasil Hadžimanov Band & Bisera Veletanlić (SRB), Tony Momrelle Band (GBR), Nišville Tango Big Band Project (ARG/SRB) i “Rok Simfonija” (MAK).

foto: Miloš Stojanović
Glavni program ovogodišnjeg Nišville-a otvorio je jedinstveni big bend sastav oformljen u Nišu spojem Argentinskog kvarteta sa domaćim muzičarima, a pod vođstvom profesora Vladana Karadžova. Fuzija domaćih ritmova sa argentinskim egzotičnim tango melodijama je na inovativan način najavila početak bogatog programa ovogodišnjeg festivala.

U fuziji dve kulture, dva melosa, dva različita načina izvođenja oprobali su se i Csaba Toth Bagi Balkan Union i američki gitarista Mike Stern. Mađar i njegov bend izvodili su muziku tradicionalnog balkanskog melosa u kojoj su dominirali zvuci klavira i klarineta, te je Mike polovinu nastupa proveo u pozadini bine dopuštajući ovim iskusnim ‘Balkancima’ da svojom nežnom muzikom zabave publiku, dok je u drugoj polovini nastupa konačno i prišao prednjem delu stejdža i prikazao svoje izvanredno umeće na gitari koje mu je do sada donelo 6 nominacija za Grammy nagrade.

Međutim Amerika je sinoć imala ne jednog, već dva predstavnika na Nišville-u. Druga predstavnica, svojevrsna zvezda sinoćnje večeri, bila je Patti Austin. Čitav njen nastup bio je posvećen čuvenoj pevačici Elle Fitzgerald, kao i njen album iz 2002. godine “For Ella” za koji je i dobila nominaciju za Grammy. Dan kada je Patti nastupila na Nišville-u specifičan je i zato što je ona tog dana proslavila svoj 67.rođendan, koji će verujemo pamtiti jer joj je na bini doneta torta dok joj je publika na srpskom jeziku pevala rođendansku pesmu, i 63. godišnjicu svoje izuzetne karijere koju su između ostalog obeležile i devet nominacije za Grammy nagradu.

foto: Saša Đorđević
Zvezda večeri je protekle noći bila i Bisera Veletanlić koja je nastupila sa svojim bratancem Vasilom Hadžimanovim i njegovim bendom. Vasil Hadžimanov jedan je od najuspešnijih džez muzičara u Srbiji. Njegov bend je bez straha na Nišville-u svirao pesme koje još uvek nisu ni snimljene, jer su bili, kako su i sami izjavili, dovoljno samouvereni za takav poduhvat. Za Biseru ovo veče je imalo poseban značaj, jer joj je dodeljena nagrada za životno delo. Ona je ovaj gest organizatora nagradila izvodeći svoju najpoznatiju numeru “Zlatni dan”, koju je otpevala zajedno sa mnogobrojnom publikom koja se okupila ispred bine da pozdravi ovogodišnju odbitnicu Nišville-ove već tradicionalne nagrade.

Odlična atmosfera na glavnoj bini trajala je i za vreme nastupa Britanca Tony Mombrellea. Njemu ovo nije prvi nastup na Nišville Jazz Festivalu, on je 2015. godine u ulozi pevača nastupio sa bendom Incognito. Posle dugogodišnjeg pojavljivanja na džez sceni kao pratnja velikim džez zvezdama, Tony se konačno  predstavio samostalno, tako da je publika imalai prilike da čuje njegove čuvene džez-soul i rhythm-bluz fuzije.

Za kraj je publiku do kasno posle ponoći zabavljao makedonski sastav Rock Symphony uz malu pomoć akademskog hora studentskog centra iz Niša. Oni su izvodili svima dobro poznate rok klasike, ali u potpuno novom ruhu, uz pomoć gudačkih simfonijskih instrumenata i preplićućih glasova članova niškog hora.

Povezani tekstovi - Nišville 2017




Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva