Nišville 2017 završen u velikom stilu



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Nastup Candy Dulfer u pratnji svoje grupe, Foto: Miloš Stojanović
Pata negra, Foto: Miloš Stojanović

Poslednje večeri ovogodišnjeg Nišville-a obeležili su brojni zanimljivi i drugačij nastupi. Pa tako, na Open stage-u, posebno je bio zanimljiv nastup beogradske flamenko grupe Pata Negra u pratnji flamenko igračice koji su fenomenalno dočarali duh daleke Španije. Youth stage-om je suvereno vladala Tamara Ristić aka Tamara Kezz. Ova mlada autorka predstavila je Nišu predstavnik je world music pravca koji se karakteriše etno pevanjem u kombinaciji sa synthpop-om, live looping-om. Dobre nastupe na Air stage-u su imali i novosadske grupe Šinobusi i Petting Blues Band, vraćajući na scenu blues koji gotovo i da nemamo više prilike da čujemo u mainstream medijima.

Na glavnoj bini, Earth/Sky stage, nastupe su imali najpre slovenački big band Big Band Gverillaz, gruzijski Tbilisi Big Band. Zanimljiv nastup na ovoj bini imali su i litvanski sastav Silent Blast koji je sastavljen od mladih litvanskih muzičara predvođenih saksofonistom Vytautas Labutis. Posebno je bilo zanimljiv glas kao i interpretacija pevačice Kotryna Juodzevičiute te njene odlične improvizacije i sketovanje.

Tom Harrell, Foto: Miloš Stojanović

Posebno upečatljiv bio je nastup proslavljenog trubača Toma Harrella koji je nastupio u pratnji svoje grupe. Svojom mešavinom blues-a i mellow jazz-a umirili su publiku svodeći svoj nastup na samu suštinu muzike. Na žalost, usled zdravstvenih problema Toma Harela, posetioci nisu mogli da u potpunosti uživaju u njegovoj virtuoznosti ali je njegov prateći bend ovo nadomestio.

Zvezda večeri bila je, svakako, legendarna holandska jazz saksofonistkinja Candy Dulfer. Ovo je bio čak četvrti nastup proslavljene kantautorke u Nišu i niškom jazz festivalu što samo govori o tome koliko Candy uživa da nastupa pred našom publikom. Na početku nastupa, gradonačelnik grada Niša joj je dodelio priznanje u vidu plakete počasnog građanina grada Niša. Ovo priznanje predstavlja znak zahvalnosti na zalaganju u promociji Niša i Nišville-a. Svoj vrhunski talenat pokazala je u nastupu koji je trajao preko sat vremena i tom prilikom je pokazala strast sa kojom iskazuje svoju kreativnost, odličan glas, ples i nesumnjiv talenat koji je razvijala nastupajući i sarađujući sa muzičarima poput . Publici je predstavila pesme iz njene ranije karijere ali i sa poslednjeg albuma "Crazy" i "Together" koji predstavljaju odličnu kombinaciju salse, funka i pop-rocka.

Candy Dulfer, Foto: Miloš Stojanović
U kraćem razgovoru koji vodili sa njom nakon nastupa, prenela nam je svoje oduševljenje našim festivalom, energijom koja je vladala na sceni i među publikom. Nije krila radost zbog toga što je postala Nišlijka i, kako kaže, ponosno će to isticati svojim prijateljima. Osmeh i pozitivnu energiju pokazala je strpljivo se fotografišući sa brojnom publikom pokazujući da joj glava nije u oblacima već među svojom publikom.

Festival je ušao u svoju završnicu nastupom svjetskog mega cara - Ramba Amadeusa. Za razliku od 2010. godine kada je njegov nastup na Nišville-u bio dosta sveden u okvire jazz-a, ovog puta je Rambo sa svojom grupom imao opušteniji i zabavniji ali ipak doziran nastup. Njegov odličan smisao za humor i društvenu satiru videli su se kroz pesme "Fela Kute, druže stari", "Privatizovat", "Halid, invalid Hari", "E moj Rambo, ostara se", "FAP mašina" a nastup je završen pesmom "Čobane". Iako je publika tražila bis dozivajući svog čobana, legendarni Rambo nije mogao da usliši ovu želju zbog gustog rasporeda.

Nakon Ramba, glavnom scenom zavladala je beogradska grupa E-play. Njihov nastup uspeo je još malo da održi umornu nišku pubilku na noge. Iako je njihov nastup bio odličan i, iako su davali ogromnu energiju, publika nije mogla baš u potpunosti da uživa u njihovoj muzici zbog problema sa mikrofonima.

Za sam kraj Nišville-a, po prvi put na ovom festivalu nastupila je australijska grupa Visions of a Nomad predvođena frontmenom Michaelom Cumingom predstavlajući niškoj publici odličnu mešavinu autohtone aboridžinske muzike sa primesama fusion jazz-a. Na žalost, već u tom trenutku, bilo je vrlo malo publike koja je mogla da uživa u ovoj muzici.

txt: Predrag Popović
foto: Miloš Stojanović

Povezani tekstovi - Nišville 2017

Nišville 2017 završen u velikom stilom
Otkazano treće veče Nišvila zbog nevremena
Dilan Dog - Trideset godina noćnih mora [SPECIJAL]
Funk i rege obeležili drugo veče Nišvila
Nišville 2017 zvanično počeo!



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva