[Napomena: Tekst je objavljen dva dana pre premijere nove pesme "Tajni život suterena"]

Nikola Vranjković i Autogeni Trening - Moraćeš da naučiš da živiš sa tim 
Nikola Vranjković - Dve Reči

Ovo su samo dvije pjesme. Samo? 

Gospodin Vranjković redovno objavljuje po par pjesama godišnje od kada je prekinuo rad sa Block Out. Koliko je meni poznato, još nije objavio cijeli album. Donekle potreba, vjerovatno mogućnosti i donekle zakoni tržišta. Međutim, ovaj čovjek ima tu sposobnost, talenat, da samo u par riječi i malo muzike kaže mnogo, kaže jednu lavinu istine i prenese ogromne količine emocije i to na najmoćniji mogući način. 

Kako jedna pjesma može da utiče na čovjeka, na cjelokupno raspoloženje, na način kako razmišlja o pojedinim temama... na našem jeziku, koji god on bio, kako god ga zvali, jer svi se mi vrlo dobro razumijemo. Jezik muzike je univerzalan, razumljiv i onima koji nisu sa našeg govornog područja, a jezik i muzika su način na koji se Gospodin Vranjković maestralno izražava. I muzika i tekst pjesme "Dve Reči" opisuju jedno vrlo teško duševno stanje, bol usamljenosti, dok na duetu sa Autogenim Treningom u pjesmi "Moraćeš danaučiš da živiš sa time" govori o ljudima i vremenu koje živimo. Ponavljam, Gospodin Vranjković ima rijetki talenat da emocije vjerno prenosi u muziku i strofe. 

Vjerujem da će se mnogi pronaći u pjesmi "Dve Reči", ali se nadam da neće podlegnuti simptomima nego istrajati i prevazići sve poteškoće. Uvjeren sam da bi i autor isto to htjeo. Da li je pjesma jedno lično iskustvo, ili samo pogled na nečije tuđe iskustvo, ne znam, niti je bitno. Bitno je da pjesma zaprepašćuje svojom nevjerovatnom atmosferom i snagom. Ovakve pjesme imaju snagu da mjenjaju sudbine. 

Znate onaj zlatni period rokenrola u staroj državi, od Slovenije do Makedonije, kada je scena brujila, buktila i urlala od mladosti, energije, snage i originalnosti. Muzika Gospodina Vranjkovića je jedan od rijetkih nasljednika te slavne prošlosti. Nadam se da će čovjek izdati album a ne samo pjesme tu i tamo, koliko god one bile svjetlosnih godina ispred cjelokupne scene. Jasni su mi mehanizmi tržišta, ali bez albuma nešto jednostavno nedostaje. Hm, možda ću morati da naučim da živim sa tim? 

Nikola Franquelli