The Donnas - Live From Newcastle University AustraliaSviđa ti se? Javi ostalima!

May 15, 2003 (Bootleg)

Vratimo se u 2003 godinu. The Donnas imaju već 5! albuma, a jedva da su prešle 23 godinu života. Prže i praše po svjetskim scenama, od malih klubova do najvećih festivalskih scena. Nisu ni prve ni zadnje da im to ide od ruke, ali prije nego samo ovlaš pređete preko ovih redova, dozvolite mi da vam predstavim jedinstveni audio zapis ove dinamit rokenrol mašine.

Live From Newcastle je bootleg (pirat, nezvanični i nedozvoljeni snimak, često direktno sa miksete ili nekog portabilnog uređaja) vrlo zadovoljavajućeg audio kvaliteta iako mono, od deset pjesama i ukupno 31 minute high speed low rolling dirty action rock and roll snimljenog pred šakom napaljene mlađarije koja će cijelog života pamtiti ovaj koncert. Kao bootleg, ne očekujte idealan snimak, ali je to upravo najjača strana svakog kvalitetnog bootlega pa i ovoga. Naime, ako je bend uigran, ako je spreman i voljan, ako je publika nabrijana i spremna da dočeka bend sa ovacijama, te interakcija na relaciji bend-publika funkcioniše besprekorno, kao jedan organizam, onda slobodno očekujte čuda. Ovaj bootleg je upravo to, čudo upakovano! The Đevojkas su tokom tih par godina od 2000 do cca 2005 bile nabrijane i na adrenalinu do čepa! Rekoh do ČEPA i to se čuje na ovom snimku bolno dobro!

Njihova muzika nije nešto posebno komplikovana. Svoju karijeru su počele kao petnaestogodišnjakinje koje luduju za Ramonsima i vremenom uobličile svoju viziju visoko energičnog rokenrola bez pretjeranih komplikacija ali zapaljivim melodijama i ritmovima. To im ostavlja ogroman prostor za manevar žestokih i vatrenih nastupa koji su djevojke iskoristile do maksimuma i svako gostovanje tih godina je bilo zemljotresno (provjereno na mnogim snimcima koji kruže netom). Od Skandinavije do Japana, preko Australije pa nazad do rodne im Amerike, The Đevojkas nisu ostavljale nikoga ravnodušnim. „Live From Newcastle“ nije jedini njihov bootleg iz tog vremena, ali jeste jedan od onih koji u punom i najboljem svjetlu pokazuje što su one bile sposobne da urade, koji je to bio tajfun na sceni, kako su te djevojke proždirale svaki centimetar scene i publiku ostavljali u potpunoj nevjerici. Deset pjesama, deset hitova u 31 nevjerovatnih minuta. Protutnjale su kao kometa i prosto čovjek ne može da vjeruje ušima da je ovako nešto stvarno moguće čuti i dobiti uživo. Nanizale su sve najzapaljivije hitove benda. Od „It's on the Rocks“, „Hyperactive“ do posljednje „Skintight“, bend nije spuštao loptu i svaka je bila izlivanje čistog adrenalina i furiozne brzine. Kakve crne droge i gluposti? The Donnas direktno u krvotok!

To što snimak nije idealan u svakom pogledu uopšte ne igra neku ulogu. Mnogi se audiofili slažu da takvi snimci (sa dozom nečistoće i grezosti) posjeduju specifičan šarm i audio draž jer bez ikakvih korekcija prenose sirovu atmosferu i enerju koncerta. Ako je bend doista dobar, to će se čuti. U potpuno su u pravu, barem što se tiče ovog snimka. Upravo takvi snimci i pokazuju široj publici kvalitete jednog benda. Zvanična izdanja su u manjoj ili većoj mjeri uvjek dorađena, i nisu uvjek (čast izuzetcima) prava slika bendova kakvi su na sceni bez raznih audio korekcija. The Đevojkas su tih godina mogle da se pohvale sa mnogo a "Live From newcastle" čisti dokaz tome.

Ovo se zove koncert, ovo je je dan nevjerovatan živi audio zapis benda.. Djevojke su negdje 2010 godine izdale živi DVD koji je toliko hirurški precizan da ne posjeduje niti djelić od atmosfere na ovom zapisu. Ne dvoumite se nego potražite ovaj bootleg i Volume na 11!!!

Nikola FranquelliSviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva