Turneja pod nazivom „New Old Faces“ na kojoj zajedno sviraju beogradski bendovi Quasarborn i Remedy je svoj nastavak doživela ovog vikenda koncertima u Pirotu i Nišu.


Prva stanica bendova bio je pirotski omladinski kulturni centar, u petak, 17. marta. Početak koncerta, najavljen za 21h, desio se sa svega dvadesetak minuta kašnjenja, kada se na binu popeo sjajni pirotski stoner/southern metal bend Burning Leaf. Prvim tonovima pesme „Wings“, kojom je bend otvorio ovo veče, nagoveštavalo se da će ovaj koncert biti poseban, a veče ispunjeno pozitivnom energijom i sjajnim nastupima bendova.
Burning Leaf je tokom svog nastupa, domaćoj publici, pored pomenute pesme – Wings, inače jedne od mojih omiljenih, prezentovao i ostale pesme sa njihovog Nola Vol 2 demo/ep izdanja, kao što su Carried by the sun i The Watcher. Njihov nastup je trajao svega tridesetak minuta, a tokom njihovog nastupa publika je neprestano dolazila i polako ispunjavala sjajan prostor u kojem je održan ovaj koncert - OKC Pirot. 


Već oko 22h, na bini se pojavljuje Quasarborn. Brojčano stanje u publici je tada bilo već prilično dobro, publika je nastavila da dolazi, sve dok praktično koncertni prostor nije bio ispunjen u potpunosti. Quasarborn, koji se tek nedavno pojavio na domaćoj sceni, singlom „Danse Macabre“, sa njihovog prvog albuma, publici je pružio beskompromisni thrash metal užitak. Njihova muzika je izuzetno brza, napeta i puna energije. Sjajan scenski nastup i besprekorno sviranje je animiralo publiku koja je nizom mosh pitova i neprekidnim slemovanjem ispratila ovaj neverovatan nastup. Quasarborn je na svirci, pored pomenutog singla, izveo gotovo ceo prvi album čije je objavljivanje najavljeno za 2017. godinu. Ovo je bend koji je odlučan u cilju pomeranja granica thrash metala, a na osnovu do sada viđenog, prilično smo sigurni da će taj cilj biti uspešno ostvaren.


Nakon neverovatnog nastupa Quasarborna, na binu izlazi Remedy, predvođen legendom domaće alternativne scene – Nemanjom Kojićem Kojotom. Ovaj sastav, iako nov na domaćoj sceni, uspešno osvaja srca fanova rocka i metala svakim koncertom. Publika je sa oduševljenjem dočekala ovaj nastup i nastavila sa sjajnom podrškom koju su pružali bendovima od samog početka. Neverovatna razmena energije na relaciji bend - publika bila je prisutna tokom nastupa, a celokupna manifestacija bila je obgrljena pozitivnom atmosferom. Remedy je na ovom koncertu izvodio numere sa prvog albuma benda, koji će se snimiti i objaviti ove godine. Njihova muzika se može opisati kao kombinacija stoner/grunge rocka i hardocore metala, zanimljiva fuzija koja se, kao i uvek očekuje od Kojota, je u ovom bendu sjajno legla na svoje mesto. Odlična sviračka ekipa je na adekvatan način plasirala emocije kroz muziku i hemiju koja postoji između muzičara. Pirotska publika je Remedy prihvatila na najbolji mogući način, a sastav je svoj koncert zatvorio čuvenom pesmom benda Eyesburn – „Fool Control“. Bend je ovacijama ispraćen sa bine, a svako ko je posetio ovaj koncert, napustio je OKC nasmejan. 

Bitno je da ovako dobri klubovi i organizatori, kao što je to slučaj u Pirotu, postoje širom naše zemlje. Veliki broj ljudi, iz različitih krajeva naše zemlje, iskreno vole rock and roll (muziku koja ne spada u obrise mainstreama (čitaj: turbo folk i slično)), spremni su da podrže autorsko stvaralštvo i kvalitet. Neophodno je da rock and roll živi i u manjim sredinama ukoliko želimo da se celokupna situacija na domaćoj sceni i u narodu promeni. Umetnost i kultura su hrana za mozak i lek za dušu!

txt: Маrko Todorović
foto: Igor Đorđević