DECAYING WITH THE BOYS - VIOLENT CHAPTER 10 YEARS ANNIVERSARY
BlankФile (Beograd), Tibia (Beograd), Soulcage (Gornji Milanovac), Odd Crew (Sofija), Hardfaced (Ohrid), Violent Chapter (Beograd)
8.10.2016, Dom Omladine (mala sala) – Beograd

Decenija Violent Chapter-a. Kažu momci deset godina sviranja, druženja, putovanja, turbulencija i nezaboravnih iskustava dovelo ih je do 8. oktobra, nezaboravne subote kojom su krunisali i proslavili svoj rođendan. Da bi cela priča bila potpuna gostovali su bratski bendovi iz Beograda, ali i iz Makedonije i Bugarske.


Čast da prvi poželi srećan rođendan pripala je bratskom im bendu B L А N K Ф I L E. Bend koji postoji skoro deceniju i koji je prošao kroz razne muzičke faze i promene u sastavu presekli su vrpcu ’’raspadanja sa momcima’’. Upravo promene članova benda opravdali su te večeri novim bunjarem. Novi član ove posade jeste bubnjar Boris koji je zamenio Davida za udaraljkama. Promena u zvuku nije bilo, tako da se Boris odlično uklopio. Svoj polučasovni set, započet u 20:55, krenuli su sa pesmom ’’Remember’’, zatim ’’Needle. Marks. South’’, ’’Roadkill’’ i ’’I Alone’’ na kojoj je gostovao bivši Blankfile, a sadašnji Violent Chapter, bubnjar Uroš. Nastup je okarakterisala dobra atmosfera, aktivna publika i dosta kratkih, ali poučnih i pametnih misli izrečenih od strane pevača Petra. Posebno interesantan mi je bio uvod za moju omiljenu pesmu ’’The Long Walk’’, u kome je podrška data onima bez doma (zna se ko je u poslednjih par godina ostao bez domova), a da je ovaj koncert i sve to oko nas zapravo naš dom. Migrantima podrška, a ova scena i ova bina je naš hardcore dom – slobodan sam bio da ovako interpretiram Petrove reči. Za sam kraj nastupa ’’Close To Our Hearts’’, publici definitivno najdraža stvar. No, ni tu se nastup nije završio. Kraj je nastupio nakon primopredaje poklona slavljenicima. Ispred Violent Chapter-a poklon su preuzeli gitarista Bambi i bubnjar Uroš, dok je poklon-poster sa slikama zajedništva, sreće i ljubavi u ime Blankfile-a predao pevač Petar.

Sledeći bend koji je ukrasio ovaj muzički rođendan bio je tibia. Svako ko prati hardcore scenu mora biti upoznat sa radom ovog benda. Bend koji postoji već petnaestak godina i koji predstavlja jedan od najznačanijih hardcore bendova nultih godina trećeg milenijuma imao je najkraći set. Vokal benda Miloš Ćurčija nije zaboravio da Violent Chapter-u čestita jubilarni rođendan, pa su u tom maniru i otpočeli svoj nastup. U svojih dvadeset minuta odsvirali su ’’Believers’’ singl iz 2014. godine i pesmu ’’Future Left Forsaken’’, iz januara ove godine za koju postoji i video spot. Kratko, ali emotivno i slatko.


Hardcore sastavu Soulcage pripala je čast da nastavi ovaj rođendanski maraton. Moram da primetim da se za vreme muziciranja ovih momaka iz Gornjeg Milanovca najviše ljudi moglo videti u publici. Atmosfera je bila najhaotičnija. Pozivi na circle pit nisu izostajali, ali je retko koji uspeo. Mali tehnički problemi su za nijansu produžili set, ali publici to nije smetalo. U par momenata je pevač Božo prosledio mikrofon njihovom najvernijem fanu pankeru Julijanu (ako sam dobro upamtio ime). Panker se nije libio da zapeva kad god je stigao i neretko smo ga mogli videti na stage diving-u. Soulcage je napravio svojevrsni omaž svom albumu ’’Done With Hiding’’, pa smo tako mogli čuti pesme ’’On My Own’’, ’’Related To My Enemy’’, kao i istoimenu ’’Done With Hiding’’. Najveće ludilo u publici izazvao je njihov najveći hit ’’One Word’’.

Nakon 35-40 minuta dobrog novoškolskog hardcore-a na tragu njujorških bendova, Soulcage predaje štafetu bugarskim gostima, bendu Odd Crew. Svoj energični nastup metalkoreri iz Sofije otpočeli su pesmom ’’Mark These Words’’. Videlo se u startu da su Bugari privukli izrazito svoje fanove na ovaj koncert. Ova činjenica se dala potvrditi nekolicinom ljubitelja njihove muzike koji su svoje mesto našli diretno ispred bine i uzvicima ’’Odd Crew, Odd Crew..’’ koje su neretko skandirali u pauzama između pesama. U svojih 35 minuta repertoara odsvirali su svoje najpoznatije stvari od ’’Death Trap’’, preko ’’Two Steps To Hell’’, do ’’I Ain’t Losing Myself’’, nu metal himna kojom su i završili svoj nastup. Pevač Vasil je u par navrata pokušavao call and response fazon da izgura, ali mu to do samog kraja nije polazilo za rukom. Čak je i pevač niškog metal benda Marica, Pupak, u jednom trenutku sa bine pozvao ljude da se približe istoj ne bi li dali poštovanje za, parafraziram, ’’muziku koja ne dolazi iz Bugarske, već iz srca’’. Na kraju su se Bugari ipak nasmejani i vedri, kakve smo ih zatekli na početku, povukli sa stejdža.

Pretposlednji bend i bend koji je pre slavljenika udostojio publiku svog metaliziranog hardcore-a, bili su momci iz grada na obalama istoimenog jezera Ohrida, Hardfaced. Ova petočlana jezerska posada postoji već 12 godina i iza sebe ima tri izdanja i mnoštvo koncerata po regionu. Uglavnom su svirali pesme sa poslednjeg albuma iz 2014. godine ’’Dying Lake’’. Najbolju reakciju izazvale su ’’The Sleeper’’ i ’’Dvete Zla’’ koja je lirički socijalnog karaktera i koja je po meni njihova najbolja pesma, i muzički, i tekstualno. Uz pozdrave svim bendovima koji su te večeri gostovali na bini male sale Doma omladine i čestitke Violent Chapter-u, Hardfaced su se oprostili od beogradske publike.

I za sam kraj, slavljenici. Violent Chapter, bend koji slavi deceniju postojanja. Uz brojne promene u sastavu benda, ali i mnoštvo koncerata, festivala, saradnji, radosti, znoja i energije, ovaj bend praši čitavu jednu dekadu. Pred sam početak koncerta, momci su dobili poklon. Torta na kojoj se našla flaša od vinjaka sa etiketom na kojoj se nalazio logotip benda. Uz tortu momci su dobili i par ’’unučića’’ vinjaka i ’’zvezdanu prašinu’’, koju je pevač Miloš prosuo momentalno po publici. Nakon što su svećice ugašene spektakl je mogao da krene. Već sa prvim taktovima krenulo je veselje ispred bine. Ovaj jubilej upriličili su mnogi gosti. Za početak je to bio vokal benda End of The Hunt, Miloš Kosanović, zatim Petar iz Blankfile-a, Miloš Ćurčija iz benda Tibia i Aleksandar iz Sides-a. Momci su odsvirali ravno 10 pesama, simbolike radi. Ređale su se ’’Bottom Feeder’’, ’’Selfmonument’’, ’’Wolf Without A Pack’’... Ipak, najveći haos, kako na bini, tako i van nje, izazvala je pesma ’’White Rabbit Hole’’. Svi koji su znali tekst mogli su na početku ove hitčine zauzeti svoje mesto na bini, pa su se tako uvodni vokalni delovi horski zaorili. Nastavak pesme su obeležile slike pevača i basiste na ramenima njihovog najvernijeg fana, momka koji je skoro sve pesme znao napamet i ceo nastup proveo ispred njih, bacanje gumene igračke ženskog poprsja koja je par pesama unazad završila u publici, opet pevača koga su momci iz Odd Crew-a, popeli na ramena i bacali u vis... Jedna fenomenalna i slika za pamćenje. Posle desete pesme ’’Wolf Without A Pack’’, na kojoj je gostovao Aleksandar iz SideS-a, momci su naprasno završili nastup. 

Dosta čudna situacija, s’ obzirom da nije bilo ni odjavne reči, niti nekog specijalnog pozdrava za kraj. Doduše, bilo je već 01:25, što je značilo da je termin probijen za 25 minuta, što je, pretpostavljam, razlog naprasnog prekida nastupa. Videlo se da je pevač Miloš hteo makar još jednu pesmu, ali mu se želja nije ispunila. Ipak u 50 minuta konstantne svirke, momci su na lep način začinili svoju rođendansku zabavu. Svako ko je hteo, mogao je da se posluži tortom koja je bila servirana na šanku kluba, a ko nije, mogao je lagano ka vratima. Posle skoro 5 sati hronične opsade ušnih školjki hardcore zvucima i ovaj rođendanski maraton je došao do kraja. Fenomenalna zabava i fenomenalna atmosfera. Ko je bio, zna o čemu pričam, ko nije, nek sačeka dvadesetogodišnjicu.

txt: Nemanja Mitrović - Timočanin
foto: Jasna Kinđić