15.11.2014. Kragujevac
Black Crown Empire, Hardfaced, Thimble
Dom omladine je izgleda poslednjih godina postao jedino mesto u Kragujevcu na kome se redovno održavaju svirke metal, hardcore i punk orjentacije. No dobro, gledajmo to sa vedrije strane, bar neću u budućnosti morati da pišem gde je svirka održana, već će se lokacija podrazumevati. Lakše konju bez samara, što bi se reklo, ali to nažalost ne znači da sam ja konj, već da je situacija na domaćoj, alternativnoj muzičkoj sceni iz godine u godinu sve lošija i lošija. Nekada je bilo i više prostora za sviranje i više publike u tim istim prostorima, ali to nije tema ovog teksta, pa ćemo to ostaviti za neki drugi put...

U polupunom (lepše zvuči nego polupraznom prim. aut.) prostoru Doma omladine, prvi na binu izlaze Black Crown Empire. Ovo je bend iz Kragujevca koji je do 2012-e godine radio pod imenom From My Cold Dead Hands, i verovatno se domaći fanovi metalcore-a dobro sećaju njih. Međutim, s promenom imena je došlo i do promene u zvuku, pa sada, kako i sam bend navodi sviraju nešto mnogo bliže djent-u nego metalcore-u. Publici je trebalo malo više vremena za zagrevanje, a i malo ubeđivanja od strane samog benda, ali već posle druge, treće pesme moglo se po reakcijama publike videti da je ovo ipak jedna žestoka svirka, a ne prijateljska partija šaha na gerijatriji. S obzirom da sam pratio rad ovog benda i, da sam ih gledao i ranije uživo, sa sigurnošću mogu da tvrdim da sada zvuče jos navežbanije i da se momci uopšte ne zajebavaju kada je autorski rad u pitanju. Pesme koje su izvodili uživo su bile stvarno približne studijskim snimcima i zato ne čudi što je reakcija publike na njihovu izvedbu bila i više nego pozitivna. Ja inače nisam ljubitelj metalcore-a i generalno gledano tih modernijih pravaca, ali BCE zaista ima neku svoju priču koja bi mnogima mogla biti interesantna, pa se nadam da će u budućnosti uspeti da dopru do mnogo šire publike nego što je to do sada bio slučaj.

Hardfaced, izvor: bend
Pošto je Thimble bio najavljivan kao bend koji će drugi po redu svirati, očekivao sam njih na bini, a ne čopor ubavih Makedonaca (Hardfaced) koji muški praši metalizirani hardcore. Ovde sam se našao u neobranom grožđu, jer ovu šestoricu momaka nisam nikada pre ove svirke slušao, pa stoga i nisam znao šta mogu da očekujem. Ali sve moje predrasude po pitanju ovog benda, uspeli su da oduvaju već posle prvih taktova. Ne mogu da kažem da je njihov nastup bio najbolji, jer sva tri benda su odlično odradila svoj deo posla, ali su bili najenergičniji na bini, a možda i najinteresantniji jer imaju dva pevača koja se odlično snalaze uživo. Vrlo brzo su uspeli da osvoje domaću publiku, koje je sada bilo u nešto većem broju, i mislim da će se u Makedoniju vratiti sa pozitivnim utiscima. Oni su inače pre ovog nastupa u Kragujevcu imali još 14 uzastopnih koncerata u Bugarskoj, Austriji, Nemačkoj, Belgiji, Holandiji, Italiji i Sloveniji, ali su celu svirku odradili kao da su tek krenuli na turneju, nije se dalo videti da su momci umorni. Šta reći, dali su svoj maksimum i predstavili se u najboljem svetlu, pa ih očekujem uskoro ponovo u Kragujevcu. Ukoliko neko prolazi kroz Makedoniju ovih dana, Hardfaced će svirati 22-og novembra u klubu Havana u Skopju i to će biti poslednja svirka na njihovoj turneji, a uz njih će nastupiti i beogradski Violent Chapter.

Thimble, izvor: Facebook
Ono što su Kragujevčani sa nestrpljenjem čekali usledilo je ubrzo posle nastupa Hardfaced-a. Kada je Thimble izašao na binu, prostor je već bio skoro pun i publika je bila najaktivnija za vreme njihovog nastupa, kao da su svi jedva čekali da se oni pojave. Perfektno usvirana ekipa, a posebno bih izdvojio njihovog novog bubnjara Lazara Avdića, koji je i najmlađi u ekipi a savršeno se snalazi uz dosta starije i, kragujevačkoj publici već dobro poznate face Šomija, Malidže i Filipa. Bend postoji već skoro dve decenije i ne znam šta bih mogao da dodam kad su oni u pitanju, to jednostavno treba čuti uživo. Thimble i BCE će 22-og novembra nastupiti u Kruševcu, u klubu „Zamajac“, pa ko ih do sada nije čuo uživo eto prilike da čuje dva odlična benda na jednom mestu, uz simboličnu cenu karte od 200RSD.

Miloš Stošić