This is OUR LIFE – The Endlessfall, Sides, Violent Chapter, BLANKФILE
Dom Omladine – Beograd, 5.3.2016, Upad: Besplatan, Početak: 21h

Dugo je najavljivan ovaj događaj, kako na društvenim mrežama, tako i na raznim muzičkim internet portalima. Bratski bendovi Violent Chapter i BLANKФILE su rešili da zajedničkim snagama promovišu istog dana, na istom mestu svoja nova EP izdanja. U goste su pozvali beogradske bendove Sides i The Englessfall. Kao nagradu, publici su darovali besplatan ulaz na ovu prigodbu uz prethodnu rezervaciju narukvica, umesto karte.

Bend koji je probio led i otvorio vrata dobre zabave ove večeri bili su mlađani The Endlessfall oko 21h. Nažalost, malo sam kasnio na show, ali kada sam ušao, mali klub Doma Omladine je već bio skoro pa krcat. Drugari i drugarice ovih tinejdžera su u velikom broju stigli da podrže drugare na bini. Mogu vam reći da iako ne slušam metalcore i slične koherentne pravce metala i hardcore-a, ova mlađarija je poprilično uspešna u svojoj izvedbi. Posebno bih pohvalio bubnjara koji je ’’pojeo’’ bubanj. Na jednoj pesmi su čak imali i gosta iz publike koji je pesmu oplemenio ’’growl’’ vokalnom ekspresijom. Za kraj svog nastupa su odsvirali svoju najpoznatiju pesmu ’’Take My Remains (Break My Chains)’’. Svetla budućnost stoji pred ovim, po svoj prilici, srednjškolcima.


U 22h na binu se penju momci iz benda Sides. Trep matrica nas je uvela u njihov nastup, a pevač nakon prve pesme obavestio da je ovo prvi nastup benda u ovakvoj postavi. Momci sviraju moderni izraz progresivnog metala, pravac pod nazivom djent. Mada, ima tu i metalcore-a, a bogami i pojedinih doom deonica. U svoj repertoaru od blizu pola sata odsvirali su tri pesme, koliko zapravo ova petorka i ima na raspolaganju. Za poslednju pesmu ’’Voices’’ (za koju Sides imaju i spot) uvertira je bila neka epska traka, a za istu pesmu se dogodio i prvi stejdždajving te večeri. Prvi put sam slušao Sides i uopšte bend koji svira djent, pa ne mogu da dajem neki preterano validni sud, ali ono što sam čuo je zvučalo uvežbano i interesantno.

Pred izlazak Violent Chapter-a na binu, u 22:40, mala sala Doma Omladine je već bila dupke puna. Atmosfera je sa prvim taktom uzavrela, pa se pevač Miloš našao na ramenima drugara/fana na bini. Pošto su momci promovisali svoj EP ’’Selfmonument’’, bilo je red novih, red starih pesama. Jedna od prvih-starih pesama te večeri je bila i ’’Devil hides in the details’’, nakon koje je pevač Miloš upitao gitaristu Miloša (onog koji je zadužen za bekvokale, pošto se i drugi gitarista zove Miloš...hehe, tri Miloša ubiše Loša) jesu li oni zapravo u Sofiji ili Beogradu. Takođe, objasnio je i da je ’’Selfmonument’’ konceptualni EP i pozdravio ljude koji su došli iz drugih gradova na ovaj događaj. Ekipa iz publika se neretko hvatala mikrofona, stejdždajving je bio prisutan u svakoj pesmi, bilo i par pokušaja circle pit-a, ali svakako najinteresantniji momenat koji će mi ostati u sećanju je bio kada je pevač Miloš uleteo na stejdždajving napravivši salto. Nakon sat vremena koncerta i pročešljanog repertoara sa novog EP-ja, od publike su se oprostili pesmom ’’White Rabbite Hole’’, gde je i najveća ekstaza prisutna bila. Vrlo energičan nastup i fenomenalan feedback od strane publike.

Poslednji bend za ovo hardcore-metal veče bili su domaćini BLANKФILE, koji su svoj nastup otpočeli u 5 do 12, iliti "5 minutes to midnight". Publika se već pomalo osula, ali to nije smetalo momcima na bini da prirede fenomenalan nastup. Po mom skromnom mišljenju bend koji mi se najviše dopao za ovo veče, uz sve pohvale ostalim izvođačima. Tamo gde se stalo na Violent Chapter-u, publika je nastavila kod BLANKФILE-a. Dakle, već na drugoj pesmi ’’I, Alone’’ dogodio se prvi i poslednji wall of death te večeri. Ovi melodični hardkoraši su takođe promovisali svoj novi EP ’’We Are’’, ali se našlo mesta i za stare, dobro znane pesme. Jedna od tih je bila ’’Roadkill’’ na kojoj su gostovali braća Ćirić iz benda Eaglehaslanded i gde je nastalo pravo ludilo na bini i van nje. Ipak, nagradu za najveće ludilo u repertoaru benda BLANKФILE, prve subotnje večeri marta meseca, odnela je pesma ’’Close To Our Hearts’’. Tokom ove pesme se na bini, u jednom trenutku, našlo blizu deset osoba koje su horski otpevale polovinu pesme i samim tim činom prikazali najlepšu sliku večeri i pokazali da je hardcore ipak više od muzike. Pretposlednja pesma za ovaj strava nastup i celovečernje uživanje bila je ’’You Are Not Welcome’’. Zašto sam ovu pesmu posebno izdvojio? Pored toga što je po mnogima najbolja pesma sa EP-ja, ova pesma govori o onima koji nisu dobrodošli – seksisti, fašisti, nacionalisti, oni koji čuvaju pse da bi ujedali, oni koji iza šala kriju nož, a ne veru... pevač Petar ovo reče, a publika se složi i govor nagradi ogromnim aplauzom. Hardcore je definitivno više od muzike i mnogi drugi bendovi bi trebalo da slede ovaj pozitivan primer koji je BLANKФILE ostavio ovim gestom i ovom porukom. Sponatano se nakon ovog verbalnog uvoda u publici proteglo ono, sad već popularno ’’Vučiću p*deru’’. Za kraj večeri i poslednja numera sa ’’We Are’’ izdanja ’’No Harm’s Done’’, gde je pevač Petar zaključao veče rečima ’Namerno smo ovu numeru ostavili za kraj jer je ovo trenutak u kome bismo svi mi želeli da ostanemo’’.


Pored jake pozitivne ocene, za kraj moram da primetim da je među onih, blizu 200 ljudi na koncertu (ako ne i jače), više od polovine bilo ispod 21 godine, a polni odnos snaga skoro ujednačen (što je posebno radosno jer pokazue da hardcore nije samo muška zabava). Dakle, svaka čast organizaciji i bendovima na energiji i entuzijazmu. Do sledećeg čitanja – We Are (Welcome)!

Kompletnu galeriju pogledajte ovde.

txt: Nemanja Mitrović Timočanin
foto: Jovan Mihajlović