Film Dnevnik mašinovođe, reditelja Miloša Radovića juče je imao svetsku premijeru na Internacionalnom filmskom festivalu u Moskvi.

Premijeri filma prisustvovali su reditelj Miloš Radović i glumac i producent Lazar Ristovski, koji nam je preneo utiske sa premijere: “Posle projekcije gledaoci su ustali i velikim aplauzom i povicima ‘bravo’, pozdravili film i nas kao autore”.  

U prilog odličnom prijemu filma kod publike ide i pohvala poznatog filmskog kritičara Igora Saveljeva, koji nije krio oduševljenje filmom. 

„Ko dobro osmisli koncept, obavio je pola posla. Hrabrost predstavlja drugu nužnu komponentu“, napisao je Saveljev dodajući da je „Miloš Radović morao da smogne određenu dozu hrabrosti kad je smrt u svim njenim mogućim oblicima utkao u zaplet svog filma, a da ga pri tome nije pretvorio u otkačenu crno-humornu komediju. Odnosno, da uprkos činjenici da je film zapravo komedija, navede gledaoce da se iskreno sažale na pojedine likove“. Saveljev ističe da „ne odstupajući ni za trenutak od logike realnog života, Miloš Radović je čudesno kombinuje s velikim dozama grotesknog, pa je za gledaoca izuzetno smešno gledati kako jedan Todorović stari dok drugi postaje zreliji“.

Dnevnik Mašinovođe je komedija-melodrama o nevinim ubicama i njihovim životima. Ilija, koga maestralno tumači Lazar Ristovski je šezdesetogodišnji mašinovođa, na korak do penzije. On drži neslavan rekord od 28 gaženja tokom karijere. Njegov devetnaestogodišnji usvojeni sin Sima, u tumačenju odličnog Petra Koraća, priprema se da nastavi porodičnu tradiciju. Ilija ga upoznaje sa poslom i činjenicom da su nesreće neizbežne. Sima se plaši, on ne želi da postane ubica. Najviše ga zanima koliko će vremena proći dok mu se ne desi prvo gaženje. 

Miloš Radović je i autor scenarija, nastalog po ideji Marka Glušca. U filmu igraju i Mirjana Karanović, Jasna Đuričić, Mladen Nelević, Nina Janković, Danica Ristovski, Haris Burina, Tihomir Stanić…

Film je snimljen u produkciji Zillion filma, Lazar Ristovski je i producent filma zajedno sa Petrom Ristovskim, a pored Filmskog centra Srbije nastanak filma pomogli su i Pokrajinski sekreterijat za kulturu Vojvodine, Inter Film, Hrvatski audiovizuelni centar i Eurimages.

Distributer filma je Art Vista, a beogradska premijera je zakazana za 14. septembar u Sava Centru.