Multimedia-music (2016)

Prošle godine sam po prvi put čuo za bend Kasirke kada sam slušao njihov živi nastup na finalu Belgrade „Demo Fest Live“ festivala. Za manje od godinu dana, ovaj beogradski sastav je objavio svoj album prvenac „Nemir“ i time je izašao iz „demo“ faze.

Album ima trinaest pesama koje nas vode kroz nekoliko različitih žanrova, a u pojedinim pesmama se žanrovi ukrštaju, kao u pesmi „Ona“ gde se melodični pop elementi spajaju sa tvrdim rokanjem. Muzička raznolikost na ovom albumu je zanimljiva, pesme su slušljive i lako pamtljive, ali ono što sam čuo na svirci, ne postoji i na albumu. Čitav album je na neki način suv, fali mu živost, kao da su deonice mehanički lepljene jedna na drugu. To se posebno oseća u pevanju, naročito u pesmi „Čudni ljudi“, reči su iseckane preko rifova i zvuče kao da su slagane od kockica, a ne iznesene u dahu i tečno. Zbog toga i tekstovi gube na vrednosti i čak i tamo gde postoji lirički potencijal, on ostaje neiskorišćen zbog ne toliko kvalitetne izvedbe.


Ipak na ovom albumu postoji nekoliko pesama koje daju znakove da „Kasirke“ imaju šta da ponude današnjoj sceni i da imaju mogućnost da se razviju ako prepoznaju svoje kvalitete. Istakao bih naslovnu numeru čitavog albuma, „Nemir“, jer u njoj se čuje kako mogu da zvuče kad se daju tome. Ta pesma je i hitična, ali nije samo jeftina reklama, već ima i srž zbog koje stvarno osetite šta je suština nemira o kojem govore. Tematski i muzički vrlo je zanimljiva i pesma „Rogovi“. Album nije izbalansiran, jer pored nekoliko odličnih pesama, postoji više onih koje su mlake i već odslušane u hiljadu drugi varijanti, pa je na kraju i takav utisak.

Bend „Kasirke“ trenutno pravi promotivne svirke na kojima izvode pesme sa ovog albuma i verujem da je živi doživljaj ono što će vas navesti da preslušate ovaj album opet. Nadamo se da će u budućnosti biti drugačije i da će njihovi studijski snimci podsticati ljude da dolaze na svirke, odnosno da će na albumu uhvatiti i sačuvati ono najbolje što imaju u sebi.  

Andrea Kane