Od vremena Tonija Soprana, pa završno sa Donom Drejperom, kritičari su se uporno pitali zašto ne postoje podjednako privlačni i podjednako toksični ženski likovi (pokušaj da se nešto slično napravi sa junakinjama Seksa i grada je propao kad su se sve poudavale). U isto vreme, veruje se da su romantične komedije umrle (zajedno sa Majkom iz How I met your Mother").

Rešenje za oba problema, nalazi se u nepravedno skrajnutoj, dvadesetominutnoj komediji You‘re the worst sa FX kanala. Najavljivana kao “mračniji pogled” na romantične komedije – serija je prvo pokupila pozitivne, ali oprezne kritike (strah je bio da će se neminovno vratiti na uobičajeni put romantičnih komedija), a onda joj je predviđan preran kraj. Umesto toga, najavljena je treća sezona, a piscu su pokazali da su spremni da se bave mračnijim i kompleksnijim temama.


Gretchen Cutler (Aya Cash) je iritantna pubilcistkinja iz Los Anđelesa, nesposobna da govori istinu ili održava bilo kakav vid odraslog života. Na svadbi (sa koje pokušava da ukrade blender), upoznaje Jimmy Shive-Overlya (Chris Geere), neuspešnog, depresivnog britanskog pisca, koji činjenicu da nema društveno prihvatljive manire pravda posvećenošću istini – nasuprot prostog bivanja drkadžijom.

Odavde, zaplet prati sve uobičajene teme romantične komedije dekonstruišući ih i ismevajući. Spletom okolnosti one night stand se pretvori u vezu, oboje ne smeju da pitaju ono drugo da li je veza monogamna, oboje odbijaju da ono drugo oslovljavaju sa momak i devojka i slično. Ovo bi moglo delovati kao nedovoljno maštovit način da se ispriča ljubavna priča, ali dva faktora prave razliku:
Najpre glumačka podela je sjajna,  Aya Cash osobito, podseća na Jennifer Aniston (iz vremena kad Rejčel još nije bila savršena girl next door, nego razmažena devojčica koja pokušava da počne novi život). I drugo - nalik na protagoniste zaplet neočekivano dobija mračan ton, likovi prestaju da budu samo neprijatni i odbojni i otkrivaju ponekad dirljivu ranjivost i ljudskost.

B zaplet, prati sličnu dinamiku, mada je kao što je to običaj ostavljen za manje “ozbiljnu” komediju. Edgar Quintero (Desmon Borges) je Džimijev cimer, ekscentrični ratni veteran koji pati od post-traumatskog  stresa. I ovde serija dosta hrabro ismeva ratne veterane (na primer niko nije spreman da do kraja sasluša njegove ratne priče i samo usput se pomene da u snu viče “nisam znao da je to bila škola”) kao i administraciju, koja nije sposobna da organizuje brigu za nekadašnje vojnike. Lindsey (Kether Donohue),  Grečenina najbolja drugarica, je zarobljena u dosadnom braku i ne uspeva joj da izdrži prelaz iz praznoglave party devojke u domaćicu iz predgrađa.

Ozbiljnija, druga sezona, ne može se opisati bez spojlera (možete pogledati celu sezonu za jedno popodne – sad kad su nam uveli Netfliks. Namig namig), ali pruža gledaocu ono čemu se nadao nakon što je zavoleo likove. Postavlja ih u teže situacije, dok nam ujedno otkriva šta ih je načinilo takvim kakvi su sad.

Uspeh koji je You're the worst ostvarila, ne zavisi toliko od humora (iako je sjajan, podjednako sarkastičan i detinjast), ni od glumačke ekipe, ni od premise (koja je mogla i još uvek može, da zakaže u svakom trenutku). Na kraju, uspeh je u odsustvu cinizma - likovi i njihove veze ne nalikuju onom što je do sada kao postavljeno za model u romantičnim komedijama. No, ne radi se o sociopatama, koji krše društvene norme samo zato što žele. Ovi izrazito teški ljudi, sposobni su za ljubav, intimnost, empatiju i samožrtvovanje.

I zato im se vraćamo svake nedelje.

Jan Kanja