Mel Brooks je do 1974. godine već prihvaćen kao sjajan scenarista, a Gene Wilder kao izuzetan glumac. Ujedinivši snage na stvaranju filma Young Frankenstein, većinu nas su naterali da se grčevito držimo za stomak dok lijemo suze od smeha. To je realno sva recenzija koja je potrebna ovoj komediji…

Da ne ostane samo jedan pasus blago ćemo razraditi opis filma. Prvo, nemojte sebe zvati ljubiteljom komedije, a da ovom filmu ne date šansu. Ako ga odgledate i ne bude vam smešan, nemate smisao za humor, nije to najgora stvar u životu. Produžite dalje. I da, već prva scena je kritična.


Dr. Frederik Frankenstein, unuk čuvenog Frankensteina, predaje medicinu. Eksperimente svog dede odbacuje u širokom luku kao ludilo i igranje sa smrti, što nije posao lekara. Lekari se bave životom. Svu ogorčenost prema dedi prikazuje i time što traži da mu se drugačije izgovara prezime (Fronkensteen) i naravno, da se taj njegov predak ne spominje.

Na jednom od predavanja dobija informaciju o porodičnom nasleđu u Transilvaniji. Da bi uopšte bilo zapleta dr. Frederik se odlučuje da putuje. Na železničkoj stanici se oprašta sa svojom verenicom Elizabet koju tumači fantastična (kao i uvek) – Madeline Kahn. Njihova „ljubavna“ scena je brutalno iskreno opisana situacija razmene nežnosti. Dosta ljudi se ovde pronalazi. Mladog Frankenštajna u Transilvaniji čeka Igor, lik koji nosi film i čini ga još zabavnijim. Igorov pristup svakodnevici, tako i neobičnoj situaciji je toliko… optimističan i ležeran, da bi samo njegove scene mogle biti stand up komedija. U kočijama upoznaje i svoju asistentkinju Ingu, izazov za svakog muškarca. Tu je i stroga Frau Blucher koja krije neke bitne tajne.

Kroz upoznavanje dvorca i knjiga svog dede, Dr. Frankenstein se odlučuje da ponovi eksperiment i oživi pokojnika. Problemi nastaju pri izboru leša i… mozga.

Neko bi rekao i onda nešto krene naopako, ja ću reći – i onda apsolutno sve krene naopako. Zato i treba pogledati film koji je nedavno proslavio 41. rođendan, film koji je na većini listi visoko ocenjen, film kog se laici i profesionalci slažu – brilijantna komedija!

Tamara Maksimović