Ono što je Guano Apes zabrljao sa poslednja dva albuma, Random ispravlja i pokazuje kako se to zapravo radi. Iako je u pitanju prvo EP izdanje, kroz pet pesama bend je uspeo da provuče alternativni rok, grunge devedesetih, po koji Green Day pankerski rif, a kroz vokal da vešto „podvali“ neki pop motiv s kraja prošlog milenijuma.

Sve pesme su u nekom mid-tempu, bez preterivanja, ali sa povremenim agresivnim deonicama. Raspoređene su u zamišljenom piramidalnom šablonu, tako da srednja, treća pesma, nosi najveću atmosferu i potpuno ostaje u sećanju nakon prvog slušanja, a nakon nje se prašina lagano spušta kroz naredne dve pesme. Gitare nisu u prvom planu, čak skoro ostaju nezapažene spram vokala koji nosi celu priču i kom treba odati sve zasluge. Javi se povremeno koja solaža, koja nas podseća da ne zaboravimo gitare, i onda lagano uplovi nazad, prepuštajući tron vokalu. Ono što posebno oduševljava je prateći vokal, koji zvuči kao da lebdi, odaje utisak horskog pevanja i jednostavno tera slušaoca da se naježi. Tekstovi su vrlo vešto i znalački napisani. Pevaju o nekom vidu odrastanja, individualnoj borbi, a takođe provuku i koji socijalni i društveni motiv personifikovan emotivnim odnosom dvoje ljudi.

Sve je odsvirano vrlo precizno, fali malo dinamike i živosti, malo više „treperenja“ i odzvanjanja među instrumentima, ali opravdajmo to pretpostavkom da bend nije želeo da propusti bilo koju sitnicu, pa je miks doveden do najvišeg mogućeg nivoa.

Postoje EP izdanja za koja se taman zagrejete, a ona se završe, postoje albumi koji su predugački, ali je zato Smile & Wave - taman! Pet pesama uklopljenih u nešto manje od dvadeset minuta je izuzetna mera koja održava pažnju od početka do kraja kroz svaki ton. Ovo je dovoljno dugačko izdanje da potpuno zasiti slušaoca, jer pruža široku lepezu zvukova i stilova, a opet dovoljno kratko da ne stvori osećaj dosade i umora. Ukoliko vam se ovaj EP učini prekratkim, i za to ima leka – preslušajte ga opet.

Random je postavio visoke standarde ovim izdanjem, i ne sunjam da će album biti bogat iznenađenjima. Jedina greška koju mogu da naprave je da na albumu opet zastupe i ovih pet pesama, što mnogi bendovi danas, nažalost, praktikuju. Krenuli su dobrim putem, sa mnogo zdrave energije i sa brdom jakih ideja, i nadam se da će se u budućnosti vešto i čvrsto držati tog puta.

Tihomir Škara