Helly Cherry je oduvek kopao po raznim prostranstvima podzemne kulture u potrazi za draguljima. Upornim traganjem neretko se nađu upravo oni prilično dobro skriveni od očiju usputnih prolaznika. Neki su fino izbrušeni, nekima brušenje tek predstoji, ali je sjaj nesporan. Upravo jedan takav dragulj smo pronašli nedavno lutajući po Požarevačkom podzemlju. 

Sludge/stoner metal bend “Eye Wide Shut” krajem prošle godine objavio svoj prvi album, “Serpents Whisper the Unknown” za “Jesboligakurac Records”. Tim povodom smo napravili kraći intervju sa gitaristom (i osnivačem)  Aleksandrom Antićem - Antom, koji nas je uputio u priču vezanu za bend i izdanje. Pogledajmo šta imaju da kažu o svom radu i planovima.


HC: Zdravo, Anto. Hvala ti na vremenu koje si izdvojio za ovaj intervju.
Anta:
Zdravo i tebi, Toni i veliki pozdrav za „Helly Cheery“ ekipu.

HC: Pošto znam da si fan death metala, te i to da svirao bendovima sličnog žanrovskog usmerenja, kako to da si za EWS odabrao sludge/stoner zvuk? Da li je to neka vrsta odmora od ekstremnije muzike?
Anta:
Ha ha, odmor nikako, ali svakako jedno drugačije iskustvo. Zanimljivo je bilo izaći iz nekog začaranog kruga u kom svi žele da sviraju brže i ekstremnije i jednostavno se posvetiti muzici koju volimo da slušamo. Generalno gledano, kod tog žanra me je privukao spor i težak zvuk koji akcentuje „Black Sabbath“ i ostali tvorci spore i teške muzike. „Black Sabbath“ mi je od malena jedan od omiljenijih bendova i fascinantno je doživeti kako njihov zvuk evoluira kroz različite muzičke pravce. Naravno, tu su i drugi bendovi koji su nas podstakli da stvaramo u ovom domenu...

HC: Sem „Black Sabbath“, koji su još bendovi uticali na vas?
Anta:
„Crowbar“ je jedan od onih koji su uticali na naš zvuk, tako da bi se moglo reći bend poseduje i hardcore elemente, koji nikako nisu zanemarljivi. Takođe su tu i „High on Fire”, “Eyehategod”, “CoC”, “Soilent Green”, “Cro-Mags”, “Sick of it All”, “Lock up”... Stoga bi se naša muzika mogla definisati i kao sludgecore.

HC: Dakle, mogu se očekivati uplivi grindcorea u budućnosti?
Anta:
Ne bih da pričam u prazno, ali pošto svi vučemo te korene, reći ću samo da postoje šanse (i to velike) za grindcore upliv.

HC: „Eye Wide Shut“ je počeo kao solo projekat, ali je potom postao bend sa punom postavom. Šta je bio plan kada si počinjao i šta se promenilo tokom vremena? Kako je tekao taj proces?
Anta:
Stvari su se jednostavno same od sebe odvijale. Iako sam počeo sam, uvek sam tragao za ljudima sa kojima bih radio i stvarao. Imao sam dosta ideja koje nisu mogle da čekaju i zbog toga sam putovao u Veliko Gradište, gde sam sa Stefanom Kostićem radio na prvom materijalu, ali je taj rad sve sporije i sporije tekao. Nakon toga sam našao ekipu za probe, pa smo čak nasupili 2014. u Požarevcu sa „In from the Cold“ (iz Beograda). Posle toga su razne promene i privatne obaveze uticale na dužu tišinu što se benda tiče. Posle svih prepreka, Stefan Stanojević i ja smo se sreli u Novom Sadu i tom prilikom odlučili da se ozbiljnije posvetimo bendu. Rezultat nije izostao, te je godinu dana kasnije izašao „Serpents Whisper the Unknown“.

HC: Sa punom postavom stvari postaju ozbiljnije, ali i teže, s obzirom da u današnje vreme bend mora biti konstantno živ, aktivan, posebno u virtuelnom prostoru.
Anta:
Što se benda tiče, planiramo da već od proleća krenemo sa koncertnim aktivnostima. Mislim da pričam u ime svih iz benda kad kažem da smo svesni stanja i u zemlji i na sceni, te da smo spremni da se suočimo sa tom surovom stvarnošću. Prednost (i olakšavajuća okolnost) je to što svako od nas ima kakvog-takvog iskustva na ovom polju.

HC: „Serpents Whisper the Unknown“ ste sem u digitalnom obliku objavili i u fizičkom, kao CD i kasetu. Kakve su reakcije za sada?
Anta:
S obzirom na nivo promotivnog ulaganja, reakcije su za sada zadovoljavajuće.


HC: Gde ste snimili album i koliko vam je vremena trebalo za to?
Anta: Album je 100% kućna produkcija. Što se vremena tiče, zvanično snimanje je krenulo u maju 2015. godine, a album je preko “Jesboligakurac Records” izdat u decembru. Album sadrži i elemente koji su bili dodavani usput neplanirano, tako da je to jedini razlog zašto se konkretno snimanje malo odužilo. Sve ostalo je rad na produkciji.

HC: Da li su pesme koje su se našle na albumu jedine ili je ostalo nekih neiskorišćenih?
Anta:
Bilo je momenata kada se napravi cela pesma i onda jednostavno shvatimo da nije adekvatna za album, te je ostavimo da miruje. Siguran sam da će ti rifovi naći svoje mesto u buducnosti.

HC: U slučaju da ove ili iduće godine odlučite da snimite nov album, da li ćete se držati kućne produkcije ili ćete se odlučiti za snimanje u studiju?
Anta:
Trenutno je fokus više usmeren ka scenskom nastupu. Naša želja je svakako da uđemo u studio i krenemo da radimo u kvalitetnijim uslovima, ali, kao sto sam već rekao, trenutno nam je bitnije da se posvetimo sceni.

HC: Da li ćete, što se nastupa tiče, ići zajedno sa bendovima iz Požarevca ili ćete se držati žanrovski sličnih bendova iz Srbije i eventualno regiona?
Anta:
Nikako neće biti žanrovskih, regionalnih i drugih ograničavanja. Sviraćemo sa svima koji su voljni da se posvete nastupu. Biće možda cak i neki unplugged u bluz stilu, ali neću da najavljujem nista unapred.

HC: U Požarevcu je tokom poslednjih desetak godina bilo tuce metalbendova, ali je veoma malo njih svoj materijal snimilo i kako-tako objavilo. Šta je tvoje mišljenje - zbog čega se bendovi ne potrude više oko toga?
Anta: 
Zbog lenjosti. Ko želi nešto - on uradi; ko ne želi - on nađe izgovor.

HC: Sem u „Eye Wide Shut“, da li si aktivan u još nekom bendu?
Anta:
Da! Tu je još jedan bend, za sad bezimeni. Radi se o ekipi iz Novog Sada sa kojom stvaram neku sludge/progressive varijantu sa dosta mračnih momenata. Za nešto manje od dva meseca smo već uradili četiri pesme. Planiramo nastupe čim nam se bubnjar vrati iz Kalifornije.

HC: Hvala ti još jednom na izdvojenom vremenu. Sve najbolje u daljem radu tebi i bendu želim u svoje i u ime časopisa.
Anta:
Hvala puno tebi i „Helly Cherry“ magazinu na interesovanju. Svako dobro!

Intervju pripremio Antonio Jovanović