Nekoliko dana posle njegove smrti, obožavaoci Dejvida Bouvija dobili su priliku da na sajtu Nila Gejmena pročitaju kratku priču „The Return of the Thin White Duke“, svojevrsni omaž ovom velikom muzičaru i umetniku.


Priča, koja nosi naziv po jednom od Bouvijevih muzičkih alter ega, smeštena je u futuristički zamišljen Njujork i govori o Bouviju i njegovoj ženi, Iman. Ilustacije je radio Jošitaka Amano (Final Fantasy), i one su zajedno sa jednim delom priče objavljene u japanskom časopisu V, a konačna verzija pojavila se u Gejmenovoj zbirci „Trigger Warning“.

Amano i Gejmen su već sarađivali na „The Sandman: The Dream Hunters“, a divljenje koje Gejmen gaji prema Dejvidu Bouviju nije nikakva tajna, naime, pisac je insistirao da lik Lucifera u stripu Sendmen bude ilustrovan po uzoru na ovog muzičara.

Nikada nisam upoznao Bouvija. Posle izvesnog vremena, to se pretvorilo u neku vrstu igre: ostao mi je samo jedan heroj i to je bio on. Najbliže što sam tome prišao bilo je u nameri da mu pošaljem primerak zbirke ’Trigger Warning’, uz poruku izvinjenja“, izjavio je Gejmen, dodajući da „The Return of the Thin White Duke“ predstavlja neskrivenu fan fikciju.

Izvor: Art-Anima