Nakon skoro godinu dana pauze i odugovlačenja sa nama je ponovo emisija Prestup, koju uređuje Nenad Gvozdić (CW2) iz Beča. Da podsetimo čitaoce, video fanzin Prestup iza sebe već ima deset epizoda koje su ranije emitovane na lokalnoj TV Ruf iz Petrovca na Mlavi, dok su prošle godine izašle dve epizode u koautorstvu sa fanzinom Pobuna. Emisija je tad nakratko promenila naziv u Pobuna s Prestupom, ali nakon završetka te saradnje, vraćeno je staro ime. Upravo zbog te dve epizode, možda može doći do zabune to što je najnovija numerisana sa 11 (13).
Vratimo se u sadašnjost. Prestup je sada emsija koja se potpuno izrađuje u DIY maniru i zahvaljujući entuzijazmu urednika. Koncept je prilično jednostavan, bendovi šalju spotove i druge video materijale, poneki intervju i to se sve staje u nekih sat vremena emitovanja na youtube mreži. U 11. epizodi slušamo i gledamo spotove Koalicionog Sporazuma, Jorgovana, No Rules, Srce Male Rode III, Peđa Pilot and Band, a sami početak emisije posvećen je Gagi Li, rano preminuloj pevačici benda Hype. Takođe, tu je i kratak prilog sa nastupa Motusa i Bolesnog Grinja na prošlogodišnjem MonteParadiso festu u Puli.  Na samom kraju, kroz neposredan intervju, predstavljen je rad Jovana Torbice, basiste sa ovih prostora koji sada živi i radi u Austriji. Toliko o sadržaju.

Na kraju, par zapažanja... Prostor između spotova i priloga trebalo obogatiti malo opširnijim najavama. Nebitno da li to radi bend ili vodielj. Na primer: „Ko je taj bend, odakle su, šta su do sad snimili, zašto baš oni i zašto se baš sada pojavljuju u epizodi...“ To naravno ne podrazumeva neko preterano smaranje gledalaca biografskim podacima jer toga svakako ima na internetu, nego neke osnovne i zanimljive informacije, naročito ako se radi o relativno nepoznatom bendu. Takođe, bilo bi lepo videti više razgovora, kao što je to u ovoj epizodi urađeno sa Jovanom Torbicom. Na taj način bi emisija dobila na dinamičnosti i ne bi se samo pretvorila u puko reprodukovanje spotova. Naravno, ovde dolazimo i do tog ljudsko-tehničkog faktora, ili pre da kažem nemarnosti i nezainteresovanosti. Ne voditelja, već potencijalnih učesnika i saradnika. U današnjoj eri tehnoloških uređaja za snimanje audio-video zapisa, svako od nas bi mogao minimalno da se iscima i napravi prilog. Da ne pričam o bendovima. Dovoljan je telefon sa kamerom, i onaj rad „jedan snima, drugi priča“. Da li je problem u neznanju, nekreativnosti, nezainteresovanosti... zaista ne znam.

Prestup jeste trenutno jedina aktivna emisija ovog tipa za koju znam, ali, svakako nije izmislila toplu vodu. Bukvalno, svako od nas ko ima komp, kameru za skajp i minimalni program za obradu audio-video zapisa mogao bi da napravi nešto slično ili bar da pomogne u uređivanju postojećeg. Baš kao što su nekad radili bendovi sa fanzinima i na taj način promovisali sopstveni rad i scenu svog grada, države... Iz tog razloga sam mišljenja da su se andergraund bendovi i publika previše distancirali i u sveopštoj masovnosti i dostupnosti medija zasitili (ili ulenjili) po pitanju bilo kakve aktivnosti van samog sviranja i nastupa. Da ne širim priču, zainteresovani mogu da pronađu fejsbuku stranicu Prestup ili da kontaktiraju urednika putem mejla wolfologin@hotmail.com i pomognu uređivanju naredne emisije koja je planirana za decembar mesec. Do tad, pogledajmo zajedno najnoviju 11. epizodu.

 

Dejvid