Emisija “Pobuna s prestupom” je novi vid fanzina, oslikan video zapisom – takozvani fanvid. Šta to predstavlja i kako je zamišljen koncept ove intersantne umetničke forme otkrili su nam njeni idejni tvorci: Marija Krsmanović (fanzin Pobuna umetnosti) i Carlo Wolf (B-Rain, CW2 and the Waiters , Oxygen,...). Emisija će biti emitovana na you tube kanalu Carlo Wolf, a dok iščekujemo prvu epizodu, koja će ovih dana biti lansirana, saznajmo i zašto ovaj video zapis neće zauzimati kritički stav o kvalitetu umetnika koje propagira. 


HC: Zašto emisija, zašto ne više fanzin?
Mary:
Pozdrav Ivana, fanzin pobuna umetnosti nastavlja da postoji i dalje u štampanoj formi, stim što će se objavljivati jednom godišnje kao novogodišnje izdanje. A emisija se rodila kao dobar projekat koji će na malo moderniji način opisati rad faznina pobuna umetnosti, kroz video zapis, fanvid.
HC: Kako je nastala ideja za emisiju “Pobuna s prestupom”?
Mary:
CW2 i ja se dugo poznajemo i skontali smo da bi mogli zajedno da napravimo projekat i samo smo spojili emisiju koju je on radio i moj dosadašnji rad u okviru fanzina pobuna umetnosti. Njegova emisija se zvala "Prestup" i obilovala je informacijama o underground-u što je mene odmah na prvu privuklo da sa njim radim na ovom projektu. Interesantno je to da mi funkcionišemo na relaciji Beč - Kruševac.

HC: Intersantan naziv emisije. Osim spoja dve različite umetničke forme – fanzina Pobuna umetnosti i emisije Prestup, koja se davno prikazivala na jednoj domaćoj televiziji, šta se to još krije iza ovog naziva?
CW2: Pa nema nekih skrivalica. Mi kakvi smo po prirodi, mislim na Mariju i sebe, impulsivni, slobodni, temperamentni, kako bi mogli sebe videti u nekoj igri žmurki pa još uz to i drugome pružili šarenu lažu, montiranu, našminkanu.

HC: Kako je osmišljen sam koncept “Pobune s prestupom”?
CW2:
Bilo bi glupo da kažem da koncepta nema. Ima ga, samo je slobodan da evoluira. U suštini, svaki početak je težak pa tako i početak ovog pionirskog poduhvata. Kontaktirali smo koga smo mogli ili koga smo se setili, a javljali su se još neki ljudi pošto su videli našu Facebook stranicu pa smo tako i skupili materijal za našeg prvenca. Osnovna zamisao je bila predstavljanje i pomoć mladim i manje poznatim umetnicima bez obzira kojom vrstom umetnosti bavili se (muzika, slikarstvo, fotografija,....), ali i samim tim prvim materijalima naša beba zvana "Pobuna s Prestupom" je dobila nešto, pelene bar. Tako mi je palo na pamet da je dobro da mi ne kritikujemo ili iznosimo svoj sud o samom kvalitetu umetnika koje propagiramo već da se on sam diže ili pokopava, a mi mu u oba slučaja pružamo priliku. Naravno da ćemo se truditi da svima skrenemo pažnju da je bitno dati sve od sebe da sve bude ok, ali će sigurno biti i izuzetaka. Kako bi i znali šta je vrh dobro, ako ne bi znali sta je loše. Hoću još da napomenem da kod nas u emisiju nemaju mesta samo početnici, neobrazovani za umetnost kojom se bave već i obrazovani, profesionalci. Postoji nenormalno mnogo svršenih kompozitora koji jednu notu nisu napisali, a kamoli takt. Pesmu? A i tako mnogo knjizevnika koji jednu prosto proširenu rečenicu ne umeju da sastave. Pa lepo bi bilo da se vide i čuju zajedno kompozitor A kategorije i klinac koji na svom PC-u pravi piše kompoziciju za dan. Knjizevnik da stane uz jednu pesnikinju koja će se pojaviti u našoj prvoj emisiji (neću reći koja je), a i ne bih da je hvalim pošto sam već rekao da je to deo politike koju zastupamo. Zalagaćemo se da tako i ostane, ali smo mi ipak samo lajavi krelci.
HC: Uskoro nas očekuje emitovanje prve epizode, u skladu sa tim, šta publika može očekivati u prvoj emisiji?
CW2:
Može očekivati jedan novi format fanzina. Može očekivati neke hrabre stvaraoce koji nisu sebični da pokažu dela zbog kojih su se prevrtali u krevetu, teško disali, bili odbacivani ili čak progonjeni. Može se očekivati jedan kolaž muzičkih interesovanja, nagona. Mogu se čuti reči koje dosad nisu. Videti slike izvan meme po kojoj šibčimo.
HC: Kome se obraća Pobuna s Prestupom?
CW2:
"Pobuna s Prestupom" se obraća svima i stvara se za svakoga, ali je sigurno neće baš svako lako variti. Nezavisnost koju drugi pominju ili o kojoj neki drugi sanjaju mi već imamo.

Mary: Pobuna s prestupom se obraća iskrenim i pravim umetničkim dušama koji veruju u to što rade i koji su do kraja svoji i slobodni u univerzumu.
HC: Ko sve može postati deo ove priče?
CW2:
Deo ove priče može postati skoro svako. Bez obzira kojom se umetnošću neko bavi ili je još niko ne zove tim izvikanim imenom, već samo ima nešto što je voljan da nam predstavi, a to zavređuje da bude više viđeno. Deo ove priče treba da postanu svi oni koji bi svojim sredinama poželeli nešto bolje ili iz tuđe nešto bolje doneli u svoju. To se čini jednom srdačnom saradnjom kakvu mi želimo da izgradimo u timu na čije smo se čelo sami postavili. Kada omatorimo još red je da zdravo derište prepustimo zdravim i dobrom voljom nošenim naslednicima naše ideje.
Mary: Svako ko bude želeo da nam se obrati moćiće to uraditi putem naše fb stranice. I na kraju samo da dodam, da tražimo i saradnike sa Balkana i iz Mađarske.
Živi bili!


Razgovarala Ivana Grujić