Kunigunda se večeras zvanično preselila na Ljetni kino, cena karte u pretprodaji iznosi 6, a na ulazu 9 eura za petak i subotu. Ljetni kino je nekada bio bioskop (50-ih i 60-ih godina prošlog veka) kao naša Letnja pozornica na niškoj tvrđavi (gde se već više od pola veka održavaju Filmski susreti), potom je decenijama to mesto palo u zaborav i obraslo u korov, da bi se na kraju omladinskom radnom akcijom pre nekoliko godina to osposobilo kao prostor za svakakve sadržaje, izmedju ostalog i art festival Nasedlega kita čiji je glavni idejni tvorac Matevž Čas. Godine 2011. festival Nasedlega kita postaje stecište kreativnosti, ideja je bila da se od otpadnih materijala prave skulpture nasukanog kita, koji ujedno postaje i zaštitni znak festivala. Ovim kreativcima pridružuju se postepeno i razni muzičari, isprva DJ-evi a kasnije i instrumentalisti, pa festival dobija epitet svestranog. Zanimljivo je kako se došlo na ideju o nastanku festivala - u doba kolektivnih odmora, jula meseca, kada Velenje postane ghost town, pa je čak i Emce plac ogranično radio, javila se potreba da grad malo živne za one koji u njemu ostaju tokom tih pustih dana. 
 

Ovaj prostor, kao što rekoh, koristi i organizacija Kunigunde za završna dva dana muzičkog programa. Sinoć je na repertoaru bio hiphop, kao headlineri najavljeni su Elemental (Zagreb). Pre njihovog nastupa, domaća scena preuzela je zadatak da zabavi publiku. Yamakashi dolazi sa severa Slovenije, njegova muzika je u gangsta rap fazonu. O tome jako malo znam, a i meni je doživljaj otežan jezičkom barijerom tako da njegovom stvaralaštvu prosudite sami.  

Mrigz & Ghet (Velenje) su dva MC-ja koji su objavili zajednicki album 2011. Mrigz se smatra godfather-om  velenjskog ulicnog hiphopa. Imaju vernu publiku i njihov nastup izazvao je pozitivne reakcije. Ja sam malo šta od tog recitovanja razumela. Ipak live nastupi hiphop-era nisu najbolji način da se “uhvati” duh jezika, naročito zbog brzine izgovora. Njihov spot možete pogldati ovde.

Između ostalog, u okviru programa promovisan je prvi put spot za pesmu Power to the people, kao najava albuma Sheep Nation – zajedničko delo izvođača 100tke i Mitje (koji je ujedno i voditelj programa i član logistike na Kunigundi). Ceo spot još uvek se ne nalazi na youtube-u, ali trailer možete pogledati ovde.

Antipolitička angažovanost i upliv agresivnijih ritmova je nešto što po mom mišljenju daje na snazi ovoj muzici i lyrics-u. Na sličan način socijalnu stvarnost doživljava niška hiphop grupa Stereo Banana. Upoznajte rad “dva tupana iz Durlana” koji su izuzetnu prašinu podigli na niškoj sceni poslednjih godina.
 

Nakon svih opasnih gangstera na scenu stupa nežniji ritam i poletni lirizam Elementala. Vrlo su dobro poznati srpskoj publici, nastupali su na ovogodišnjem Love fest-u u Vrnjačkoj banji i 2013. godine na Zaječarskoj gitarijadi. I ovde su dosta slušani što dokazuje odlična posećenost i vedra atmosfera. Zaista nije teško dok slušamo  ovaj bend da se zaljubimo u “Male stvari”, onome sa kim plešemo tu pored šapnuti “Bolji si”,  pasti u sanjarenje (“Iz dana u dan”), osetiti i proživeti emociju iz pesme “Crveno”. “Misli su nam pozitivne” i to naročito nakon njihovog nastupa.  

Kunigunda, 18. runda bliži se kraju.

txt: Ana Nikolić
foto: FB stranica festivala