Pogledajte dokumentarac televizije BBC o jednom od najpoznatijih svetskih pank bendova “The Clash”.

Televizija BBC za Novu godinu premijerno je emitovala dokumentarni film  “The Clash: New Year’s Day ’77” koji je režirao čuveni Julien Temple, a sastoji se od nikad viđenih filmskih materijala sa nastupa The Clash u klubu Roxy 01.01. 1977. Ovi video zapisi smatraju se najstarijim “Live” snimkom benda The Clash.

Film  “The Clash: New Year’s Day ’77” u kome možete pogledati intervjue i neke druge snimke iz 1977. godine bio je na streamu na internet stranici BBC, a sada je dostupan i putem stranice Include Me Out  Marka Keogha.

The Clash je osnovan 1976. a postavu su činili Joe Strummer (vokal), Mick Jones (gitara), Paul Simonon (bas), Topper Headon (bubnjevi). Iste godine nastupaju  kao predgrupa legendarnom bendu Sex Pistols, čime su ozvaničili svoju pojavu na pank sceni, a prvi album izdaju 1977. godine.

Njihov treći album “London Calling” iz 1979. proglašen je od časopisa “Rolling Stone” za najbolji album osamdesetih i uvršten je  među 500 najboljih albuma svih vremena na visoko osmo mesto. Bend je trajao do 1986. godine, a njihove kompozicije kasnije je izvodio na svojim nastupima frontmen Joe Strummer sve do svoje smrti 2002. godine.