Transfer Blama: Želja da se svira i stvara nas pokrećeSviđa ti se? Javi ostalima!

Požarevački bend Transfer Blama svira sirovi melodični pank-rok sa čvrstim gitarskim deonicama i sataričnim tekstovima. Bend je osnovan 2012. godine i od tada su objavili demo, dva zvanična singla i album “Inkubator Zvuka” koji su nedavno predstavili široj publici. Na albumu se nalazi sedam melodičnih i brzih pank rok numera. Napominju da nisu nisu želeli da snime duži album na kome bi se našlo par “hitića” i gde bi ostale pesme bile tu da popune mesto. Ideja je od samog početka bila da na albumu nađu samo, po njihovom misljenju, najbolje pesme i pokušaju da stvore album na kome će se pesme slušati od prve do poslednje. Takođe Transfer Blama nam poručuje da se spremaju da uskoro započnu snimanje spota za pesmu “Letnji Hit” te se nadaju da će ga predstaviti publici do sredine avgusta. Složićete se, ima dosta povoda za jedan razgovor, te bez daljeg odugovlačenja krećemo... 3,2,1... SAD!


HC: Pozdrav drugari, za početak nam recite kako je u Požarevcu ovih dana, može li da se proba uopšte po ovoj vrućini? :)
TB:
Pozdrav i tebi. Pa šta da ti kažemo sem da se ovde diše na „škrge“ kao i u celoj zemlji ovih dana. Što se proba tiče tu nema problema, par litara hladnog piva, kupaći, peškir oko vrata i proba može da počne. :) Verujemo da nismo jedini bend koji ovih dana drži probe u nekom usijanom potkrovlju. Uostalom mi smo aktuelni album spremali u sličnim uslovima, samo što smo tada bili prizemljeni. Nema šta čoveče jednostavno je, RnR je krv i znoj a PANK je znoj i...još znoja. I to važi u svakom godišnjem dobu.

HC: Kad smo već kod Požarevca, upoznajte nas malo sa scenom u vašem gradu. Dugo nije bilo autorskih bendova, a sada kao da je naišao neki talas. Nedavno smo razgovarali sa Čvrgama koji su možda i najaktivniji uz vas trenutno. Znamo za Infinitiv, FCUE i ekspreimentalni projekat Nekro Batica. Pa recite nam, ko je sve aktivan i aktuelan?
TB:
U Požarevcu su oduvek radili autorski bendovi  i lično mislimo da je to ono što naš grad razlikuje od neke bliže okoline. Naravno... i u našoj palanci je bilo i uvek će biti onih benova koji drlje ceo život te neke ispušene obrade i ne žele da se pomaknu dalje od toga, mada na kraju je najbitnije da se svira. Kažeš da je naišao neki talas? Pre bi smo rekli da se sada bendovi iz Požarevca malo više oglašavaju u elektronskim medijima nego ranije, pa se možda zato stiče takav utisak. Svi bendovi koje si nabrojao rade već relativno dugo,a medju tim bendovima mi bi smo dodali i bend Divert koji takođe dugo radi i svira cool muziku. Naravno i momci iz Infinitiva su aktivni i koliko znamo spremaju nove pesme. Što se FCUE ekipe tiče... oni su Death-Grind-Death’n’Roll projekat  trojice ortaka u čijim je redovima i naš gitarista Stefan Milenković-Bagzy.  Trenutno ne sviraju pa je jedan od članova pokrenuo novi ekspreimentalni projekat po imenu  Nekro Batica. Na kraju možemo reći da nije baš sve tako mrtvo u Požarevcu kao što neki serendaju, i lično smatramo da smo za jedan grad naše veliče bogati autorskim bendovima. Eto ovo je bilo nešto u najkraćim crtama.

HC: Bitan detalj koji je čini mi se dosta doprineo trenutnoj situaciji je Klub KB koji  je jedan od koncertno najaktivniji u unutrašnjosti (uz recimo kruševački Zamajac). Zahvaljujući razumevanju ekipe iz kluba već neko vreme možete gledati i poznate (čak i sveski, tipa Toasters) i manje poznate bendove... Koliko vam znači ova podrška i ovakvo jedno mesto?
TB:
Naravno da nam dosta znači što u gradu imamo klub u kome su RnR dešavanja česta i kvalitetna. Klub KB radi dugi niz godina i retko koji domaći afirmisani bend nije svirao tu. Spomenuo si njujorški bend „Toasters’’ koji je nedavno svirao u našem gradu. Moramo napomenuti da je i bend „Tito i Tarantula“ svirao pre godinu dana. Za jedan mali grad sve ovo je skroz cool i naravno to je klub u kome uvek ima mesta i za sve „manje“ bendove koji tek zakuvavaju svoju muziku.

HC: Pošto već pričamo o vašem gradu i lokalnoj sceni, uskoro će ona doživeti jedan vid promocije u vidu zajedničkog koncerta trenutno aktivnih Požarevačkih bendova. Kako ste došli na tu ideju, i da li postoji mogućnost nekog vida tešnje saradnje tih bendova?
TB:
Da, klub KB 24. jula organizuje promociju lokalnih bendova medju kojima smo i mi. Nismo sigurno na koji način i uz koliku medijsku podršku će to biti organizovano i ispraćeno, pa bi smo se distancirali od daljih komentara. Možemo samo reći da pozdravljamo taj potez kluba i pozivamo ostale klubove iz unutrašnjosti da urade slično. Što se tiče saradnje bendova ona je uvek prisutna manje ili više.

HC: Jeste li razmišljali o nekoj kompilaciji koja bi obeležila ovaj trenutak na vašoj sceni i ostavila neki konkretan i zajednički trag ovog vremena?
TB:
Nismo razmišljali o tome, a verujem da ni ostali bendovi nisu. Prosto svi smo prebukirani obavezama unutar bendova ili se nema vremena za tako nešto. Ali ako iko pokrene tu ideju neka se zna da smo mi tu da je podržimo i učestvujemo u istoj.

HC: Dolazimo konačno i do vas. Kada, kako i zašto nastaje Transfer Blama?
TB:
Sajmon i Bagzy su neko vreme imali krajnje neozbiljnu priču o osnivanju benda koji bi svirao Oi muziku. Vremenom je to postajalo sve ozbiljnije i priključio nam se Mare kao bubnjar bez bubnja i dana iskustva na njemu. Šta da ti kažemo sem da je ovo standardna priča koju prolaze svi bendovi na početku. Ništa specijalno... ali da nastavimo. Tako je sve to ostalo kao dobro utemeljena priča prepuna želje za sviranjem. Na kraju je to i pokrenulo bend, sva ta želja da se svira i stvara nas je pokrenula  i odlučili smo da osnujemo Transfer Blama. Na početku smo radili kao garažni trojac bez potpune ritam sekcije da bi nam se par meseci kasnije priključio Aca na bas gitari a godinu dana kasnije i Johny kao ritam gitara, i tu kreće ozbiljnija priča. Od samog starta smo radili autorske pesme, kalili se na sopstvenim rifovima i moramo reći da pesme nisu imale veze sa Oi zvukom, sve je to odmah na početku smrdelo na sirovi melodični pank rok koji se može čuti na aktuelnom albumu. Napomenućemo da je bend od nedavno pretrpeo male izmene u sastavu te nas je Johny napustio a na njegovo mestu uleteo Rajko Rajković-Rajkula. To je to odprilike.

HC: Javnosti ste se prvi put predstavili singlom „Milka Canić“. Nije loša fora obzirom da mnogi bendovi iskoriste „momenat“ i naprave pesmu koja ih zbaci u prvi plan. Pretpostavljam da je pesma zaživela. Kakve su bile reakcije publike?
TB:
Pesma „Milka Canić“ je prva pesma i prvi rif koji je zasviran na prvoj probi. Oh kako ovo ima neku težinu. :) Sama pesma je napravljena tako da skrene pažnju na bend. Iskoristili smo ime i foru slavnog supervizora i plasirali pesmu.  Igrali smo taktički, moglo bi se reći. Naravno lično smo kontaktirali gospođu Canić koja nam je dala blagoslov za ovu pesmu. :) Iskreno i bez trunke lažne skromnosti znali smo da je pesma super i da treba da zaživi i evo pesma je zaživela kao što smo se i nadali. Reakcija publike na Milku je sjajna, recimo da je sama publika od pesme napravila hit još i pre nego što je snimljena. A evo i  jedne anegdote iz Beograda kada smo svirali u Dangubi. Desilo se to da smo spazili „čopor“ klinaca koji pevuše našu Milku i ispijaju cugu veseleći se uz refren. Znaš, nije to nikakva senzacija i ništa posebno ako uzmemo u obzir da danas preko neta svako moze da čuje pesmu tvog benda. Ali da se ne lažemo bilo nam je toplo oko srca... a onda smo nastavili da pričamo o fudbalu. :) Definitivno Milka Canić je hit, naša najslušanija pesma.


HC: Nedavno je izašao i album prvenac „Inkubator zvuka“. Koliko dugo su se „krčkale“ ove pesme?
TB:
Album je aktelan već dve nedelje i na njemu se nalazi sedam pesama. Relativno dugo su se „krčkale“ pesme. Vidiš, sve ove pesme na albumu su nastale na početku rada benda, da bi zatim usledio neki lenji period kada nismo ništa stvarali već smo samo uvežbavali i krojili već nastali materijal. Onda je došao taj neki pravi trenutak i rešili smo da započnemo snimanje. Snimanje je započeto još  krajem 2013. godine kada su snimljene tri pesme a zatim je usledio i drugi „talas“ snimanja kada su snimljene jos četiri. A sve se to da primiteti i na albumu, jer ako se obrati pažnja može se primetiti razlika u produkciji, ali i u samoj usviranosti. Mada sve pesme na albumu su simane u Paradox suudiju i producirao ih je Srđan Branković iz benda Alogia. Dakle dugo se krčkalo spremanje i snimanje albuma, a sve to kao uzrok manjka finansija, vremena... Mada i nije nam se žurilo.

HC: Vaš stav je da na albumu svaka pesma mora biti jaka, da izdanje nema jedan ili dva hita, a da su ostalo „fileri“. Pretpostavljam da ste stoga pažljivo birali pesme koje će se naći na albumu. Koliko ih je „otpalo“ i šta je ono što je po vama odvajalo pesme jedne od drugih?
TB:
Pesme koje su na albumu su po našem objektivnom mišljenju pesme  vredne pažnje te su zato i dobile svoje mesto na njemu. Vreme će pokazati, a već i pokazuje koje su pesme zavredile pažnju. Tako da dolazimo do zaključka da će se na kraju ipak iskristalisati tih par „hitova“ od kojih niko ne može da pobegne. Što se tiče pesama koje su otpale... recimo da je otpalo dovoljno za još jedan ovakav album.

HC: Album je već neko vreme vani. Vest o izlasku se pojavila u mnogim medijima i u nekim radio emisijama su se vrtele pesme. Možete li već da sumirate neke rezultate? Koliko ste zadovoljni odazivom publike i medija?
TB:
Prerano je za bilo kakvo sumiranje rezultata, ali svakako pomno pratimo reakciju i nastojimo da album promovišemo što je više moguće. Gvožđe se kuje dok je vruće, te smo prionuli na izradu majici i bedževa sa motivima novog albuma. Propaganda mora da postoji ako želiš da iole skreneš pažnju na svoj rad zar ne? Takođe veliku podršku imamo od strane domaćih i regionalnih elektronskih medija kao i nekih domaćih i regionalnihli radio stanica.

HC: U planu je snimanje spota za „Letnji hit“. Imate li već ideju kako će izgledati? I kako stojite sa spotovima generalno?
TB:
Dok čitate ovo spot se uveliko snima. :) Nema potrebe iznositi detalje spota za sada, sem što možemo reči da snimanje super teče i nadamo se da ćemo spot uskoro predstaviti široj publici. Sa spotovima slabo stojimo, ali i mlad smo bend tako da ima vremena. Jedino aktuelno  po tom pitanju je video za pesmu „Voz“

HC: Dolazimo i do koncerata? Koliko ste aktivni? Leti su aktuelni festivali pa,... gde vas možemo videti uživo?
TB:
Recimo da imamo svirku jednom mesečno što je trenutno zadovoljavajuće. Da, letnji festivali su prilika za dobro zezanje, a mi se nadamo da ćemo to zezanje iskusiti na nekim manjim festivalima koji tek predstoje. Inače uskoro sviramo drugi put za redom Beogradu ali ovoga puta u klubu Kuglaš sa još dva benda. Pozivamo ljudstvo da dođe 18.07 u 21h u što večem broju, da plate kartu i budu true. :) Za sada toliko...

HC: Danas zavhaljujući internetu bendu nije teško da se predstavi javnosti. Ali, da li je i dalje problem zasvirati u nekom drugom gradu? Koliko je tu bitna saradnja sa drugim bendovima, iz drugih gradova i sa kim ste ok?
TB:
Slažemo se sa tim jer i mi smo deo te nove generacije bendova koji predstavljaju svoj rad putem neta. To je s’jedne strane super ali sa druge je jadno jer se sve svelo na neke top liste na kojima se mačuješ sa ostalim bendovima, cimaš prijatelje da glasaju za tvoj bend  ili čak angažuješ vojsku botova kao neki... Takođe se sve svodi na neke lajkove i slično. Ali opet kažemo, mi smo deo te nove generacije i možemo samo da balansiramo u tim vodama i trudićemo se da pre svega našu muziku predstavljamo na bini a onda i na internetu. Što se tiče ugovaranja svirki u drugim gradovima internet je i tu takođe osnovna stvar koja olakšava pronalazak kontakta sa nekim klubom i slično. Mada lično smatramo da sređivanje svirke u drugim gradovima treba biti na bendovskom nivou  po principu „ja tebi srdim ovde ti meni tamo“. Na taj način se ostvaruju i bendovska prijateljstva što je danas jako bitno.

HC: Na kraju vam ostavljam priliku da kažete sve ono što smo možda ispustili u ovom razgovoru. Mahnite čitaocima pa se gledamo negde na bini... :)
TB:
Samo želimo da izrazimo zahvalnost ljudima koji prate naš rad i koji isti kritikuju na ovaj ili na onaj način. Takođe hvala našim prijateljima koji nas prate na svakoj svirci i pružaju nam punu podršku. Hvala i tebi što si nam pružio priliku da se malo šire i direktnije predstavimo publici koja se tek sada upoznaje sa našim radom. I za sam kraj poručujemo da nas možete pratiti i kontaktirati putem elektronske pošte transferblamabend@gmail.com i putem naše Facebook stranice i naših ReverbNation, SoundCloud i YouTube kanala. Pozdrav pankeri i vidimo se na nekoj svirci! :)

Sa Transferom razgovarao NenadSviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva