Ska pank sastav Čvrge iz Požarevca poslednjih godinu dana je posebno aktivan. Redovno sviraju (samo u Nišu su nastupili dva puta u roku od mesec dana), rade na novim pesmama, i vrlo uspešno sarađuju sa bendovima iz drugih gradova. U razgovoru sa frontmenom sastava Zvekijem, videćete zašto je došlo do određenih promena, i šta nam to novo spremaju.


HC: Dakle Čvrge, ranije Serbska, zašto je promenjen naziv benda ?
Č:
Prethodni naziv benda izabrali su bivši članovi, a promenjen je jer nam je trebalo nešto originalnije, te smo dugo mozgajući došli do sadašnjeg naziva. U prilog promeni imena došlo je i obrazloženje organizatora jednog festivala da nam je prijava za učešće odbijena zbog nacionalističkog naziva benda (skraćenica od SERBian SKA). Sadašnji naziv više priliči bendu jer su nam tekstovi čvrga današnjem društvu [smeh].

HC: Sajber Kurajber je pesma sa kojom ste relativno postali prepoznatljivi, kako je nastala numera, na čiju ideju i inicijativu?
Č:
Tekst pesme je napisao naš drug Vladimir Čejović, dok se muzikom pozabavio bend. Napravljen je spot u saradnji sa snimateljem Bojanom Denićem i to je zaista bila odskočna daska. Ta pesma nam je dala vetar u ledja, a motiv za njen nastanak su internet manijaci kojih ima svuda. Pogledajte bašte kafića, uostalom. Devojka i momak sede jedno preko puta drugog, bulje u telefone i ostalu tehniku, ne progovorivši ni reč. To je još i najblaža varijanta. Društvene mreže su postale deo života mnogih ljudi, te će mnogi od njih svoju sreću u ljubavi potražiti direktno na FB-u... Kako je takvih i previše, pesma je nastala bez muke. Može se reći da smo njom upozoravali na mnoge “bili čiku” varijante.

HC: Kako se kotirate u Požarevcu, kakva je situacija tamo po pitanju vašeg benda, mišljenja, predrasude, popularizacija?
Č:
Krivo nam je što je situacija u gradu po pitanju autorskih bendova jako loša, malo ih je. Muzičari troše svoj talenat na skidanje već izlizanih i previše puta sviranih pesama. Kao isključivo autorski bend, smatramo da smo za neko kratko vreme uspeli da javnosti prezentujemo našu priču, okinemo po koju čvrgu društvu, kad god i gde god nam se ukazala prilika [smeh]. Drago nam je da se ljudima dopada naša priča, prihvataju nas gde god sviramo. Nakon toga, stignu fotke sa svirki, sugrađani to vide, te je mnogima drago što nas narod sa strane gotivi. Pesmom “Moj grad” smo kupili mnoge sugrađane, pronašli su se u njoj. Ima i zavisti, to je normalno, kao i negativnih kritika. Svesni smo da je nemoguće svideti se svima, te za tim i ne žudimo! Guramo naš trip...


HC: Svirali ste dva puta u roku od mesec dana u Nišu, na Ska festu i kasnije sa Tostersima, kako vidite to iskustvo, kako vam se čini južna pruga?
Č: Obe svirke su fenomenalno iskustvo kojima nas je Niš sa svojim sugrađanima kupio zauvek! Navodimo Nišlije kao odlične domaćine, prevashodno drugare iz bendova “Kontras” i “Totalni Klošari”! O temperamentnim i lepim Nišlijkama se ne moraju trošiti reči, haha!

HC: U planu je snimanje split albuma sa još dva benda, nešto o tom projektu? 
Č: Tačno, po ideji bratije iz “Kontrasa”, krenuće se u realizaciju split izdanja bednova “Toy Letters” iz Bugarske, niškog “Kontrasa” i “Čvrga” iz Požarevca. Pokrenućemo međunarodnu saradnju, pokušaćemo da je podignemo na najviši mogući nivo, stvarajući blok balkanskih ska/punk bendova. Bojim se da sam već previše otkrio, o tome ćemo nešto više kada budu precizirani svi detalji oko nastanka ovog izdanja.

HC: Ovo leto ste festivalski aktivni, da li to znači da vam u bendu cvetaju ruže i da ste krenuli uzlaznom putanjom?
Č:
Što se tiče svirki, tačno je da smo dodali gas. Pokušaćemo da što više prezentujemo naš rad na festivalima kako bi naš čuo što veći broj ljudi. Kako su svetlost dana ugledali novi singl benda “Svakidašnja žurka u mom gradu” i spot za pesmu “Moj grad” koji beru pozitivne kritike, mislim da cela priča ima neku uzlaznu putanju. Naravno, ako bi se to moglo nazvati cvetanjem ruža, te ruže i dalje imaju jako i oštro trnje, [smeh]! Što se kreativnosti tiče, stojimo nikada bolje, trnje bi predstavljali finansijski problemi sa kojima se autorski bendovi u Srbiji redovno susreću, počev od novca za opremu, potrošni materijal, reklamu, snimanja, itd. Zarade nema ni od svirki, ali se nadamo da će se situacija konačno promeniti na bolje i da će ljudi početi više da cene rad autorskih bendova.

HC: Kako vidite sebe kroz deset godina, da li kao čikicu iz spota za Vijagru?
Č:
Nikako, hahaha! Po godinama koje imam i po stihu (“Pedeset i kusur godinica imam”), fali mi još četvrt veka da budem sličan onoj nakazi, hahaha! Za deset godina sebe vidimo kao ljude koji će imati šta da ispričaju, priču o svim dobrim ljudima koje smo upoznali baveći se muzikom kroz ska/punk ludoriju zvanu “Čvrge”!


 Intervju pripremila Anđela Jovanović