„Don’t let the bastards grind you down“, kaže najpoznatija pesma njujorških ska pankera The Toastersa, koji su sinoć, zajedno sa srpskim kolegama iz Kontrasa i Čvrga, zatvorili koncertnu sezonu u niškom klubu Feedback. Naslov ove pesme neka bude lajtmotiv sinoćnje priče, koja sa sobom nosi prijatnu atmosferu, razigrane ljude na bini i van nje, ali i činjenicu da je, nažalost, jako mali broj pozdravio američke skankere.

Neka to bude skromna, ali direktna poruka svim muzičarima i organizatorima: „Don’t let the bastards grind you down“! Trud svakako nije uzaludan. I pored polupraznog kluba, muzičari su bili na nivou zadatka. Od Kontrasa, koji je otvorio veče, do Čvrga i gostiju iz Amerike. “Bleja”, “Ostajte ovde”, “San i java”, neke su od pesama domaćih Kontrasa, predstavljenih sinoć. Uz šaljive dosetke, uglavnom ulične – životne, ili političke, južnoprugaši su lepo zaokružili tu prvu trećinu jučerašnjeg skankovanja .

Domaći Kontras, ali mogli bi reći – domaće Čvrge, njihova bratija iz Požarevca, bila je naredna na bini. Čvrgani su se već odomaćili među Nišlijama, ne samo zbog toga što su svirali ovde dve nedelje pre ovog dešavanja, već i zbog opuštenog, domaćinskog odnosa benda prema publici. Nizale su se “Žurka”, “Moj grad”, “Mojih 5 minuta”… Dobro su rasplesali prisutne! Gitare i duvači - taj spoj jednostavno ne može da omane. A svi bendovi su ukrstili ove instrumentak, pa ipak, svako ima svoj šmek, koji ga čini posebnim I drugačijim. Još jedna prednost ska muzike: ne moraš da “izmišljaš toplu vodu”. Dovoljno je da znaš neke osnove, ostalo je sve osećaj i ritam.

Sa obala Atlantika, pravo na nišku kaldrmu – The Toasters! Pitki tonovi na trombonu i trubi, uz okidanje žice frontmena Roberta „Bucket“ Hingleya, pokazali su nam kratku lekciju njujorške ska škole. Čuli smo pesme poput “Rude, rude baby”, “Sitting on the top of the world” i “2 tone army”. Između pesama Robert je upućivao kratke poruke, da mislimo svojom glavom i da ne verujemo puno političarima. Koncert je trajao otprilike festivalski, mada za prvi put – bilo je sasvim dovoljno. Oni su česti gosti u Srbiji poslednjih godina i verujem da ćemo ih videti u bliskoj budućnosti. Sinoćnim koncertom su Toastersi tek zagolicali ovaj kraj , a vest o odličnoj svirci sigurno će se preneti putem one kaldrme, do uspavane niške publike.

The Toasters, Kontras, Čvrge @ Feedback, Niš, 31.5.2015

txt: Nenad Cvetković
foto: Ana Bačanin