Najdougovečniji pank fanzin kod nas, Oprem Dobro, 86. put sa namaSviđa ti se? Javi ostalima!

Otkad sam počeo da se interesujem za fanzine, među prvima koji se pokazao kao najdugovečniji (i čini mi se da drži rekord sa svojih 86 brojeva, iako nisu izlazili u kontinuitetu! Impresivno!) i neizbežan za pomen jeste Oprem Dobro (skraćeno OD) našeg muzičara, pisca i prevashodno fanzinaša Vase Radovanovića. Dosta hvalospeva, za sada.

Strukturno i tekstualno, OD je klasičan fanzin u smislu da se pretežno bavi punk(-rock) scenom, intervjuima bendova i recenzijama njihovih izdanja, ali ima i nešto poezije i prikaza knjiga, u skladu sa artističkim naklonostima urednika - za svakoga ponešto. OD sada izlazi u elektronskom formatu, tako da je pristupačniji i sveprisutan (za razliku od nekih koji tvrdoglavo ostaju pri papiru). Primetio sam da OD formalno koristi sličan dizajn u svojim izdanjima, što je samo konstatacija, nikako kritika. U svakom slučaju, trebalo bi ostati pri svom i izgurati makar 20 brojeva fanzina, pa onda kritikovati!

Neću se osvrtati na same tekstove, stilistički ili bilo kako, jer pobogu, ovo je fanzin, a ne neki akademski izbljuvak. Najviše mi se dopao intervju sa The RepliCunts, jer i ja smatram da su donele preko potrebno "girlish" osveženje na našoj sceni, iako nisu nimalo naivne - uostalom, pročitajte. Pored intervjua sa bendovima Centralna Aktivnost, Das Ist Walter, pomena inostranih bendova, Belgijanaca Frau Blucher And The Drunken Horses i skoro odomaćenih Grka Voodoo Healers (pošto često dolaze u Srbiju), tu su i recenzije izdanja aktuelnih albuma U Zmajevom Gnezdu "VI kategorija" i Transfer Blama "Inkubator Zvuka". Moraću prilično neskromno da se zahvalim na mini-recenziji izdanja sa Librarion Records etikete. Dopala mi se poezija izvesnog Dobrice Kamperelića, mada ni ostala poezija ne zaostaje kvalitetom, tu je i prikaz knjige "Mirisna polja apsurda" Gorana Begenišića, kao i prikazi aktuelnih izdanja fanzina Pobuna Umetnosti i Princip, sa kojima i ja tesno sarađujem u svakom pogledu.

Iako on sam kaže u svojoj poeziji "E moj Vaso Radovanoviću...",  on se i dalje  junački drži svojih principa (i računara), stoga redovno i požrtvovano radi OD, koji će trajati još dugo, što mu kao mladi kolega fanzinaš i želim.
PDF izdanje Oprem-a možete preuzeti (ili online iščitati) ovde.

Desya LovorovSviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva