Otkad sam počeo da se interesujem za fanzine, među prvima koji se pokazao kao najdugovečniji (i čini mi se da drži rekord sa svojih 86 brojeva, iako nisu izlazili u kontinuitetu! Impresivno!) i neizbežan za pomen jeste Oprem Dobro (skraćeno OD) našeg muzičara, pisca i prevashodno fanzinaša Vase Radovanovića. Dosta hvalospeva, za sada.

Strukturno i tekstualno, OD je klasičan fanzin u smislu da se pretežno bavi punk(-rock) scenom, intervjuima bendova i recenzijama njihovih izdanja, ali ima i nešto poezije i prikaza knjiga, u skladu sa artističkim naklonostima urednika - za svakoga ponešto. OD sada izlazi u elektronskom formatu, tako da je pristupačniji i sveprisutan (za razliku od nekih koji tvrdoglavo ostaju pri papiru). Primetio sam da OD formalno koristi sličan dizajn u svojim izdanjima, što je samo konstatacija, nikako kritika. U svakom slučaju, trebalo bi ostati pri svom i izgurati makar 20 brojeva fanzina, pa onda kritikovati!

Neću se osvrtati na same tekstove, stilistički ili bilo kako, jer pobogu, ovo je fanzin, a ne neki akademski izbljuvak. Najviše mi se dopao intervju sa The RepliCunts, jer i ja smatram da su donele preko potrebno "girlish" osveženje na našoj sceni, iako nisu nimalo naivne - uostalom, pročitajte. Pored intervjua sa bendovima Centralna Aktivnost, Das Ist Walter, pomena inostranih bendova, Belgijanaca Frau Blucher And The Drunken Horses i skoro odomaćenih Grka Voodoo Healers (pošto često dolaze u Srbiju), tu su i recenzije izdanja aktuelnih albuma U Zmajevom Gnezdu "VI kategorija" i Transfer Blama "Inkubator Zvuka". Moraću prilično neskromno da se zahvalim na mini-recenziji izdanja sa Librarion Records etikete. Dopala mi se poezija izvesnog Dobrice Kamperelića, mada ni ostala poezija ne zaostaje kvalitetom, tu je i prikaz knjige "Mirisna polja apsurda" Gorana Begenišića, kao i prikazi aktuelnih izdanja fanzina Pobuna Umetnosti i Princip, sa kojima i ja tesno sarađujem u svakom pogledu.

Iako on sam kaže u svojoj poeziji "E moj Vaso Radovanoviću...",  on se i dalje  junački drži svojih principa (i računara), stoga redovno i požrtvovano radi OD, koji će trajati još dugo, što mu kao mladi kolega fanzinaš i želim.
PDF izdanje Oprem-a možete preuzeti (ili online iščitati) ovde.

Desya Lovorov