Pažnja ’vamo! Sprema se izlazak demo albuma valjevskog benda Y.O.X.
Iako postoje od 2005. godine, po pitanju većeg ličnog stvaralaštva aktiviraju se 2010. godine. U tom periodu, izašao je prvi demo album „Sin never dies“. Usledio je vredan i uporan rad, koji je rezultirao spotom za pesmu „Repent“. Do izlaska albuma izdaju i EP sa dve pesme, „Revenge“ i „Leave all behind“. Album se krčka do marta, a zvaće se „Conception Of Circle“. Rešeni da saznamo još nešto, malo smo ih propitali.



HC: Momci, za početak nam recite još nešto o sebi. Ko su Y.O.X.? Šta krije ova skraćenica?
YOX:
YOX  cine 4 clana Srđan Savić, Luka Dudić, Lazar Antonić i Goran Živković. Jos uvek mladi i perspektivni momci. Voljni da stvaraju nešto autentično podstaknuto buntom prema kiču i šundu. Iako smo svesni da ta muzika još uvek nije dovoljno aktuelna na našoj sceni mi se i dalje trudimo da naš materijal približimo publici koja je spremna da to prihvati.
Što se skraćenice tiče moramo da napomenemo da smo na samom početku mi zapravo bili PUNK bend. Samim tim je i ime u istom fazonu  Jebo Nas Onaj Ko Nas Sastavi.
Bilo je pomena o promeni imena ali ovo nam je nekako priraslo za srce i za nas ima što sentmentalnu vrednost što s druge strane u našem gradu to ime već predstavlja Kult.

HC: Vaš zvuk je mračan i težak. Koji su vaši uticaji?
YOX:
Svakao okruženje i situacija u kojoj živimo ima izuzetan uticaj na nas i naše stvaranje tako da su nam i tekstovi manje više socijalnog karaktera. Drago nam je što ste primetili mračnu notu u našem radu ali to ne znači da smo i mi mračni momci ili šta već naprotiv uvek smo otvoreni za druženje, saradnju i sve što vole mladi.
Mrak je samo naš način izražavanja... I svakako muzička svestranost članova. Nismo ograničeni i ne fokusiramo se samo na jedan muzički pravac što će se i čuti na našem drugom  demo albumu ’’Conception Of Circle’’.

HC: Vaša karijera je u neku ruku duga, ali vaš rad je dosta mirniji. Zašto ste toliko dugo čekali da krenete sa radom na albumu?
YOX:
Pa i nismo cekali dugo nego splet okolnosti je bio takav da smo mi tek 2008. počeli da razmišljamo ozbiljnije o stvaranju naših pesama. I konstantno menjanje članova je takodje doprinelo tome da se tek 2010. pojavi naš prvi demo album ’’Sin Never Dies’’.  Takođe, veoma bitan faktor koji nas je usporavao u našem radu jeste novac. Kako smo kuburili sa njim tada tako kuburimo i sad... Zato se sve nekako čini da je sporo tromo i polako... Ali opet mi ovo radimo iz ljubavi, a  ne da bi se nekome dokazali, zaradili ili šta već... Nije nam u cilju da živimo od muzike kao neke naše kolege.

HC: Kakva su vaša iskustva sa demo scenom? Da li je i to uticalo na vaš laganiji tempo rada?
YOX:
Naravno...Što se toga tiče emocije su podeljene koliko nam je scena pomogla toliko nam je i odmogla. Nikada nismo nastupali npr. na nekim ozbiljnijim festivalima osim Šabačkog Letnjeg Festivala i Invasion From The East festivalima  to je ono što nam svakako fali. Pojavljivanje pred većom publikom, na većoj bini i da naš nastup bude propraćen medijski kako dolikuje.
Takodje voleli bi smo da napomenemo da ratovi izmedju bendova, takmičenje bendova utiče na scenu negativno. Mi smo svakako manjina i trebali bi da se držimo zajedno ako mislimo da Rock n Roll u Srbiji podignemo na viši nivo.

HC: Kako napreduje rad na albumu prvencu?
YOX:
Moramo da vas ispravimo u pitanju je drugi demo album. Još uvek je demo ako se ne bude u nekom periodu pojavio neko ko želi da ga izda. Album ce biti na našem YT kanalu u Martu mesecu i bice dostupan za free download na Bandcamp. Tako da što se rada na novom albumu tiče pri kraju smo... Radimo na detaljima.

HC: Planirate li neke konkretne promotivne aktivnosti? Gde možemo da vas gledamo u skorije vreme?
YOX:
Naravno sve je u radnoj fazi... Neke svirke su već zagovorene kao što je pojavljivanje na Invasion From The East Festivalu u Novom Sadu i još nekih manjih prijateljskih svirki sa našim drugarima Hit By pain.
Što se promocije albuma tiče... Godina je pred nama planiramo promociju za početak samo u Srbiji ako bude prilike i poziva sa strane vrlo rado ćemo se odazvati istom  za regijon.

HC: Kako vidite svoju budućnost?
YOX:
Mi smo svesni da možemo mnogo, i da možemo da doguramo daleko ali budimo realni... Gde mi zapravo živimo?  Ovo je Srbija! Dok imamo snage i volje guraćemo našu priču možda istrajemo, možda udarimo glavom u zid no to sad nije ni bitno. Idemo korak po korak ne gledamo daleko u budućnost nekako je tako lakše.

HC: Šta imate da poručite za kraj čitaocima Helly Cherry-a?
YOX:
Što bi naš jedan prijatelj rekao: ’’Snaga pobede je u prijateljstvu i to je naš koncept kruga.’’
Dakle nemojte dozvoliti da vam drugi kroje sudbinu, da drugi odlučuju o vašem načinu života i upravljaju vašim umom!
Hvala i veliki pozdrav svima ...Y.O.X

Sa radom benda se možete upoznati na sledećim linkovima
http://www.myspace.com/yoxva
http://www.reverbnation.com/yox
http://www.facebook.com/pages/YOX/36282893771
https://www.youtube.com/user/YOXofficial
https://www.facebook.com/yoxmetal

Tamara Maksimović