Project Oddist je sveže muzičko ostvarenje koje će savremenim pristupom već na prvo slušanje preneti svoju ljubav prema muzici. Ovaj bend postoji od 2012. godine kada su Marko, Miloš i Feđa odlučili sasvim slučajno da spoje svoje znanje i umeće, i upotrebe svoju različitost karaktera. Ovaj bend da je malo teže svrstati u neki određeni žanr muzike, ali sasvim je sigurno da im se koncept muzike bazira na elektronskoj. Razgovaramo sa Feđom Poldruhijem...

HC: Kako ste došli do ideje za Project Oddist?
PO: Nismo planirali da pravimo bend, desilo se slučajno. Miloš Ivanić me je zamolio da otpevam jednu pesmu, završili smo je i svidela nam se i eto ideje da napravimo bend. Sam naziv smo smislili, opet slučajno. Shvatili smo da našu muziku ime Project Oddist doista opisuje.

HC: Kako bi definisao žanr kom pripada vaša muzika?
PO: Project Oddist je sklop karaktera koji su ekstremno različiti, i nekako se sve to stopilo u derivat elektronske muzike pod različitim uticajima.

HC: Odakle inspiracija za stvaranje tekstova?
PO: Inspiracija dolazi iz različitih okolnosti i nikad se ne može predvideti. Zavisi od emocija, vremenskih prilika, okolnosti u kojima se u tom trenutku nalazim, ali sve pesme su napisane u jednom dahu i retko kad sam se vraćao da ih prepravim. Kad ih jednom zapišem to je to. Pesmu “How it feels” smo napisali Marko i ja, i to je bio jedini trenutak da smo je smišljali, da smo razmišljali o čemu i kako bi trebao taj tekst na kraju da izgleda.

HC: Da li ste imali poteškoća oko finansijske podrške s obzirom da na domaćoj sceni preovladava potražnja za dekadentnom muzikom?
PO: Sa nekim većim poteškoćama se nismo susretali, zato što nismo ni imali baš prilike. Album smo izdali sami, jedini izdatak koji smo imali jeste produkcija čitavog albuma, ali mislim da danas većina bendova koji izdaju albume produkciju plaćaju ili je sami rade.

HC: Imajuću u vidu da, do sada, naša publika nije imala priliku da čuje nešto slično, misliš li da su zaspali umovi spremni na ovakvo buđenje?
PO: Nadam se da ćemo u skorije vreme početi sa live nastupima i mislim da, u skladu sa ostalim bendovima, možemo da doprinesemo poboljšanju kvaliteta muzike kod nas. Da bi do toga uopšte i došlo trebaće puno podrške od strane medija, i nekih kvalitetnijih emisija o “underground” sceni.

HC: Da li misliš da je potrebno da svi članovi sastava dolaze sa istom muzičkom pozadinom kako bi se ostvario sklad ka kom se teži?
PO: Ne. Ono što daje raznovrsnost i ideju o razradi pesama jesu baš te različite muzičke pozadine članova benda. Miloš je dosta radio minimal, Marko hip hop i funk, a ja jazz i mislim da je to kamen temaljac Project Oddista. Svi prezentuju svoje ideje i na kraju dolazimo do kombinacija mnogo žanrova u pesmama. Mislim da žanrovi ne bi trebalo da predstavljaju bilo kakvu prepreku slobodi muzičkog izraza, kada bi muzika trebala da se deli na kvalitetnu i nekvalitetnu.

HC: Izdali ste album i snimili ste spot za pesmu “Bulletproof” koji se, za sada, prikazuje na MTV-ju, kakvi su planovi za budućnost?
PO: Uskoro bi trebalo da počnemo sa koncertima kako bismo približili našu muziku publici. Radimo već na novim pesmama i trebalo bi da se snimi još par spotova.

Sa Feđom razgovarala Tihana Pavlović